Kadınlarda Yer Yön Duygusu Gerçekten Kötümüdür?

0
Bildergebnis für kadinlarda yer yön duygusu 
Kadınlarda Yer Yön Duygusu Gerçekten Kötümüdür? 
Günümüzde artık yolda durup adres soranlarımız kalmadı denilebilir.Zira artık çoğu insanın akıllı telefonları ve yol bulmalarında yardımcı olacak Google map gibi navigasyon uygulamaları var.Ancak bu uygulamalar olmasa kadınların yol bulmaları erkeklere göre daha zor olacağı kesin.Birçok kadın internet ortamında bu dertlerini paylaşıyorlar.
Araştırmacılar genlerin değil hormonların etkisi olduğunu buldular.
Araştırmacılar “uzamsal zeka”nın kadın hormonu olan östrojenden ciddi bir biçimde etkilendiğini ortaya çıkardı. 6 hafta boyunca yaşları 20-30 arasında değişen 12 kadın, etraflarındaki nesnelerle ilgili farkındalıklarının ölçüldüğü egzersizlere tabi tutuldu.
Almanya’nın Bochum şehrinde bulunan Ruhr Üniversitesi’nden bilim adamları da hormonları incelemek için kan örnekleri aldılar. Testlerden birinde gözle görülür oranda bir farklılık kaydedildi.
Kadınlara zihinsel bir rotasyon testi de uygulandı. Bir nesnenin 3 farklı açıdan gösterilmesiyle onu tanımalarını istediler. “Behavioural Neuroscience” isimli dergide yayınlanan araştırmada mensturasyon döngüsü sırasında yani östrojen hormonu düştüğünde ve erkeklik hormonu olan testesteron seviyesi arttğında skorların yükseldiği görüldü.
Araştırma sözcüsü Dr. Markus Hausmann, “Uzamsal zekanın menstural döngüye göre değişkenlik gösterdiğini saptadık. Uzamsal yeteneklerin farklılığı hormonlara ve hormon kombinasyonlarına bağlı olarak değişmektedir,” dedi.
University College London’dan Psikolog Prof. Adrian Furnham da sonuçlara göre uzamsal zeka açısından kadınlar ve erkekler arasında farklılıklar olduğunu belirtti.
Bu araştırmada erkeklik hormonlarının uzamsal zekayı tetiklediği kadınlık hormonlarının ise olumsuz yönde etkilediği görüldü.
Bu sonuç neden mühendislik ve pilotluk gibi mesleklerde kadın çalışanların sayısının az olduğunu açıklıyor. Kadınlar genelde fazla uzamsal zeka gerektirmeyen meslekler tercih ediyor.
Dr. Hausmann ve ekibi hormonların neden böyle bir etkiye sahip olduğuna açıklık getiremedi. Ancak Prof. Furnham bunun evrime dayalı olduğu görüşünde.
Furnham, ” Binlerce yıldır kadınlar evde oturup çocuklarını eğitirken dışarı çıkıp avlanması gereken cins erkekler olmuştur. Uzaklık hesaplaması ve zihinsel haritalar yaratma da erkeklerin daha iyi olması bekleniyordu. Bu nedenle erkeklerin düşünme şekilleri ve beyinleri buna göre evrimleşmiştir” dedi.
Genes are far from the whole story. But the scientific evidence for a biological basis for sexual orientation seems strong. 
Eşcinsel erkekler, lezbiyenlere ve heteroseksüel erkeklere oranla yabanci dil öğrenmede daha başarılı
The Guardian`daki bir makaleye göre,yukardaki sonucu destekler nitelikteki bir araştırmada,Londra`daki Institute of Psychiatry`den Dr. Qazi Rahman tarafından yapıldı.Araştırmaya göre escinsel erkekler kadınlar gibi düşünüyor,lezbiyenlerin beyin yapısı erkekler gibi.Birkaç denekle yapılan çalışma Neuropsychology dergisinde yayımlandı.Sonuca göre eşcinsel erkekler, lezbiyenlere ve heteroseksüel erkeklere oranla yabanci dil öğrenmede daha başarılılar.Buna karşılık lezbiyenlerin yön kestirme yeteneği daha başarılı bulunmuş.
Kadınlar ile erkeklerin adres bulma yöntemleride farklı.Kadınlar adres bulurken "bir sonraki trafik lambasından sağa,sonraki marketten sola"gibi yöntemler kullanırken erkeklerde ise"600 metre gittikten sonra,kuzey yönüne 300 metre"şeklindedir.Buda kadınların AVM`lerde neden kaybolmadığını acıklıyor.
Kadınlar park etmekte zorlanırken yabanci dil öğrenmede daha başarılılar
Kadınlarda mekan algısı erkeklere oranla, erkeklerde de zaman algısı kadınlara oranla daha az.Kadınların park etmekte zorlanması da tamamen bu durumla ilgilidir. Kadın beyni, arabanın boyutları ile park edilecek alanın boyutlarını algılayıp karşılaştırmakta erkek beynine oranla zorluk çeker. Yine kadın beyni, yön bulmada, daha önce gidilen bir yeri yeniden bulmada zorlanabilir.Dolaysıyla 3 boyutlu mekan algısı gereken fizikçi,mimar,mühendislik ve pilot gibi mesleklere talepleri az.Erkek beyni ise zaman algısında kadınlar kadar başarılı değildir. Erkeklerin tarihleri, kronolojik sıralamayı karıştırması aynı durumun karşı cinsteki tezahürüdür.Evlilik yıl dönümünü unutmak faciası gibi.
Aile ve öğretmenlerin etkisi
Claudia Pohl ve Kirsten Jordan kitabında önemli bir başka konuyada dikkat çekiyor.Evrimsel kökeni ve cinsiyet hormonları dışında bu farklılığın bir başka nedeni olarak eğitim gösteriliyor.Buna göre aileler ve öğretmenler erkek ve kız çocuklarının sosyal yaşamında önemli rol oynuyorlar.Küçük yaşta iken oynadıkları oyuncaklar ve boş zamanlarda yaptıkları önemli rol oynuyor.Kız çocukları yapı taşları,lego,renk küpü veya teknik el zanaatı gerektirecek oyuncakları az oynuyorlar.Hobi olarakta bisiklet tamir etmiyorlar.Elbette çocukluk eğitimlerinde avantajlı oyuncakları  ve hobileri seçen ve yer yön duygusu güçlü olan kadınlarda oldukça fazla sayıda.

Kaynaklar
1.https://www.dailymail.co.uk/news/article-15725/The-real-reason-women-read-maps.html
2.Video-https://www.youtube.com/watch?v=prkOIHzXk0w&t=196s
3.https://www.kadinlarkulubu.com/forum/threads/yer-yon-duygusu.753883/ 
4.https://www.scientificamerican.com/article/how-mens-brains-are-wired-differently-than-women/?redirect=1
5.https://www.dtv.de/_files_media/title_pdf/leseprobe-34400.pdf
6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11142657 
7.https://www.theguardian.com/science/blog/2015/jul/24/gay-genes-science-is-on-the-right-track-were-born-this-way-lets-deal-with-it
8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15177702
9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17351741
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !