Yeni Hominin Türü "Homo Luzonensis" Keşfedildi

0

 Image: The excavation crew at the Callao Cave in the north of Luzon Island, in the Philippines, where an international multidisciplinary team discovered a new hominin species, Homo Luzonensis, on Aug. 9, 2011.
Yeni Hominin Türü "Homo Luzonensis" Keşfedildi
Bilimadamları Filipinin Luzon adasında, daha önce bilinmeyen akrabalarımızın kalıntılarını buldular.Filipinler'de bulunan kemik ve dişlerin analizi sonucu 55 ila 67 bin yıl önce yaşamış, Homo luzonensis adı verilen yeni bir hominin türü daha keşfedildi. Böylece, bizimle aynı dönemde yaşamış olan hominin türü sayısı 4'e yükseldi (Neanderthal, Denisovan, Floresiensis, Luzonensis)
Atalarımız onlarla mutlaka karşılaşmış olmalı. Homo sapiensler Afrika'dan Güneydoğu Asya'ya ilerlerken bilinmeyen akrabaları ise Filipinler'de yaşadı. O zamanlar, yani yaklaşık 67.000 yıl önce, Luzon adası, Homo cinsinin günümüze  kadar bilinmeyen bir türüne ev sahipligi yapmış.
Bildergebnis für callao cave 
Kalıntıları, antropologlar tarafından Çağayan ilindeki bir kireçtaşı mağarasında keşfedildi. 2007'den beri Fransız- Filipinli araştırma ekibi Florent Détroit`ten ve Armand Salvador Mijares'in Callao Mağarası'nda kazılar yapıyordu. Bilim adamları, 2015 yılına kadar  el ve ayak kemikleri,vücudun üst kısmı ve dişlerine ulaştı. Kalıntılar yetişkinler ve çocuklardan en az üç kişiye ait .Tür hem ilkel hem de modern özelliklere sahip.Kazı alanında bulunan hayvan kemikleri üzerindeki kesiklere bakılarak, bu türün et tükettiği ve taş aletler kullandığı söylenebilir.
Bilim adamları bulgularını Nature dergisinin güncel sayısında yayınladı. Diğer insan türleriyle arasındaki farklar o kadar açık ki(Homo sapiens ve 10 yıl önce Flores adasında keşfedilen Homo floresiensis dahil) , bu ilk insanlara yeni bir ad verilmesi gerekiyordu: Homo luzonensis ile birlikte,akrabalarımız zenginleşti.Araştırmacılara göre, dişler ve iskelet parçaları, bölgedeki evrim sürecinin sanılandan çok daha karmaşık olduğunu ve ilk insanların geldiği dönemde burada üç-dört türün daha olduğunu gösteriyor.
Bu türlerden biri "Hobbit" adı verilen ve 50 bin yıl öncesine kadar Endonezya'nın Flores adasında yaşayan Homo floresiensis.
Bilim dergisi Nature'da yer alan bulgulara göre, Callao mağarasında bulunan iskelet parçaları ve dişler, 50 bin ile 67 bin yıl öncesindeki bir dönemde yaşamış üç yetişkin ve bir çocuğa ait.
Bulunan parçalar arasında dişlerin yanı sıra el ve ayak kemikleriyle kırık bir kalça kemiği de var.
Uzmanlara göre, "Homo luzonensis" yakın zamanda yaşamış insanlarınkine benzer fiziksel özellikler gösteriyor.
Ancak bu tür, Afrika'da 2-4 milyon yıl önce yaşayan ve iki ayağı üzerinde yürüyen maymun benzeri Australopithecus'lar ve Homo türünün ilk üyelerinkine benzer özellikler de taşıyor.
Homo Luzonensis'in el ayak ve ayak parmaklarının kavisli olması tırmanmanın bu tür için önemli bir aktivite olduğuna işaret ediyor.
Tırmanma, Australopithecus'ların da en belirgin özellikleri arasında yer alıyor.
Bilim insanlarına göre, Australopithecus benzeri bir türün Güney Doğu Asya'ya ulaşmış olması insan ailesi ağacında Afrika'yı ilk kimin terk etiğine ilişkin tezleri değiştirebilecek nitelikte bir gelişme.
Daha önce Homo erectus'un, Afrika'dan ayrılan ilk tür olduğu düşünülüyordu.
Luzon adasına sadece denizden ulaşılabilmesi insanların buraya nasıl geldiği konusunda da soru işaretleri doğuruyor.
Daha ilginç olanı, ilk Asyalıların kim olduğu. Ve diğer arkaik insanlarla nasıl ilişki kurdukları. O sırada Neandertaller Avrasya'da yaşıyordu.Denisova'lar ise muhtemelen Güney Sibirya ve güney Çin arasında.Ancak  o zamanlarda bölgede yaygın dağılımlarına rağmen, bugün genel olarak pek tanınmıyorlar. 
Some of the teeth that were found belonging to Homo luzonensis. 
Telif:Callao Cave Archaeology Project 
Günümüz insanlarının genomlarında, hem Neandertaller hem de Denisova'larla karışımın net izleri var.
Buna ek olarak, genetikçiler, Denisovalılar'ın bilinmeyen bir türle ciftleştiklerini yeniden oluşturulmuş genom verilerinde keşfettiler: Bu "hayalet tür", yani başka gizemli  arkaik türün Asya'da yaşamış olması gerekiyordu.
Kesin akrabalık derecelerini bulmak zor. Flores adasındaki hobbitlerde olduğu gibi, sıcak iklim nedeniyle Homo luzonensis'in kemiklerinde kalıtsal moleküllerin izi eksik.
Londra'daki Tabiat Tarihi Müzesi'nden İngiliz paleoantropolog Chris Stringer'e göre bu iki ada popülasyonunun evrimsel tarihi birleştirmesi muhtemel. Ya Afrika`nın Australopithecus'un soyundan ya da bir zamanlar Afrika'dan göç eden Homo erectus'un soyundan olabilir.

Kaynaklar
1.https://www.nature.com/articles/s41586-019-1067-9
2.Video-nature video-https://www.youtube.com/watch?v=MGN2DvDYWgc 
3.https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47893215

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !