Bir Askeri Aldatma Sanatına Örnek "Operation Mincemeat"

0
Bildergebnis für operation mincemeat 
Bir Askeri Aldatma Sanatına Örnek "Operation Mincemeat"
Bir askeri sanat olan aldatmacının , bu konuda ustası olan İngiltere tarafından II. Dünya Harbi sırasında uygulanmış en önemli örneği olarak gösterilen bu olay , Müttefiklerin denizden Yunanistan’a ve Sardunya adasına çıkarma yapacağına Almanları inandırmak ve böylece Almanların, bu çıkarmaya karşı , o bölgeye kuvvetlerini yığdırmak , fakat gerçek çıkarmayı Sicilya adasında gerçekleştirmek amacını taşıyordu. Bu amaca sorunsuz ulaşılmış ve böylece harbin kaderi değişmiştir. 
Kraliyet Deniz Kuvvetleri’nden “Binbaşı Martin’in cesedi Separh isimli İngiliz denizaltısı tarafından 30. Nisan 1943’de denize bırakıldıktan sonra, Alman işgali altındaki İspanya kıyılarında bulunduğu zaman , üzerinde , Kraliyet Genel Kurmay Başkan vekili Sir Archie Nye’in Kuzey Afrika’daki General Alexandre’a , Müttefikler’in Yunanistan’a ve Sardunya’ya yapacağı çıkarmanın ayrıntılı plânlarını ve sözde sevgilisinin aşk mektuplarını taşıyordu Bu plânlar Almanların beklentileri ile uyumlu idi ve Berlin’de Alman Askeri Gizli Servisi Başkanı Alex Baron von Roenne tarafından kuşku bırakmayacak şekilde doğru oldukları onaylandı. Goebbels hatıra defterine bu konuda kuşkulu olduğunu yazdı ise de Hitler, Müttefiklerin bu plânının doğruluğuna inandı. Alman operasyonlarının başındaki General Jodl “güvenilir kaynaklardan gelen bilgiler çerçevesinde , Müttefiklerin bu çıkartmayı yapacağını” bütün kuvvet komutanlarına bildirdi ve bu bölgelere büyük miktarda kuvvet kaydırması yapıldı. Bu iletişim, Alman haberleşme şifrelerini daha önce çözmüş olan İngilizler tarafından kolaylıkla tespit edildi. Ve 9 Temmuz gecesi, sadece iki Alman tümeni bırakılmış olan Sicilya’ya Müttefikler, başarılı bir şekilde çıkarma yapmağa başladılar. Bir çok askeri analizciye göre , bu eylem, harbin kaderini değiştiren en büyük aldatmacaların en önemlisi oldu.
Bildergebnis für operation mincemeat 
Hayali kimlik "William Martin"
“Binbaşı Martin” gerçekte yaşamış biri değildi. Kendisini içki nedeniyle zehirleyen Galli bir “berduş” Glyndwr Michael’in cesedi , birkaç gün önce uçağı Atlantik’e düşmüş gösterilen Binbaşı Martin’e dönüştürüldü. Bütün bu aldatmacayı en ince ayrıntısına kadar , iç çamaşırın markasına değin, kuşku bırakmayacak şekilde, zengin bankacılık ailesinden gelen , o sıralarda denizcilik gizli servisinde görevli olan , Ewen Montagu planladı. II.Dünya Harbi sırasında iki tarafın da sayısız aldatmacaları oldu. Fakat bu en önemlisi olarak tarihe geçti.
Ders niteliğinde bazı ayrıntılar
Bu operasyonun günümüz için ders niteliğinde bazı ayrıntıları var. Öncelikle üretilen hayali kimlik önemli. adı Major William Martin. Yani Türkçe'deki Hasan,Hüseyin, Ahmet gibi. En çok bulunan isim ve soyaddan seçilmiştir.Zira Alman istihbaratı'nın bu kimliği araştıracağı biliniyordu. William Martin karakteri oluşturulurken, kimliğin çocukluğu, gençliği, gittiği okullar, kütüphane kartı, not karneleri, bir nişanlısı, banka hesapları, kredi kayıtları vesaire pek çok detay resmi kayıtları dahil üretilmiştir.
Düşünüldüğü gibi abwehr (Alman istihbarat servisi) imkanları ölçüsünde kimliği araştırmış, aslında önceleri pek inanmadıkları William Martin ve hikayesine bulgular sürekli olarak destekleyince inanmışlardır.Bu operasyonun asıl değerli kısmı William Martin'in cesedini ispanya sahillerine bırakmak değil öncesindeki kimlik yaratma çalışmasıdır.
Hiçbir kimlik kusursuz değildir. İngiliz istihbaratı William Martin kimliğini oluştururken iki görüş arasında kaldı. Ya kimliği kusursuz, her şeyi zamanlı ve eksiksiz kuracaklardı, ya da kasıtlı boşluklar bırakacaklardı. Onlar boşluk bırakmayı tercih ettiler. Örneğin William Martin'in üzerindeki izin kartı'nı süresi geçmiştir. Düşünün, önünüzde ceset ve elinizde William Martin'in üzerinden çıkanlar var. izin kartı süresi geçmiş bir adam mı daha inandırıcı, yoksa geçmemiş mi? Bunu gibi elinizde belki 10 adet detay var. Mükemmel olursa mı inandırıcı, eksikleri olursa mı?
Psikoloji bilimi göstermiştir ki eksiklikler kimliği inandırıcı kılar.
 
Sahte William Martin karakterinin sahte sevgilisinin fotoğrafı
Savaş sonrası
1945 mayıs'ında savaş bitip, özellikle üst düzey nazi subayları sahte kimlikler ile Almanya'dan kaçmaya çalışırken, İngiliz ve Amerikan kolluk kuvvetleri en çok "hiçbir eksik belgesi olmayan", sorulan her soruyu, istenen her bilgiyi "mükemmel ve çelişkisiz biçimde veren" kişileri araştırmışlardır. Tüm belgelerini ve tezgahlarını mükemmel hazırlayan naziler birer birer yakayı ele vermişlerdir. 
Film ve Kitabı`da bulunuyor
Bu konuda İngiltere’de Bloomsbury’nın yayınladığı Ben Macintyre’in Operation Mincemeat – The True Spy Story That Changed The Course of The World War II- ( Kıyma Operasyonu – İkinci Dünya Harbi’nin Kaderini Değiştiren Gerçek Bir Casusluk Öyküsü ) isimli kitabıda bulunuyor. 
Beyaz perdede filmini soruyorsanız 1956 yapımı (bkz. the man who never was) isimli filmi mevcut.Bu senaryo günümüz sinematografisi teknolojisi ile yeniden yapılmayı fazlası ile hakediyor.
Alttaki videoda BBC`nin 2015 yılı yapımı konunun belgesel yapımını izleyebilirsiniz.

Kaynaklar
1.Video-BBC-https://archive.org/details/OperationMincemeat2015
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Mincemeat

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !