İnsan`ın Şempanze ile Akrabalığı`nın Kanıtı Nedir?
Ocak 12, 2019
0
İnsan`ın Şempanze ile Akrabalığı`nın Kanıtı Nedir?
Yaratılışı savunanlara göre kromozom sayısı akrabalığı ispatlıyor ise patates`de 48 kromozomla akrabamız olması gerekiyor iddiası.[kaynak]
Veya solucanlarla %75 genetik benzerlik konusuda buna benzer iddialardandır.
Kromozom 2(iki), 22 çift insan otozomal kromozomlarından genellikle ikinci en büyük olanıdır. 242 milyondan fazla baz çiftinden oluşan ve toplam DNA'nın %8'ini kapsayan bir kromozomdur.
İnsanlarda 23 çift kromozom bulunur. İnsanı insan yapan bütün özellikler bu kromozomlarda kayıtlıdır. İnsana en yakın canlı türü olan şempanzelerde 24 çift kromozom bulunur. İnsan ve maymun kromozomları karşılaştırıldığında 13 çift kromozomun tümüyle aynı olduğu görülür. Genel olarak da genlerinin %98’i aynıdır. Arada bir çift kromozom farkı vardır. İnsan genleri bitkiler dahil başka canlılarla da farklı oranlarda benzerlikler gösterir. Genlerin temeli bütün canlılarda aynı olduğu için bir canlıdan alınan bir gen başka bir canlının aynı işi gören geninin yerine yerleştirildiği zaman hiçbir sorun çıkarmadan çalışır. Bunlar hastalıkları iyileştirmek, gidermek, yok etmek bakımından çok yararlı çalışmalardır ve yapılmaktadır.
1955 yılına kadar insan kromozomlarının da sayısının 24 çift olduğu sanılıyordu. Birçok araştırmada hep aynı rakam bulnmuştu. Kimse de bu rakamın doğruluğu yanlışlığı üzerinde daha fazla düşünmemişti. Ancak bir gün bir grup bilim adamı karaciğer üzerinde çalışırken hücrelerde yalnız 23 çift kromozom buldular. Endonezyalı Joe Hin Tijo ve Albert Levan buluşlarını kanıtlarıyla bütün dünyaya açıkladılar.[kaynak]
Burada garip bir durum ortaya çıktı. Şempanze, orangutan ve gorilde 24 çift kromozom bulunur. İnsanın bu canlılarla akrabalığı bilinirken neden 23 çift kromozomu vardı? Sebebi şuydu. Diğer akrabalarının ikinci ve üçüncü kromozomları insanda birleşmiş, ucuca eklenmiş olarak bulunuyordu. Bunun böyle olduğunun iki kanıtı vardı. Birincisi genler baz sıralaması olarak aynıydı. Birleşme noktasına kadar her şey görünüyordu. İkincisi, kromozomların uçlarında bilindiği gibi telomer parçaları bulunur. İnsanın ikinci kromozomunun tam ortasında telomer parçaları bulunuyordu! Bu da kromozomun iki ayrı kromozomun birleşmesiyle oluştuğunun kesin kanıtıydı. Kromozom çiftini bu telomer eklerinden ayırınca iki çift maymun kromozomu elde ediliyordu.
[kaynak]
İnsanlarda normalde bir çift olarak bulunur. Kromozom 2, insan ve diğer maymunların ortak kökenli olması lehine çok güçlü kanıtlar sunmaktadır.
Şempanzenin 23 otozomundan ikisinin birleşip insandaki iki nolu kromozomu oluşturduğunu, böylece şempanzenin [23+(x ya da y kromozomu)]*2=48 kromozoma sahip olmasına rağmen insanın [22+(x ya da y)]*2=46 kromozomu bulunduğunu bilmeyenlerin şempanzenin ortak atadan evrilmediğini iddia etmeleri absürttür.
Kromozomun birleştiği yerdeki gen dizilimide aynıdır. Normalde kromozomların ucunda bulunması gereken telomer iki numaralı kromozomumuzda tam da birleşim yerinde, ortada bulunuyor.
Dahası bir grup canlı bünyesinde c vitamini üretmesini engelleyen bir mutasyon geçirmiş.C vitamini üretmesini sağlayan gen bozulmuş. bakınız kimlerde bu bozuk gen tastamam aynı sırada dizilmiş şekilde mevcut: insan, şempanze, marmoset maymunu, cadı makigiller, goril, gibon.
Bu demektir ki primatların bir grubun atası 40 milyon yıl önce bir mutasyon geçirmiş ve bu mutasyon o atanın bütün torunlarına sirayet etmiş.
Solucan`damı akrabamız?
Genetik benzerlik oranları, genom haritası çıkarılan canlıların bütün genetik özelliklerinin nükleotit-nükleotide karşılaştırılması sonucu elde edilir.İnsanın fiziksel özelliklerini belirleyen gen haritası da tamamlanmıştır. Yani gen kıyaslaması açısından elde yeterli veri bulunmaktadır.[kaynak]
Bizi nematod solucanlarla %75 genetik benzerliğe bağlayan açıklama nükleotid kıyaslamasından değil protein kıyaslamasından kaynaklanmaktadır. Proteogenomik adı verilen bu kıyaslama akrabalık ilişkilerini ölçme bakımından uygun değildir çünkü yakınsak evrim dediğimiz bir olay vardır.
Yakınsak evrim, benzer dış görünüşlere ya da fiziksel yönelimlere sahip olan canlıları niteler. Örneğin yarasa bir memeli olmakla beraber kanatlara sahiptir. Eğer bu proteinleri incelersek, yarasa ile kuşlar arasında bir benzerlik görürüz çünkü ikisinin de kanatlı bir yapıya sahip olması benzer proteinlere dayanır. Dolayısıyla birbiriyle alakasız olan türlerin, benzer görevlere yönelik, benzer protein yapıları geliştirmeleri gözlemlenebilir bu akrabalık ilişkisini açıklamaz.
Nükleotit-nükleotit üzerinden genetik kıyaslama sonucu yapılan araştırmalar sonucunda insan ile genetik kıyaslaması yapılan canlıların benzerlik oranları şöyledir,[kaynak]
homo neanderthalensis (neandertal insanı): %98-99
pan troglodytes (şempanze): %86-98
pan paniscus (bonobo): %88-96
canis familiaris (köpek): %86-90
bos taurus (sığır): %75-87
mus musculus (ev faresi): %70-85
rattus norvegicus (sıçan): %72-87
gallus gallus (tavuk): %57-68
danio rerio (zebra): %74-78
arabidopsis thaliana (turpgiller'den): %50-65
oryza sativa (pirinç): %45-62
drosophila melanogaster (meyve sineği): %37-45
anopheles gambiae (sivrisinek): %36-44
magnaporthe grisea (pirinç mantarı): %32-36
neurospora crassa (ekmek mantarı): %31-35
narcissus sp. (nergis): %25-35
chlamydomonas reinhardtii (su yosunu, alg): %25-35
caenorhabditis elegans (yuvarlak solucan): %24-28
saccharomyces cerevisiae (ekmek mayası): %21-24
kluyveromyces lactis (kluyveromyces mayası): %21-24
eremothecium gossypii (mantar): %18-22
schizosaccharomyces pombe (fisyon mayası): %14-18
plasmodium falciparum (plazmodyum): %1-5
Kaynaklar,
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Chimpanzee_genome_project#Draft_genome_sequence_of_the_common_chimpanzee
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Chromosome_2
3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15815621
4.https://www.cnnturk.com/2005/bilim.teknoloji/bilim/10/27/insanin.gen.haritasi.tamamlandi/135538.0/index.html
5.https://prezi.com/nfcxweaxcyiq/genom-projeleri-ve-fonksiyonel-gen-analizi/
6.Video-MinuteEarth-https://www.youtube.com/watch?v=IbY122CSC5w
Tags