Nevşehir'i Kış Ortasında Sinekler Değil Sıçrar Kuyruklular (Collembola) Bastı

0
 
Nevşehir'i Kış Ortasında Sinekler Bastı Haberi
Nevşehir'in yerel haber sitesine göre Nevşehir'i kış ortasında milyonlarca sinek bastı ve bu inanılmaz doğa olayı halk arasında paniğe sebep oldu. Öyle ki biyolojik silah dahi olabileceği şüphe edildi.[kaynak]
Habere göre,
Nevşehir merkez Esentepe mahallesi Huzurlu sokakta kar üstünde toplanan milyonlarca sinekler ilginç görüntüler oluşturdu. Yoldan geçen vatandaşlar sineklerin istilasına uğradı. Edinilen bilgilere göre, Bugün öğleden sonra İşten eve gelişinde aracını park eden Dilek Dörtkol isimli vatandaşımız, aracından indiğinde üzerine doğru gelen bir karartıyı fark etti. Sonrasında bir anda milyonlarca sinek yağmuru ile karşılaşan Nevşehirli vatandaşımız, yaşadığı büyük şaşkınlıkla eline, yüzüne yapışan sinekeklerden kurtulmak için eve doğru hızlı adımlarla kaçtı. Daha sonra evde üzerini temizleyen Dörtkol yaşadığı bu akıl almaz doğa olayı için önce Nevşehir Belediyesini aradı, sonrada yaşadığı bu ilginç olayı FİB Haber Merkezine anlattı.
Nevşehir merkezinde kışın ortasında yaşanan sinek istilasının anlamı ve mantıklı izahı şimdi cevap bekliyor. 
Haberde bahsedilen ise Sıçrar kuyruklular (Collembola)
Sıçrar kuyruklular (Collembola) sinek değil, hatta böcek sınıfından bile çıkartıldılar.Görünüş olarak da Hypogastruridae ailesine benziyor.Genellikle 1–2 mm olan, saksı topraklarında ve bazı birikinti suların yüzeyinde dahi görülebilen böceklerdir. Kutupların içlerine kadar yayılmışlardır.Kozmopolit türleri de vardır.İngilizce springtail ve bazı türleri snow flea diye geçiyor; ancak "flea" yani pire değiller. Termit yuvalarında da bulunabilir. Fakat en çok yüzde yüz nemli topraklarda kalabalık sürü halinde bulunurlar. 
Malpighi tüpleri yoktur ve onun görevini yağ cisimcikleri üstlenir.  
Besinlerini çürümekte olan bitki ve hayvan artıkları ve keza mantar, alg, bakteri, bir hücreliler, ve polenler oluşturur. Yamyamlık vardır. Suda yaşayanları vücutlarının yüzeyindeki mikroorganizmaları yerler. Laboratuvarda hamur mayası ve haşlanmış patatesle beslenebilirler. Oda sıcaklığında nem yoksa birkaç dakikada kuruyabilirler. 
Evinizde saksıdan alacağınız bir avuç nemli toprağı su dolu kaba koyarsanız, yüzeyde toplanan ve sıçrayan ufak böcekler bu takımın üyeleridir. Saksıdaki bitkinin gelişimine verdiği destek çok önemlidir. İnsan için zararları yoktur. Aksine, faydası çoktur. Akvaryumda, yavru balıklar için canlı yem olarak da kullanılabilir. 
Toprak biyolojisinde özellikle parçalanmalara katıldığı için indikatör olarak ve humus oluşumunu sağladığı ve toprağı bitkilerin yararlanacağı şekle soktuğu için ekonomik açıdan büyük öneme sahiptir. 
Sonuç olarak Biyolojik silahda değiller.Yerli haber siteleri ve bireylerin, biyoloji ve entomoloji konusunda kendini gelistirmesi gerekiyor.

Kaynaklar,
1.http://www.fibhaber.com/gundem/kis-ortasinda-nevsehir-i-sinek-basti-h97112.html?fbclid=IwAR0HECWgL5H19d2WZRsH8B76gCOJqd4U22u1upnmBrrpN5BBu01xYXC-Sso 
2.Video-FibHaber-https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=vHqfLD7xh-I
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Springtail
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !