Bumerang Nasıl Geri Döner?

0
Bumerang Nedir, Bumerang Nasıl Geri Döner 
Bumerang Nedir?
Bumerang eskiden Avustralya yerlileri olan Aborjinler, eski Mısırlılar, Avrupalılar ve Hindistan'daki bazı kabileler tarafından silah olarak kullanılan yassı bir biçime sahip bir çeşit sopadır. Aborijinler çok eski çağlardan beri geri dönen bumerangı kullanıyorlardı. Zaten İngilizcesi ” boomerang ” olan bu aletin adı Aborijinlerden gelir. Nitekim bu kıtanın kendine özgü adlandırmalarının çoğu bu kabilenin kelime kullanımlarından türetilmiştir.
Hatta kanguru isminin bir hayvan türüne verilmesinin öyküsü de ilginçtir. Bu kıtada yaşayan kanguruları gören yabancılar, bu hayvanların isimlerini sormuşlar ve Aborijinlerden kanguru yanıtını almışlardır. Oysa Aborijinlerin kullandıkları dilde kanguru, ” bilmiyorum ” demektir.[kaynak]
Genellikle akasya ve okaliptus gibi sert ağaçlardan yapılan ve boyları 40-90 cm aralığında değişen bumerang, günümüzde hala Avustralya ve ABD'de hala spor aracı olarak kullanılmaktadır. 
Bilinen en eski örneği,1987 ylında güney Polonya'da Oblazowa Rock'taki bir mağarada bulunan ve dev bir fildişinin oyulması ile yapılmış olan 23.000 yıllık bumerangtır.[kaynak]
Fırlatıldıktan 10-20 saniye sonra fırlatıldığı yere geri dönmesiyle herkesi şaşırtan bumerangın çalışma prensibi nasıl gerçekleşiyor? Bumerangların başka hiçbir yerde görülmeyen, iki kanadın birleşiminden oluşan özgün bir şekli vardır. İki kanattan birinin yüzü düzken, diğerinin yüzü kavislidir. Havada hareket ederken de kavisli yüzün olduğu kısımdan geçen hava düz taraftan geçen havaya göre daha hızlıdır. Bu durum da kavisli yüzle düz yüz arasında basınç farkının ortaya çıkmasına ve kanat üzerine basıncın düşük olduğu kısma doğru daha net bir kuvvetin etki etmesine neden olur. Bu kuvvet aynı zamanda uçakların da havada kalmasını sağlayan kaldırma kuvveti olarak adlandırılır.
Bumerangın kanatlarının kenar kısımlarında da çok özel bir tasarım vardır. Kanatlarının bir tarafı diğerine nazaran daha sivridir ve sivri taraf içe doğru bakarken, diğeri ise dışa doğru bakar.
O çağda Aborijinlerin fizik ve aerodinamik kuralları hakkında fazla birşey bildikleri söylenemez. Ancak deneme yanılma yöntemi ile bumerangları geri döndürdükleri sanılıyor. 
Bumerang Nasıl Geri Döner?
Bumerang havada olduğu sırada üstte olan kanadın dönüş hızıyla alt tarafta bulunan kanadın dönüş hızı birbirine eşit değildir. Bu da kavisli olan yüze etki eden kuvvetle düz olan diğer kanatlara etki eden kuvvetin birbirinden farklı olmasına yol açar. Uçaklardaki kanatların yüzeyi yere paralel olduğu için kaldırma kuvveti aşağıdan yukarı doğru etki eder. Uçakların havalanmasını sağlayan durum budur. Bumerangda ise kanatların yüzeyi yere dik olduğundan, kanatlara etki eden kaldırma kuvveti bumerangın dönmesine ve dairesel bir rota izlemesine sebep olur.


Kaynaklar,
1.Video-Scishow-https://www.youtube.com/watch?v=SJ61Y17s3bU
2.https://www.nature.com/articles/329436a0
3.https://www.popsci.com/article/technology/what-makes-boomerang-come-back
4.https://www.thenakedscientists.com/articles/questions/boomerang-physics

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !