Kadın ve Erkek Sesleri Neden Farklıdır?

0
Ses Tellerimiz 
Ses telleri nedir?
Ses telleri fonasyon – ses çıkarma sırasında birbirine temas ederek titreşir. Erkeklerde 1 saniyedeki titreşim sayısı ortalama 100-130 defa (kalın ses) iken kadınlarda bu sayı 190-220 defa (ince ses) , opera sanatçılarında ise bu sayı 800-1000’e kadar çıkabilmektedir. Yani ses teli 1 saniyede ne kadar çok titreşirse o kadar ince ses çıkacaktır.
Sesiniz çıkmaya göğüs kafesinizden başlar ve buradan gırtlağınız aracılığıyla kontrollü bir hava çıkışı olur.
Ses telleri denilen iki doku, hava geçerken ileri geri titrer ve garip bir uğultu sesi çıkartır.
Daha sonra dudaklarınız, çeneniz, diliniz ve boğazınızın arkasındaki damak dokusuyla sesiniz oluşur.Nefes alıp verirken ses teller birbirinden ayrışmış pozisyonda durmaktalar. Konuşma, öksürme, gülme sırasında ise birbirine temas etmekteler.
Örneğin titreştirilen bir gitar teli, yaptığı periyodik salınım hareketi ile hava moleküllerinin belli bir frekansta sıkışmasını ve genleşmesini sağlar. Bu şekilde teldeki enerji havaya iletilmiş olur. Enerjinin miktarı, teldeki titreşim genliğine bağlıdır. Eğer tele fazla enerji yüklenirse, tel daha büyük bir genlikle titreşir. Teldeki titreşim genliği ne kadar fazla ise ortam tanecikleri(örneğin hava molekülleri) tarafından taşınan enerji de o kadar fazladır. Enerji ne kadar fazla ise sesin şiddeti de o kadar büyük olacaktır. Bu ifadeler, titreşen tüm cisimler için geçerlidir.
Ähnliches Foto
Adem elması nedir?
Erkeklerin sesleri, ergenlik çağına girdiklerinde çatallanır. Erkeklerin gırtlağı boğazın içlerine doğru ilerler ve sonra dışarıdan görünür hale gelir. Buna "Adem elması" denir.
Adını incildeki bir hikayeden alan bu bölge acaba gerçekten de hikayede anlatıldığı gibi; erkek ‘’yasak’’ elmayı yediği için mi oluştu?Tabii ki hayır!
Adem elması erkek çocukların gırtlaklarının (larynx) büyümesinin  bir sonucudur ve tiroid kıkırdağın çıkıntısıdır. Adem elması farkedilebilir büyüklükte bir yumru haline gelmeye, larinksin büyüdüğü, ergenlik döneminde başlar. Bu büyüme, içerisinde ses tellerinin de bulunduğu larinksi korumasının yanında sesin de kalınlaşmasına neden olur. Kız çocuklarının larinksleri de büyür; fakat büyüme miktarı erkeklerinkinden daha azdır. Sonuç olarak kadınların ve kız çocuklarının sesi, erkek yaşıtlarına göre daha tizdir.
Ses yolu diye bilinen gırtlak ve ağız arasındaki mesafe uzar.
Uzun ses yolu daha derin bir ses üretir ve bu nedenle erkeklerin sesi daha daha kalın çıkar.
Kadınlarda da menapoza girdiklerinde biraz daha az karmaşık bir süreç yaşanır ve sesleri kalınlaşabilir. 
Bir sesin oluşmasında en az 11 karakteristik nokta etkilidir.  Bunlar; nefes ile başlayan ve içinde ses teli, gırtlak, boğaz, dil, diş, dudak olarak devam eden unsurlardır.Bütün bunlar düşünüldüğünde 7,6 milyar farklı sesin oluşumu gözlenebiliyor.

Bildergebnis für voices man female 
Kadın ve Erkek Sesleri Neden Farklıdır?
Kadınlarda büyük göğüsler ve kalçalar.Erkeklerde geniş omuzlar, uzun boy ve güçlü kaslar. Kadınların bakımlı parlayan saçları ve bir erkeğin bakımlı ve düzenli sakalları..Bu örnekler Eşeysel dimorfizm "sexually dimorphic"`sinyaline bazı örneklerdir.Bunlar erkeksi ve disi çekiciliğini öne çıkaran ve ilgi görmesini sağlayan özelliklerdir.Bunlar kadar önemli olan bir özellik daha vardır.Oda erkek ve kadınlardaki ses perdeleridir.
Araştırmalar, bir erkeğin sesinin ses tonunun derinleştikçe yani kalınlaştıkça, genetik kalitesinin ve cinsel formunun bir göstergesi olan testosteron seviyesinin yükseldiğini buldu. Yapılan araştırmalar, kadınların daha düşük perdeli veya daha derin sesleri olan erkekleri daha çekici bulma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Kadınlar
kısa süreli flörtler veya  seks aradıklarındada özellikle kalın sesleri olan erkeklerin yanı sıra testosteron seviyeleri yüksek, daha fazla erkeksi yüz özelliklerine sahip erkekleri tercih ediyor. Evrimsel biyologlar, kadınların uzun süreli birliktelik için genetik olarak uygun olduklarına inandıkları (ve sağlıklı yavrular üretecek) erkeklerdeki tercihleride bu yönde.
2009'da Tanzanya’daki arkaik ya
şayan Hazda kabilesindeki araştırmada, daha kalın sesleri olan erkeklerin daha fazla çocuğa sahip olduklarını belirledi.
Harvard üniversitesinden Coren Apicella kalın sesli erkeklerin bu özelliklerini sonraki nesillere büyük oranda miras bıraktıklarını söyledi.Coren"Eğer atalarımız benzer bir süreçten geçtilerse, bu kadın ve erkeklerin seslerinin farklı olmasının bir nedeni olabilir."diyor.
ara
ştırmacı bu makaleyi ekibiyleBiology Letters“de yayımladı.
Apicella ve ekibi Tanzanya’daki son kalan kabilelerden avcı toplayıcı olan 49 erkek ve 52 kadına sordu.Çocukları ve ses kayıtları analiz edildi.Buna göre, 90-hertz sesi olan erkeklerin yaşlarına göre beklenenden ortalama 0.5 daha fazla çocuğu vardı.Buna karşın sesi 140 hertz frekansı olanların çocuk oranı ise, yaş değerlerinin 0,5 altındaydı.
2012`deki  Memory & Cognition dergisinde yayınlanan  bir çalışmada, daha düşük perdeli bir erkekle konuştuklarını  yüksek perdeli bir erkek sesine oranla daha iyi hatırladığını ortaya koydu . Alçak ve yüksek tonlu kadın sesleri tarafından konuşulan kelimelerin hafızalarda etkisi ise bulunamadı.
Aberdeen Üniversitesi'nden psikolog Kevin Allan, “Kadın hafızasının aslında erkeklerin ses perdesinden erkekligin ispat
ı konusunda duyarlı olduğunu gösterebildik” diye yazdı. İlk olarak, bu hafızanın eşeysel dimorfizm sinyaline ayarlandığını göstermektedir. İkincisi, sağlıklı yavru üretme şansımızı arttırmak için partneri bulmada bize yardımcı olmak için hafızamızın müdahale ettiği hipotezini desteklemektedir. 
Son yapılan araştırmalarda 2472 Leibzig`li vatandaslardan (1154`i erkek 1318`i kadın) kadınların sesinin 20 yıl öncesine göre kalınlaştıgı tespit edildi. 
Sonuca göre erkeklerin ortalama 110 hertz frekansında kadınların ise ortalaması 168 hertz (önceden 220 idi) olarak belirlendi.

Kaynaklar
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_dimorphism
2.Video-BrainStuff-HowStuffWorks-https://www.youtube.com/watch?v=6iFPs6JlSzY
3.https://www.livescience.com/33509-voice-pitch-men-women.html
4.https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2007.0410
5.http://www.scienceticker.info/2007/09/26/warum-maenner-tiefe-stimmen-haben/
6.https://link.springer.com/article/10.3758%2Fs13421-011-0136-6
7.https://classic105.com/women-with-mens-voices-the-agony-of-being-a-woman-with-a-deep-voice-is-it-socially-advantageous-or-just-plain-irritating/ 
8.https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-45835502
9.https://health.howstuffworks.com/human-body/parts/why-dont-women-have-adams-apples.htm
10.https://www.jvoice.org/article/S0892-1997(16)30055-8/abstract
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !