Beyond Meat (Vegan Burger) Nedir?-Hayvansal Gıda Tüketimini Neden Azaltmalıyız?

0
Bildergebnis für beyond meat nedir 
Beyond Meat Vegan Burger Nedir?
"Etten Öte" anlamına gelen 122 milyon dolarlık sermaye ile piyasaya giren ve yatırımcıları arasında Bill Gates, Leonardo Di Caprio, McDonald's'ın eski CEO'su Don Thompson,Tyson Foods gibi isimleri bulunduran Beyond Meat; vegan burgerde yeni bir dönem başlatmıştı.
1,5 milyar dolarlık hisseyle borsaya giren sirket 25 dolardan hisseleri satışa sundu.Daha ilk günde hisseler 65 doları buldu.163% artış sağlayarak hisselerinde 3,8 milyar dolara tırmanmayı başardı.
Kaliforniya bazlı Beyond Meat şirketi 2009 yılında CEO’su Ethan Brown tarafından kuruldu. Şirket kuruluş hedefi genel et üretimi sistemindeki problemlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çözümler üretmekti.
Şirketin ilk kuruluş yıllarında “tavuksuz tavuk eti” üretmek üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Ethan Brown, Missouri Üniversitesi’nden iki profesör ile birlikte 3yıl kadar ürün geliştirme çalışmaları sürdürdü ve soya ve bezelye proteinlerinden tavuk üretmeyi başardılar; bu ürün eski adıyla Savage River Inc. olan şirketin ilk ürünü olarak 2012 yılında piyasa sürüldü.
Beyond Meat 2012'den itibaren Whole Foods isimli market zinciri ile iş birliğini sürdürmektedir. 2012 yılında sadece Kuzey Kaliforniya’da bulunabilen ürünleri, 2013 senesinden itibaren ABD genelindeki marketlerde yer bulmaya başladı.


Bildergebnis für beyond meat nedir 
Beyond Meat bu büyüme süreçleri sırasında 2013 ve 2014'de aldığı yatırımlar ile birlikte dana ve domuz eti ikameleri de üretmeye başlayıp, ürünlerini ülke çapında satışa sunmuştur. Öyle ki 2013 senesinde PETA tarafından yılın şirketi seçilmiştir. Aynı sene Bill Gates tarafından da yatırım alarak gelişmeye devam etmiştir.
Beyond Beef,The Beast,Beyond Burger,Beyond Chicken ürünleri bulunuyor.
Günümüzde senelik 3 milyon kilogram kadar tavuk eti ikamesi ürünleri üreten Beyond Meat’in aynı zamanda dana ve domuz eti ikamelerini yaygın bir şekilde satışı gerçekleşmektedir.
Nasıl üretiliyor?
Bitkilerden özel bir seçilimle edinilen aminoasitler ve diğer moleküllerin bilinçli bir biçimde birleştirilmesi sonucu elde ediliyor.
Beyond Meat'in köftesi tamamen bezelyeden yapılıyor. Bezelye proteini olarak işlenen bu ürün, Hindistan cevizi yağı ve maya özütü ile harmanlanıyor. Son olarak mükemmel kırmızı et görüntüsünü yakalamak için kırmızı pancar "Beetroot" ile kırmızı rengi elde ediliyor. Pişirildiği zaman etin içinden akan su da pancar suyu ile taklit ediliyor.
Beyond Meat'in misyonu her ne kadar vegan ve vejetaryen kesimin tüketemedikleri yiyecekleri sebze-bitki kökenli olarak sunmak olsa da, konu çok daha derinlere iniyor. Öncelikle insan sağlığı ve çevresel sorunları göz önünde bulundurarak hayvansal gıda tüketimini azaltmayı hedef alan ortaklık, kırmızı et üreticilerine kafa tutuyor.
Bildergebnis für beyond meat nedir 
Peki neden et yerine tercih etmeliyiz?
Et insanlar için verimsiz bir beslenme türüdür.Küresel anlamda bakarsak gezegenimizide yeyip bitiriyoruz.Bu yöntemle küresel ısınmanında önünü açıyoruz.İnsanlar et üretimi için çok sayıda hayvan yetiştiriyor.Yaklaşık 23 milyar tavuk,1,5 milyar sığır,1 milyar domuz ve koyun söz konusu.Bu beslenmek için çok fazla canlı demek.Bu yüzden dünyayı dev bir besleme çiftliğine dönüştürdük.Dünyadaki beslenme alanlarının 83%`ü çiftlik hayvanları için kullanılmakta.Zira çiftliklerde bezelye ve soya yetiştirilseydi bu oran dünya genelinde 26% olacaktı.Et üretimi kaynaklar için "karadeliğe" benzer.Hayvanlarda canlı oldukları için yediklerinin çoğunu hayatta kalmaya harcıyorlar.Bitkilerden aldıkları besinin çok azı yediğimiz ete dönüşür.İnekler proteinlerin sadece 4% ünü ve kalorilerinin 3% ini ete çevirir.Böylelikle 97% kaybolmuş oluyor.1 kilo et üretmeleri için 25 kilo tahıl yemesi ve 25.000 litre su tüketmesi gerekir.Hayvanlar için tonlarca besin harcanıyor buna karşılık beslendiğimiz kalorilerin sadece 18% ini oluşturuyorlar.Tahminlere göre onlara harcanan besinlerle fazladan 3,5 milyar insan beslenebilir.İnsanın yarattığı sera gazı emisyonunun 15% nedeni et endüstrisi.
Bu tüm uçak,gemi ve arabaların neden olduğu miktara eşit.Bu hayvanlar söz sahibi olamasalarda muhtemelen insanlara "öldürmekten zevk alan caniler"derlerdi.Zira dünya genelinde günde 200 milyon hayvanı öldürüyoruz.Yılda 74 milyar ediyor.Matematiksel olarak bakarsak her 1,5 senede  200 bin yıllık insan tarihinde ölmüş insan sayısından daha fazla canlı öldürüyoruz demektir.Daha fazla verimliliği artırmak isteyen sektörler hayvanların yaşam kalitesinide önem vermiyor.Karanlıkta penceresiz yerlerde gün ışığı görmeyen domuzlar,doğumdan sonra buzağıdan ayrılan ve kesime giden inekler gibi.Hızlı kilo alması için kafaları yemliğe bağlanan danalar hareket bile edemiyorlar.Bu sağlıksız koşullarla başa çıkmaları için yemlerine antibiyotik katılıyor.Bu kısa vadede hastalıkları yok etsede uzun vadede bakterilerde antibiyotiklere karşı direnç oluşturuyor.Dar alanlarda tutulan hayvanlar kendi sosyal yapısını kuramıyor.Bundan dolayı birbirleriye kavga ediyorlar.Bunun cezasınıda gagalarının ve pencelerinin kesilmesiyle ödüyorlar.Erkek civcivlerde verimli olmadığı ve yumurtlamadığı için öğütücüye atılıp öldürülüyorlar.Tavuklara karşı kinimiz olsaydı şayet bu kadarını muhtemelen yapamazdık.Bu konuya toptan bir çare bulduğumuzda hem dünya hem hayvanlar rahat bir nefes alacaktır.
Alttaki kurzgesagt videosunda "neden et yerine tercih etmeliyiz?"konusunu Türkçe altyazı seçeneğiyle daha detaylıca izleyebilirsiniz.Son başlıktaki bölümün çevirisinide kurzgesagt`tan yaptık.
Kaynaklar
1.https://www.peta.org/blog/beyond-meat-company-2013/ 
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Beyond_Meat
3.https://medium.com/kokprojekt/proteinin-gelece%C4%9Fi-beyond-meat-6211b3ee7df6
4.https://www.gruenderszene.de/food/beyond-meat-burger-test-ipo?interstitial_click 
5.Video-Kurzgesagt-https://www.youtube.com/watch?v=NxvQPzrg2Wg
6.https://www.youtube.com/watch?v=JKpz_3-n7fg

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !