Kaplanlar Neden Yeşil Değilde Turuncu Renk?-Albino Kaplan Var Mıdır?

0
Bildergebnis für camouflage tiger
Kaplanlar Neden Turuncu Renk?
Kaplanların turuncu renginin, insanların gözüyle baktığımızda gizlenme açısından önemli bir sorun teşkil ettiği ortada. Kaplanların avları için ise bu rengi seçmek oldukça zor.
Kaplanların çok büyük bir kısmı turuncu renklidir. Bu dev kediler, turuncu renkleriyle yeşil ormanlarda bir kontrast yaratır ve biz insanlar, renk körlüğü sorunu yaşamıyorsak bu rengi, haliyle de bu yırtıcı hayvanı kolayca fark edebiliriz.
Yapılan çalışmalara göre kaplanların rengi, söz konusu avları olduğunda onlara büyük avantaj sağlıyor. Doğada pek çok diokromat hayvan türü bulunuyor. Bu canlılar mavi ve yeşili seçebiliyorlar ancak söz konusu uzun dalga boyuna sahip renkler olduğunda işleri zorlaşıyor. Kırmızı ve turuncuyu göremeyen bu canlılar için kaplanlar, ormanda çok iyi gizlenmiş oluyor. Doğada geyikler, ceylanlar, kurtlar, köpekler, boğalar, kediler gibi pek çok renk körü canlı türü bulunuyor.
Bristol Üniversitesi’nden Dr. John Fennell ve ekibi, bilgisayar yardımıyla kaplan görüntülerini avların gözünden görülen hale getirdi. Daha sonra bu görüntüleri kullanarak gerçek insanlarla deneyler yaptı. Deneye katılan kişiler, turuncu rengin olduğu görüntülerde kaplanları çok daha hızlı şekilde buldular. İki renkli görüntülerde ise bu süre uzadı.
While conspicuous to us, computer simulations of what the big cats look to the main animals they prey on, deer, shows a different picture 
Neden Yeşil Değilde Turuncu Renk?
Burada herkesin aklına aynı soru geliyor: Madem kaplanlar bu rengi çevreleriyle uyumlu olmak için geliştirdiler, neden yeşil değiller? Cevabını Dr. Fennell veriyor. Doktor, araştırmasında memelilerin yeşil kürke sahip olamadığını, bunun için memeli biyolojisinin ciddi anlamda değişmesi gerektiğini söylüyor. Doğada yeşil olan tek bir memeli var, o da tembel hayvanın bir türü. O hayvan da yeşil renge doğal olarak sahip değil, üstünde yetişen bir alg türünden dolayı yeşil gözüküyor.
Kaplanların hangi turuncu tonundaki kürke sahip oldukları türden türe değişiyor. Bali kaplanlarının çok koyu renk olan tüyleri avlarına karşı avantaj sağlasa da insanların ilgisini çekti. Hepimizin bildiği üzere doğada bir türün başına gelebilecek en kötü şey, insanların ilgisini çekmektir. Haliyle avlana avlana soyları tükendi zavallıların. Bengal kaplanları daha kırmızıya yakın kürklere sahiptir. (Bu hayvanları da avlayacaklardı da sağduyulu insanlar bu sefer erken uyandılar). Amur kaplanları ise renk olarak altın rengine yakındır.
Albino kaplan varmıdır?   
Bahsedilen beyaz kaplanlar tam olarak albino olarak adlandırılmıyorlar.Onlara "kısmi" yada"yarım"albino deniliyor.İngilizce`de albinismus circumscriptus yada Leucism"olarak geciyor.Kısmi albino denilmesinin nedeni ise kısmen derisinin ve tüylerinin rengini etkilerken, gözlerini etkilememesi.Bu kaplanların gözleri (iris) pembemsi degil mavi renktedir.
Buna neden olan resesif olarak taşınan bazı genler.Bir resesif gen normal olarak başka bir baskın gen tarafından maskelenir.İnsanlardaki resesif "sarışın" gen, baskın "kahverengi renkli" gen ile kaplıdır.Bu nedenle, resesif bir gen sadece baba ve annenin resesif gene sahip olması ve her ikisini de yavrularına geçirmesi durumunda kalıtsal olabilir.Örneğin hem anne hemde baba"sarışın" genini aktarırsa, çocukları sarışın olabilir.
Kaplanlara dönersek,yavru kaplan resesif genini iki kez aldığında, kürk değişikliği ortaya çıkar. Leucism`e sahip kaplanlar daha sonra turuncu kahverengi değil, beyaz yada krem rengi alır. Siyah çizgileri ince ve koyu kahverengi olur. Bazen kürklerinde çizgilerinde bir iz bile bulunamaz. Bu hayvanların gözleri buz mavisidir. Burunlar ve pençe yastıkları çarpıcı biçimde pembedir.
Bildergebnis für bengal tiger 
Doğadaki tüm beyaz hayvanlar albino değildir. Bazılarının derisi açık renktedir veya leucism (kısmen derisinin ve tüylerinin rengini etkiler, gözlerini etkilemez) ya da isabellinism (soluklaştırma) adı verilen başka genetik bozuklukları olabilir.
Albino olan ve olmayan hayvanlar arasındaki fark göz renginden anlaşılabilir. Albinoların gözleri pembemsidir.Tam albinizmde gözler ışığa karşı çok hassastır.Dolaysıyla kaplanlar bu kategoride yer almıyorlar.
Kaplanların hiçbir çeşidinin kısmi olmayan tam albinizm'den etkilendiğine dair iddialar haricinde somut bir kanıt yoktur.
Nesilleri tükeniyor
Sayıları yüzyıl içinde 100 binden 4 bine geriledi.
Bilim insanları, dünya üzerinde sayıları 4 binin altına inen kaplana ait sadece 6 tür kaldığını duyurdu.
Araştırmacılar, kaplanların genetik olarak altı ayrı gruba ayrıldığını kanıtlamak için 32 kaplan örneğinin tüm genomlarını analiz etti. Current Biology bilim dergisinde yayınlanan makalede dünyada üzerindeki yaşayan kaplan türlerinin Bengal, Güney Çin, Sumatra, Çinhindi ve Malezya Kaplanı olduğu ifade edildi.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) 29 Temmuz Dünya Kaplan gününde yayınladığı rapora göre dünya üzerinde yaklaşık 3890 kaplan kaldığını duyurmuştu.
WWF, bu büyük kedilerin 1900'lerin başında 100 bin civarında olan popülasyonun azalmasının en önemli nedenlerini dönemlere göre şöyle ayırıyor:
-1930’lara kadar sportif faaliyet olarak avcılık
-1940-1980 arasında yaşam alanlarının kaybedilmesi
-1990’lardan itibaren kemiklerinin tedavi amaçlı kullanılmaya başlanması
Kaynaklar
1.https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7078823/Tigers-orange-confuse-prey-green-experts-say.html 
2.http://tigers.panda.org/news/what-the-new-global-tiger-number-means/ 
3.https://www.cell.com/current-biology/pdfExtended/S0960-9822(18)31214-4
4.https://www.mnn.com/earth-matters/animals/blogs/whats-the-difference-between-albino-and-leucistic
5.https://en.wikipedia.org/wiki/Leucism
6.https://www.zooaquarium.org.au/wp-content/uploads/2016/02/1a_6_PS_White-lions-and-tigers.pdf
7.https://www.webtekno.com/bilim-insanlari-kaplanlarin-renginin-neden-turuncu-oldugunu-acikladi-h69486.html 
8.Video-MotivateMe.in-https://www.youtube.com/watch?v=ItfF_0ih2uE
9.https://www.wasistwas.de/archiv-natur-tiere-details/wieso-gibt-es-weisse-tiger-mit-blauen-augen.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !