Kezzap Ve Tuzruhu Aynımıdır?-Tuz Ruhu Çamaşır Suyu ile Karıştırılır Mı?

2
Bildergebnis für nitric acid 
Kezzap Nedir?
Kezzap deyince aklımıza Arabesk furyasında büyük isim yapan ve yaşantısıyla "Acıların kadını" lakabını alan Bergen gelir.Eşi Halis`le şiddetli geçimsizlik yaşayan Bergen
kaçtığı İzmir`de eşi tarafından "kezzap" saldırısına maruz kalır.Bu sahneyi filmindede canlandırmıştı.Gelelim kezzap konusuna,
Kökeni farsça olup "tiz ab" yani "keskin su" anlamına gelmektedir. Halk arasında kezzap olarak bilinen Nitrik asit (ing.Nitric acid), bileşiminde üç oksijen, bir hidrojen ve bir azot bulunan kuvvetli bir asittir. HNO3 formülüyle gösterilir. Konsantrasyonu arttıkça daha tehlikeli olur, gliserin ve sülfürik asit ile reaksiyona sokulduğunda nitro gliserin elde edilir. Dinamit, çeşitli patlayıcılar, plastik ve gübre yapımında kullanılır.
Nitrik asit patlayıcı madde olacak kimyasalları nitrata çevirdiğinden patlayıcı maddelerin çoğunda kullanılır. Dinamit, gliserin-tri-nitrattır.TNT Tri-Nitro-Toluen. 
Tuz ruhu nedir?
Tuz ruhu, kimyasal ismi ile hidroklorik asit, HCl formülü ile adlandırılan çok keskin kokuya sahip, oldukça aşındırıcı, insanlara ve çevreye son derece zararlı inorganik, mineral bir asit çeşididir.
HCl oda sıcaklığında sıvı halde bulunur, bileşiminde ise hidrojen ve klor elementleri yer almaktadır.
Hidroklorik asit 9. yüzyılda Cabir bin Hayyan adındaki simyacı tarafından keşfedilmiştir.
İsmi özellikle çocuklara ilginç gelse de, son derece tehlikelidir. Genellikle kezzap ile aynı madde olarak düşünülse de, her ikisinin formülleri oldukça farklıdır. Kimi ülkelerde "zehirleyici" kimi ülkelerde de "çevreye son derece zararlı" olarak değerlendirilen hidroklorik asit, ev temizliği için satın alınabilmektedir.
Bildergebnis für tuzruhu 
Tuz ruhunun zararları nelerdir?
HCl çok güçlü ve etkili bir asittir. Keskin kokusuyla nefes almayı oldukça zorlaştırır. Temas süresine bağlı olarak cilt üzerinde aşındırıcı, yaralayıcı etkisi vardır. Temasın kısa süreli olduğu durumlarda tahriş ederken, uzun süreli temasta deriyi yakar ve iz bırakabilir.
Çelik malzemelerin paslarının giderilmesi için de kullanılan tuz ruhunun buharı ciğerlere ve gözlere zarar verir. Bu sebeple tuz ruhu kullanırken mutlaka koruyucu gözlük, eldiven ve maske takılması gerekmektedir.
Tuz ruhu çamaşır suyu ile karıştırılır mı?
Tuz ruhu kullanılırken, çamaşır suyu ile kesinlikle karıştırılmaması gerekir. HCl ile karıştırılan çamaşır suyu oldukça zehirleyicidir ve iyi havalandırılmayan ortamlarda ölüme bile yol açabilir.TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi “Evimizdeki Tehlikeli Kimyasallar” ismiyle hazırladığı bilgilendirme broşüre göre, Türkiye’de birçok ölüme sebep olan ve çok sık yapılan hatalardan biri kimyasalları birbiriyle karıştırmak.
Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilir, baygın halde aynı gazı solumaya devam edilirse ölüme bile neden olabilir.
Kezzap ile Tuzruhu farkı nedir?
Genelde ülkemizde kezzap ile tuz ruhu aynı kimyasal olarak değerlendirilse de, durum böyle değildir. Kezzap yani nitrik asit, üç oksijen, birer hidrojen ve azot molekülü içeren çok güçlü bir asittir, hidroklorik asit ile bir bağı yoktur. Kezzap daha çok patlayıcı, gübre ve plastik malzemelerin yapımında kullanılmaktadır.
Özetle,tuz ruhu ile aynı şey değildir. Tuz ruhu hidroklorik asitin (hcl - hidrojen klorür), kezzap ise nitrik asitin (hno3 - hidrojen nitrat) halk arasındaki ismidir.  
Hidroklorik asit nasıl geliştirildi?
Günümüzde kullandığımız HCl, ilk kez 9. yüzyılda simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilerek, simya alanına kullanımına başlandı. Sanayi alanına girişi ise oldukça uzun yüzyıllardan sonra, ancak Sanayi Devrimi sırasında gerçekleşti. Özellikle çeliğin pastan arındırılması ve dericilik konusundaki işlevleri ile öne çıkan tuz ruhu, ilk zamanlarda Leblanc işlemi olarak anılan uygulama ile üretiliyordu. Leblanc işlemi, Nicolas Leblanc adındaki Fransız kimyager tarafından uygulanmış, adını da buradan almıştır.
Daha sonra artan ihtiyaca cevap verebilmek için farklı bir üretim şekline geçildi ve Solvay işlemi ile sanayicilerin ihtiyacını karşılayacak şekilde üretilmeye başlandı. Solvay işlemi ile çok daha ucuza ve çok daha kolay yoldan üretilen hidroklorik asit, sanayide kendine oldukça önemli bir yer edindi.
Ähnliches Foto 
İnsanlar hidroklorik asit deposu mu?
Başlık fazla iddialı olsa da, insanların midesinde bulunan asitler temelde hidroklorik asidi andırıyor olmaları, hatta insan midesindeki özsuyun binde 3 kadar miktarında hidroklorik asit yer alması bu durumun gerçek olduğunu gösterir.
Eğer midenizdeki asit seyrelir, pH değeri azalırsa ülser, tam tersine artarsa da sindirim problemleri ile uğraşmanız gerekir.Normal pH değeri 7.0-7,01`dir.
Peki bu denli zararlı bir madde midenizi nasıl delmiyor? 
Bu sorunun yanıtı, mideyi kaplayan kalın mukus tabakasında gizli. Bu tabaka, aside karşı midede bulunan epitelleri koruyucu bir kalkan görevi üstlenir.

Kaynaklar
1.https://www.cnnturk.com/fotogaleri/magazin/acilarin-kadini-bergenin-trajik-hayat-hikayesi?page=14
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Nitric_acid 
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrochloric_acid
4.http://www.kmo.org.tr/resimler/ekler/e0f05f77c1b19d1_ek.pdf?tipi=2&turu=H&sube=7
5.https://www.healthline.com/health/ph-of-blood
Tags

Yorum Gönder

2 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !