Leopar ,Jaguar Gibi Kedigiller Familyası Neden Benekli, Çizgili Veya Tek Renklidir?

0
leopard.jpg 
Telif:Cai Priestley 2008
Belgesel rekortmenleri kedigiller
Belgesellerin vazgeçilmezidir kedigiller ailesi.Nat Geo Wild'in kadrolu elemanları desek yanlış olmaz herhalde.Çoğu belgesellerde onlar olmazsa olmazdır.
Aslan, kaplan ,leopar ,pars ,çita, jaguar, puma, panter vs. kedigiller (Felidae), etçiller (Carnivora) takımına ait bir geniş familyadır.Panter büyük kedigillere verilen genel isim(kükreyen kediler olarak da geçer). Puma ve cheetah bu gruba dahil değildir. 
Leopar ve Jaguar benzerliği
Kedigiller arasında görünüşleri en çok karıştırılan ikili muhtemelen leopar ve jaguardır.İkisinin de benekleri yuvarlaktır ve ortası boştur.Jaguarın benekleri daha büyüktür ve bazılarının ortasında nokta vardır.Leoparın ise benekleri küçüktür ve ortasında nokta yoktur.Bunun dışında beneği dışında da farklar vardır ve alışkın bir göz çok rahat ayırt eder.Jaguarın kafası ve çenesi daha büyüktür.Aynı şekilde gövdesi de.Ancak jaguar abartıldığı kadar büyük bir hayvan değildir.Aslan ve kaplanın yanında daha küçük boyutlu bir kedidir.
Leopar veya Jaguar Gibi Kedigiller Familyasında Neden Göze Batan Benekler Bulunur?
Avlarını ormandaki ağaçlarda geceleri avlamayı tercih eden yırtıcı kediler, genellikle ağır desenli ve göz alıcı bir paltoya sahiptir. Afrika'da birçok leopar yağmur ormanlarında yaşar. Kürklerindeki benekler sayesinde yaprak ormanlarında neredeyse görünmezdir. Kürklerinin renkleri neredeyse orman zemini ile aynıdır. Açıkçası, leoparlar, açık bir düz arazide avlanmanın dezavantajına sahiptirler.Düz arazilerde göze batar ve kamufle olamazlar.Bu yüzden leoparların gezegenimizde hayatta kalmaları için yağmur ormanlarına ihtiyaçları var.
Bildergebnis für schwarzer panther 
Benekli, Çizgili veya Tek Renkli Kedigiller
Bristol üniversitesinden Will Allen`in bu konuda yaptığı araştırma "Proceedings of the Royal Society"de yayımlanmıştı.
Benekli, çizgili veya tek renkli.Araştırmacılar, aslan, leopar ve akrabaların farklı kürk kalıplarının nedenlerini ortaya çıkardılar: Belirli bir kedinin türünün yaşam alanı ne kadar yoğunsa, hayvanların ağır desenli bir kürke sahip olma olasılığı o kadar fazladır. Bu ilişki aynı zamanda ışık ve gölgede avlayan kedi türleri için de geçerlidir. 
Bilim adamları, 35 kedi türünün kürk modellerini karşılaştırdıktan ve onları hayvanların alışkanlıklarıyla ilişkilendirdikten sonra bu sonuca vardılar. Kürk biçimleri sayesinde ormanda kamufle olurlar.Bu sayede kurbanlarına adeta buharlaşır ve görünmez olurlar.
Her ne kadar ilk bakışta bazı kedi türlerinin kürk çizimleri göze batarak dikkat çekici görünse de, aslında etkili bir görünmezlik aracıdır.Yaşam ortamlarında, benekler vücudun dış hatlarını kaplar.Ceket çizimleri optik olarak hayvanı çevresiyle uyumlu hale getirir, böylece potansiyel bir av hayvanı avcıyı mümkün olduğunca geç keşfeder. Araştırmacıların sonuçları, özellikle yoğun bitki örtüsünde ve az ışıklı ortamda çok güçlü bir örüntülemenin kamuflaja etkili bir şekilde katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Bilim insanları bu benekli fenomeni açıklamasının yanı sıra, siyah panterlerdeki farklılığada bir açıklama getiriyor: Diğer birçok kedi türünün aksine, leoparlar hem açık otlaklarda hem de yoğun bitki örtüsü olan habitatlarda ortaya çıkabilir.Dolaysıyla açık otlaklardaki panterler için kamuflaj konusunda tek renk avantajlı. 
Bu, popülasyonun ilgili çevreye daha esnek bir şekilde adapte olmasını sağlar. Bilim insanlarına göre,akrabalardaki çok farklı cilt desenleri, aynı zamanda kedilerin evrimsel tarihi üzerine de bir sonuca götürüyor: Bir grup leopar yeni bir bölgeyi fethettiğinde, cilt görünümü açıkça çevresel koşullara çok hızlı bir şekilde adapte olmuş.
Bununla birlikte, araştırmacılar aynı zamanda bu kurallara uymayan istisnanın varlığını kabul ediyorlar: Açık çimlerde avlanan çita`nın neden bir nokta deseni geliştirdiğine ise bir cevap getirilemedi. Ayriyetten kaplan neden çizgiliyken leoparlar neden benekli sorusunun cevabı henüz net olarak bilinmiyor.

Kaynaklar
1.https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rspb.2010.1734
2.https://www.tierchenwelt.de/specials/wo-ist-der-unterschied/2881-jaguar-leopard-panther-unterschied.html 
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Felidae 
4.https://www.wissenschaft.de/umwelt-natur/woher-der-leopard-seine-punkte-hat/ 
5.Video-NatGeo-https://www.youtube.com/watch?v=gpnrTT79ch0

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !