İnsan Kuyruğunu Neden Kaybetti?
Ocak 13, 2019
0
Embriyo dönemindeki kuyruğumuz
İnsanlarda da normalde gebeliğin 4. haftasında embriyo döneminde kuyruk üretimi başlar.
Anne karnındayken 31-35. günlük olduğumuzda, kuyruğumuz en büyük uzunluğuna ulaşır.
Ancak evrimsel süreçte edindiğimiz programlı hücre ölümü denen genler sayesinde, kuyruğu üreten hücrelerimizi öldürür ve kuyruğumuz yok olur.
Buna rağmen kuyruk sokumumuz varlığını devam ettirmektedir.
hatta kimi zamanlarda kuyruk edilemez ve kuyruklu doğum meydana gelir
tabii ki bu kuyruk, omuriliğin gelişimi ve kemik gelişimi üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu için, tıbbi müdahalelerle doğum sonrası alınmaktadır.Hindistan'da yaşanan kuyruk aldırma operasyonu basına yansıyınca ortaya ilginç görüntüler çıkmıştı. Ana rahiminde evrimsel sürecimizin uzantısı olarak kendiliğinden yok olması gereken kuyruk kaybolmayınca, 18 yaşına gelen gencin kuyruğunun uzunluğu 18 cm boyutuna ulaştı.[kaynak]
Doğa, sanıldığı kadar cömert değildir.Tüylerden kurtulmanın bedeli, daha çok üşümekti. Ses tellerinin gelişimi birçok ses dizisini mümkün kılarak, konuşma dilini geliştirmemize yardımcı oldu ancak öte yandan bu yetenek boğulma riskimizi arttırdı.
Bizden sadece yarım kromozom kadar uzak olan ilkel atalarımızın vücudu, tüylerle kaplıydı ve kambur sırtlarıyla dört ayak üzerinde yürüyorlardı. Ancak evrim süreci boyunca birçok özelliğimiz budandı, bunlardan biri de kuyruğumuzdu.
Evrimin çalışma prensipleri gereği, evrimsel sürecimizin bir noktasında kuyruksuz olmak avantajlı hale gelmiş ve mutasyon sonucu kuyruksuz doğanlar, kuyruklu doğanlara oranla genlerini daha fazla aktarma imkanına kavuşmuştur.
Kuyruk neden dezavantaj haline geldi?
Kuyruk, bir hayvan için oldukça önemli bir organdır. çoğunlukla koşarken veya kedi düşerken hayati tehlikelerden koruyabildiği gibi; duvarlar ya da ağaçlar arasında atlayan kertenkeleler de kuyruğunu bıraktığı dönemlerde, bu işlerinde son derece başarısız olmaktadırlar.
Maymunlar da “kuyruklu maymunlar” ve “kuyruksuz maymunlar” olarak ikiye ayrılır.
Bunun sebebi de, bazı maymunların kuyruklarını evrimsel süreçte yitirmeleridir.Homo sapiens kuyruksuz maymunlarla ortak atadan gelmektedir.
Normalde maymunlar kuyruklarını beşinci kol gibi kullanırlar. Ağaçlar üzerinde kuyruklarıyla birlikte atlarayarak, 80 km/h hıza dek ulaşabilirler. Dolayısıyla yüksek yerde yaşayan hayvanlar için, kuyruk oldukça önemlidir.
Oysa insan iki ayağı üzerinde yürümeye başladığında bu faydaların hiçbirine ihtiyacı kalmamıştır.
Ne dört ayaklı hayvanlar gibi yer çekimi merkezini manipüle etmeye ne de maymunlar gibi ağaç dallarında sallanmaya ihtiyacımız yok. İhtiyaç ortadan kalkınca, o ihtiyaca hizmet eden organ da körelir. Bunun da ötesinde iki ayağı üzerinde yürüyen bir canlı için kuyruk, denge bozucu bir organ haline gelir. Bu yüzden iki ayağı üzerinde yürüyen maymunların kuyrukları da küçülmüştür. Hatta küçük insansı maymunlar olarak da adlandırılan gibongillerin kuyruğu yoktur.Çünkü fayda sağlamayan bir organın enerji ihtiyacını karşılamak, evrimsel bir dezavantajdır ve bu nedenle evrim sürecinde ortadan kalkarlar.
İnsansı maymunlar ağaçtan inmeye başladığı ilk zamanlarda “geç oliyosen dönem” in, 23 milyon yıl öncesine denk gelmektedir, kuyruk yitirilmeye başlamıştır.
Kuyruğun kalkma sebebi ise, iki ayak üzerine kalkma (bipedalizm) ve ağaçtan inip karasal yaşama geçme (terrestial yaşam) ile birlikte; kuyruğun eski işlevini yitirmesi ve artık üretilmesinin boş yere enerji harcanması anlamına gelmesidir.
bildiğimiz gibi kullanılmayan organlar körelir.
C vitamini üretemiyoruz, zira c vitamini üretimini tetikleyen üç gen bulunur ancak insanlarda üçüncü gen körelmiştir ve artık işlevini yerine getiremediği için c vitaminini kendimiz üretemiyoruz.
Tıpkı buradaki körelme olayı gibi, kuyruklar da artık körelmiştir.
Biz anne karnındayken, planlı hücre ölümü ile kuyruktan kurtuluruz. kuyruk sokumu da miras kalır.
Kaynaklar
1.https://evrimagaci.org/insan-kuyrugu-kuyruklarimizi-ne-zaman-ne-icin-nasil-kaybettik-176
2.Video- BrainStuff - HowStuffWorks https://www.youtube.com/watch?v=P2NqQyhM-5Y
Tags