Gabon’da Şempanze Populasyonunda Kaplumbağa Yeme Davranışı Gözlendi

0
https://img.br.de/223c8c05-daee-4800-b056-c5b3cdc19ff7.jpeg?q=80&rect=15,426,5985,3365&w=1600&h=900 
Telif:Max-Planck-Institut
Gabon’da Şempanze Populasyonunda Kaplumbağa Yeme Davranışı Gözlendi
Gabon’da bulunan bir şempanze populasyonunda kaplumbağa yeme davranışı gözlendi.
Alman araştırmacılar orta Afrika Gabon`da bulunan Loango National Park`da serbest yaşayan şempanzelerin kaplumbağa yeme davranışlarını gözlemledi.
Almanya`nın "Bayerische Rundfunk" BR`e konuk olan Primatolog Tobias Deschner"Öncelikle şempanzeleri alıştırma süreci gerekliydi. Bu yıllarca süren bir süreçti.Öncelikle onların korkularını yenmemiz gerekiyordu.Böylelikle ormanda onlarla birlikte 15 metre mesafe ile koşabiliyorduk "diyor.
Araştırmacılar yaklaşık 45 şempanzeyi Temmuz 2016`dan Mayıs 2018`e kadar takip edip raporlamış.Ve bilinmeyen bir gerçeği gözlemlemişler.Şempanzeler kaplumbağa yiyordu.
Osnabrück ve Leibzig`den araştırmacılar şempanzelerin kaplumbağaların sert zırhını kırabilmek ve etine ulaşabilmek için ağaca vurarak kırdıklarını raporladı.
Osnabrück üniversitesi ve Max-Planck-Enstitüsüne göre metodları muhtemelen şempanzelerin kültürel davranış biçimi.Zira bu şempanzeler sert meyveleri kırmak içinde aynı yöntemi kullanıyorlar.Kaplumbağaların bu kuvvetli vurma esnasında hala yaşayıp yaşayamadığı bilinmiyor.Tobias Deschner"On metre mesafede bunu gözlemlemek çok zor.Kaplumbağalar zaten yavaş hareket türler."diyor.
Araştırmacılar  Loango National Park`da en az 10 şempanzenin aynı metodla 38 tane kaplumbağayı avladıklarına şahit olmuşlar.Böylelikle şempanzelerde yeni bir metod
(percussive behavior)keşfetmiş olduk.
Yardımlaşma ve paylaşma
Osnabrück üniversitesinden Simone Pika"Bazen genç veya dişi şempanzeler kaplumbağayı kıramıyorlardı.Güçlü olan şempanzelere vererek kırmalarını sağlayıp aralarında paylaşıyorlardı"diyor.
Bu insansı şempanzeler aslında  yıllardır araştırılıyormuş.Simone Pika "Şempanzelerin başka hayvan türlerini yediklerini biliyorduk.Ancak sürüngenleri yediklerini bilmiyorduk"diyor.Şempanzelerin menü listelerindeki kaplumbağa türlerini merak edenler için,bkz[kaynak]
Bildergebnis für gabon affen schildkröten fressen 
Sadece yağmursuz ve kuru havalarda gerçekleşti
Ekip Scientific Reports`daki makalesinde bu gözlemlerin iklimin yağmursuz kuru olduğu ve bu populasyonun severek yedikleri meyvelerin bol olduğu dönemlerde gerçekleştiğini yazdı.
Tobias Deschner meyve bulamadıkları için kaplumbağa yemek zorunda olduklarına dair bir bulguya rastlamadıklarını belirtiyor.Ancak neden iklimin yağmursuz kuru olduğu zamanlarda kaplumbağalara bu kadar ilgi duyduklarının henüz net bir açıklaması bulunmuyor.
Dreschner`in bu konuda iki tahmini var.Birincisi "Yağmurlu havalarda yere düşen yapraklar ıslak oluyor.Kaplumbağalar böyle durumlarda ses çıkarmadan yürüyorlar.Ancak küçük kaplumbağalar kuru havalarda gürültü yaptıklarına inanmıyorlar.Ve av olmaktan kurtulamıyorlar"diyor.İkinci tahmini ise kaplumbağaların dinlenme periyodu."Kasım ve nisan arasında aktif değiller dolaysıyla bulunmaları zor"görüşünde Deschner.
Gelecek hesapları yapıyorlar
Şempanzelerin herhangi bir sürüngeni yemesi üzerine yapılmış, bu zamana kadarki ilk bilimsel gözlem bu.Dahasıda var.
Bir tane yetişkin şempanzenin bir kısmını yediği kaplumbağayı ağaca sonraki gün kahvaltı için saklayıp ertesi gün tekrar ordan alıp yediği gözlenmiş. Pika`ya göre bu bilinçli bir şekilde geleceği planlama davranışı olarak sayılabilir ve bu davranışı insan dışı hayvanlarda gözleyebilmek/kanıtlamak baya zor. 
Ekip araştırmaya devam edeceklerini söylüyor.Hastalık bulaştırma riskine karşı 8 metreden daha yakınlarına gidilmeyecek. 
Pika"Şempanzelerin davranışları,bize en yakın yaşayan akrabalarımız olan bonobolarla birlikte, kendi türümüzün tarihini ve evrimini geriye bakmak ve daha iyi anlamak için bir pencere olarak kullanılabilir"diyor.
Bulgular Scientific Reports`da yayımlandı.

Kaynaklar
1.MaxPlanckSociety-https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=C1tpllWtBVk
2.https://www.nature.com/articles/s41598-019-43301-8
3.http://www.iucn-tftsg.org/wp-content/uploads/file/Accounts/crm_5_084_erosa_v1_2014.pdf
4.Video-DailyMail-https://www.youtube.com/watch?v=PoNw6iszn1A
5.https://www.br.de/nachrichten/wissen/schimpansen-fressen-schildkroeten,RRHKMkx

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !