İlk Notokord Geliştiren Atamız Pikaia

0
İlk Notokord Geliştiren Canlı Türü Pikaia
Pikaia gracilens Britanya Kolumbiyasında bulunan Orta Kambriyen Burgess Şeyliinden elde edilen fosillerinden bilinen soyu tükenmiş kordalı cinsi. Büyük Phyllopod yatağından elde edilen on altı örneği bilinmektedir. Biçim bakımından batraka benzemekte ve muhtemelen bir deniz yılanı gibi yüzmekteydi. Belirgin bir baş bölümü olmamakla birlikte tipik olarak 5 cm'den daha kısa bir uzunluğa sahipti. Yavaş bir yüzücü olduğu düşünülen Pikaia, Orta Kambriyen denizlerinde yüzmekte ve bütün vertebralıların ataları ile akraba idi. Baş gelişiminin, sefalizasyonun ilk belirtileri Pikaia ve Branchiostoma gibi kordalılarda görülür. 
530 milyon yıl önce yaşamış olan Pikaia isimli bir tür yassı deniz kurdudur. Notokord (sırt ipliği) ve sinir sistemi geliştiren ilk canlı türü. Tüm omurgalıların ortak atası. Yani 530 milyon yıl önceki atamız.Yaşadığı döneme ait çok sayıda türün fosilleri mevcut. Diğer hiçbirinde notokord bulunmuyor. Dolayısıyla, varlığı bilinen ilk notokord geliştiren canlı türü kabul edilir.
 
Hayatta kalma mücadelesindeyiz
Kambriyen dönemindeyiz.Anomalocaris okyanusun ilk yırtıcılarıdan biridir, 1 metreye yakın boyları, keskin dişleri ve avlarını kavramak üzere geliştirdikleri uzuvları ile okyanusların altını üstüne getirmektedirler, kambriyen patlama olarak adlandırdığımız, aslında "cinsel devrim" diyebileceğimiz bir süreçte ortaya çıkıyorlar. Türler artık çiftleşerek çoğalmaktadırlar, peki biz neredeyiz?
Biz de okyanuslarda yüzüyoruz, adımız Pikaia, bir balığa benziyoruz, omurga geliştirmiş, bu sayede daha gelişkin bir sinir sistemi için uygun bedene sahibiz, hızlı bir şekilde bizi avlamak için can atan anomalocaris'lerden kaçınmaya çalışıyoruz, onlarca, yüzlerce milyon yıl boyunca ufak ufak değişimlere uğruyoruz, bir kez yolumuzu bulduk, başımıza sayısız felaket gelecek fakat bizi hiç bir şey durduramayacak, günümüzden 400-370 milyon yıl önce halen suyun içerisindeyiz ve kaçınmamız gereken öteki türler ile boğuşuyoruz, hayatta kalmayı öğrendik, yırtıcılardan kaçarken kıyıya yakın dolaşmaya başladık, gelişmeye başlamış omurgamız bize yeni özellikler ve daha gelişkin bir sinir sistemi kazandırdı.Bir sonraki evrimimiz Tiktaalik olacaktır.

Kaynaklar,
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Pikaia
2.Video-https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=ice47loNmsc
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !