Propaganda ile Kamuflaj Dehası Paul Joseph Goebbels

0
Dosya:Bundesarchiv Bild 146-1978-086-03, Joseph Goebbels mit Familie.jpg 
Gobbels ve ailesi (Görsel:Vikipedi)
Propaganda ile Kamuflaj Dehası Paul Joseph Goebbels
Dr.Paul Joseph Goebbels, 1897 yılında Almanya İmparatorluğu’nda doğmuş, 1945 yılında hayata veda etmiştir.
Goebbels gibi bir kişinin “İmparatorluk” içinde ve üstelik bir “Alman” olarak doğması; fikri yapısının oluşması, dünyaya, insana ve eşyaya bakış açısının şekillenmesi bakımından önemlidir.
1917 yılında liseyi bitiren Goebbels, sağ ayağı, sol ayağından üç buçuk santim kısa olduğu için askere alınmamış, tarih ve Alman filolojisi okumuş, “insan eğitimi” alanında kendisini yetiştirmiştir.Türkçeye çevrilmiş iki kitabı vardır.Savaş notları ve Goebbels'in hatıraları adlı kitaplardır.
1920 yılında kurulan Nasyonel Sosyalist Alman İşçi Partisi’ne 1925 yılında üye olan Goebbels, Hitler ile tanışır. Daha sonraki yıllarda parti liderinin en yakın arkadaşı olur ve hayatının sonuna kadar Hitler'in yanından ayrılmayarak “kırmızı-beyaz-siyah” terkibi ile en kudretli üç rengin hakim olduğu Parti bayrağı altında hizmet eder.
Hitler, bu zeki ve disiplin abidesi dostunun teknik bilgilerini çok iyi değerlendirir. Cengiz Han’ın Liderlik Sırları’nda olduğu gibi “Disiplin olmadan güçlü sayılamazsın. Yeniliklere açık ol, bir bilene sor. Propaganda silahtır!” düsturunu asla ihmal etmez.
Nazi Partisi'nin 1933 yılında iktidara gelmesiyle birlikte Goebbels, “Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı” olarak hükümette yer alır.
Bildergebnis für goebbels propaganda 
Toplumu manipüle etme
İnsan kaynakları, idarî ve siyasî teşkilatı, mali kaynakları, coğrafî imkânları ve sair mevcudiyeti ile birlikte güçlü bir yapısı olan Nazi Partisi’nin, Parti ideolojisi ve liderinin, fert fert insanlara ve geniş halk kitlelerine “tanıtımı” Goebbels sayesinde gerçekleşmiştir.
Nazi hareketinin masum yüzünü gösteren “tanıtım” ile başlayan propaganda ve reklam sayesinde, asıl maksat olan “insanları ve toplumları manipüle” etme işini de hakkıyla yerine getiren Goebbels, son yüzyılın en iyi propaganda ve reklam uzmanı olarak kabul edilmektedir.
“Büyük Yalanlar” ismi ile meşhur olan propaganda taktiğinin çok aktif olarak kullanılmasıyla Nazi Partisi'ne yönelik halk desteği giderek artmış, bu propaganda sebebiyledir ki, Alman halkının Parti’ye verdiği destek, İkinci Dünya Savaşı boyunca devam etmiştir.
Goebbels’in propagandası; “tanıtmak”, “benimsetmek” ve “yaymak” teknikleri ile başlamış, “kandırma” ve “toplumu uyutma” ile devam etmiştir.
Propaganda ve manipülasyon çalışmaları, sadece Almanya topraklarında değil, işgal edilen ülkelerde de yürütülmüştür. Polonya’nın işgali sırasında, Goebbels’in makam arabasını durdurarak Polonyalı çocuklarla sohbet ettiği anı belgeleyen fotoğraflar bu açıdan önemlidir.
1945 yılında Berlin’de bir yangından kurtarılan Nazi belgeleri arasında 6.800 sayfalık defterler serisi bulunmuş; defterlerin el yazısı ile kaleme alındığı ve bizzat Goebbels tarafından dikte ettirildiği anlaşılmıştır. Ocak 1942 ile Aralık 1943 tarihleri arasındaki takriben iki yıllık döneme ait olan defterlerin binlerce sayfa olması, Goebbels’in ciddi ve disiplinli çalışmasının bir ürünü olduğuna işarettir.
Bildergebnis für goebbels propaganda  
Propaganda ilkeleri
Goebbels’in disiplinli çalışmasına yön veren “propaganda ilkeleri”nden birkaçı şu şekildedir:
Propagandacı; olaylar ve kamuoyu hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Propaganda; sadece tek bir makam tarafından planlanmalı ve uygulanmalıdır.
Bir faaliyetin propaganda sonuçları, bu faaliyetin planlanmasında hesaba katılmış olmalıdır.
Propaganda her olaya veya her kişiye belirli ifade veya slogan takarak ilerlemelidir, işlemelidir.
Propaganda, kuvvetli karşı eğilimleri hemen etkileyemez; tedbirler buna göre alınmalıdır.
“Bir şeyi, ne kadar uzun süre tekrarlarsanız, insanlar ona, o kadar fazla inanırlar. Hıristiyanlığın bu kadar etkili olmasının sebebi, aynı şeyi 2000 yıldır tekrarlıyor olmasıdır" diyen Goebbels’in temel felsefesi şu şekilde özetlenebilir: "Öyle büyük bir yalan söyle ki, herkes inansın. Söylenen yalan ne kadar büyük olursa, o kadar etkili olur ve insanların o yalana inanması o kadar kolaylaşır”.
Çeşitli propaganda teknikleriyle Nazi Partisi’nin ve Naziler’in asıl düşüncelerini ustalıkla gizleyen Goebbels, “Büyük Yalanlar”ı bütün dünyaya farklı şekilde anlatmıştır.
Özellikle büyük sermayenin de desteğini alarak basın yayın kuruşlarının kontrol altında tutulmasını tavsiye eden Goebbels, Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı’nın imkânları ile birlikte, basını ve radyoları da etkili bir biçimde kullanmış, savaş boyunca halkı “devletin istediği yolda” tutmayı başarmış ve Alman vatandaşlarının moralini en üst seviyeye çıkarmak için gayret sarfetmiştir.
“Kandırma” ve “uyutma” teknikleriyle başarılı bir şekilde devam ettirilen propaganda, Nazi Partisi’nin menfaatlerine hizmet eden “manipülasyonlar” ile zirveye ulaşmıştır.
“Fişleme” ve “takip etme” yöntemleriyle halk sindirilmeye çalışılmış; milyonlarca insan yaşadığı bölgelerden sürülmüş; Hitler, Alman halkına ve işgal edilen ülke insanlarına yiğit, yürekli, halktan biri olarak anlatılmıştır.
‘‘İnsanlar; gerçek olaylar ve durumlar hakkında açık seçik haberlere sahip olsalardı, bu haberlerle gitgide gevşeyip çökebilirlerdi. Alman halkının bütün bunları öğrenmemesi ne iyi. Sahip olacağı kanaat hazır halde önüne konuluyor” diyen Goebbels; “Bir insana yalan bile olsa, bir söylemi sürekli tekrarlarsanız, o söylemin nereden geldiğini unutur ve kendi fikriymiş gibi benimsemeye başlar” tespitini yapmıştır.
Prof. dr. Ünsal Oskay`ın Türkçeye çevirdiği "propagandanın temel ilkeleri"
👉 pdf veya İngilizcesi için,bkz.👉 pdf
Führer sevgisi
Hayatı boyunca Nazi Partisi ve Hitler’in yanından ayrılmayan Goebbels, Hitler'e karşı olan sevgisinin bir neticesi olarak altı çocuğuna “H” harfi ile başlayan Helga, Hildegard, Helmut, Holdine, Hedwig, Heidrun isimlerini vermiştir.
İkinci Dünya Savaşı’nın son gününe kadar Hitler ile birlikte Berlin'de kalan Goebbels, Hitler’in 30 Nisan 1945`de intihar etmesinin ardından, 1 Mayıs 1945'te, Ruslar Berlin'i işgal ettiği gün,önce altı çocuğunu potasyum siyanür ile zehirleyerek öldürmüş, daha sonra karısını vurarak intihar etmiştir.hayatı boyunca sadece 1 kere Hitler'in emrini yerine getirmemiştir. O emir; Ruslar Berlin'e girdiği gün hitler kendisinden Berlin'i terk etmesini istemiştir.Çocuklarını zehirleme fikri karısından çıkmıştır."nasyonal sosyalizmin olmadığı bir dünyada yaşayamam" diyerek intihar etmiştir.
Hitler'in intihar etmeden önce SS (Schutzstaffel) Hitler'in kişisel muhafızlığını yapmak üzere kurulan birlik subaylarına verdiği son emir ile; kendisinin ve karısının cesedi SS subayları tarafında yakılmıştır.
Ähnliches Foto 
Nefretin gözleri
1933`de Goebbels, Cenevrede bir konferanstadır. O sırada ünlü fotoğrafçı (o zamanlar çok ünlü değildir) Alfred Eisenstaedt yanına yaklaşıp bir fotoğrafını çeker.Bu karenin akabinde, Goebbels, Alfred Eisenstaedt'in yahudi olduğunu öğrenir ve Eisenstaedt da 2. kareyi çeker.
2 foto arasında 25-30 saniye olmas
ına rağmen öğrendikten sonraki karedeki nefretini hemen anlayabilirsiniz.Bu hareket"nefretin gözleri" adı altında tarihe geçmiştir.
2017`de Goebbels`in sekreteri Ms Pomsel 106 yaşında ölmüş.
Günümüz propaganda yöntemlerinin mucidi
 
Her ne kadar bir çok kişi kendisinden nefret etse de çağımızın en büyük propaganda ustalarından birisi olduğu  gerçektir, Hatta günümüzde modern propaganda yöntemlerini, sloganları ve bunların halkın beynine kazıma sürecini incelediğimizde Joseph Goebbels in yarattığı ve kullandığı altyapıyı görürüz.Modern tıbbın ve genetik mühendisliğinin başlatıcısı olan Mengele genetik bilimi için neyse Goebbels de siyasal propaganda için odur demek çok da yanıltıcı olmaz.Günümüz reklamcılığının, halkla ilişkilerin hatta genel anlamda iletişim sektörünün temellerini atan, alfabesini yazan kişidir.
Günümüze uyan bir örnek verelim.“Hatalı olduğunuzu veya yanlış yaptığınızı asla kabul etmeyin, asla kabahat ve suç üstlenmeyin, kendinizi savunmak yerine karşınızdakileri sürekli savunmada bırakın, sadece bir rakibinize odaklanın ve kötü giden her şeyin suçunu onun üzerine yıkın” diyen bu propaganda dâhisi ve manipülasyon ustası, ne kadar yazık ki, milyonlarca insanın ölümünden ve vatanlarından çıkarılmasından sorumludur.
Günümüzde siyasiler seçim propagandalarında,veya iktidardayken büyük medya gücüne sahipken  rakiplerini suçlayıp hatalardan sorumlu tutarak siyasi avantajlar sağlamışlardır.Özellikle saltanat süren diktatörlerin iktidarını uzun süreli sürdürmesi için bu tür propaganda danışmanlarına her daim ihtiyacı olmuştur.

Kaynaklar
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Goebbels 
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel
3.https://www.dailymail.co.uk/news/article-2302248/He-looked-hate-eyes--Jewish-photographer-captures-moment-revealed-religion-Hitler-henchman-Goebbels.html 
4.Video-Biographics- https://www.youtube.com/watch?v=tbak304MA6g&t=315s

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !