FaceApp Yaşlandırma Uygulaması Gerçekten Tehlikeli Mi?

0
FaceApp uygulamasının perde arkasına dikkat 
FaceApp Yaşlandırma Uygulaması Gerçekten Tehlikeli Mi?
2017`de piyasada olan son günlerde tekrar internet dünyasının gündemine oturan ve trend olan bir uygulama FaceApp.Sosyal medyada özellikle son birkaç gündür, kullanıcıların paylaştığı yaşlandırılmış fotoğraflardan geçilmiyor. Mobil cihazlar için geliştirilen FaceApp adlı uygulama ile yapılan bu fotoğraflar, sporcusundan, siyasetçisine; ünlüsünden, ünsüzüne deyim yerindeyse tüm kesimleri etkisine almış durumda. "Sensor Tower"'a göre FaceApp'in bu ay iOS cihazlar için indirilme sayısı 400 binden fazla, Android cihazlar içinse bu sayı 2 milyonu geçiyor. 80 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.Ancak uygulamadan elde edilen gelir iOS için 300 bin dolar iken, Android'den elde edilen gelir karşımıza 200 bin dolar olarak çıkıyor. Bu da Android kullanıcılarının FaceApp'i daha fazla ücretsiz olarak kullandığı anlamına geliyor. 
Ayrıca App Store'a baktığımızda bugün en çok aranan uygulama FaceApp olarak karşımıza çıkıyor, onu ise "yaşlandırma programı" kelime grubu izliyor.
CEO’su ise Rusya’dan Yaroslav Goncharov
Son günlerde tekrar internet dünyasının gündemine oturan ve trend olan bu uygulamanın arkasında Rusya’dan bir adres var. FaceApp uygulamasını geliştiren Wireless Lab şirketinin merkezi St. Petersburg. FaceApp şirketinin kurucusu ve CEO’su ise Yaroslav Goncharov.
2014 yılında FaceApp’i kuran Goncharov, daha öncesinde ise Rus teknoloji şirketi Yandex’in mobil platformunun liderliğini yapmış. Yaroslav Goncharov’un, Petersburg Devlet Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimleri üzerine master derecesi bulunuyor.
Diversity and difference 
Nasıl çalışıyor?
Akıllı telefonlara indirilen bu uygulama, görüntü işleme teknolojisiyle çalışıyor. Fotoğrafınızı çekiyorsunuz veya galeriden yüklüyorsunuz. Sonra birkaç dokunuşla filtreden geçiriyorsunuz.FaceApp kullanıcıları fotoğrafları üzerinden yaşlandırırken, yapay zeka teknolojilerinden yararlanıyor. Kullanıcıların uygulama üzerinden elde ettiği yaşlı hallerini gösteren fotoğrafların gerçekçi yönünün arkasında da bu teknoloji yatıyor. Herhangi bir fotoğraftaki yüz, yapay sinir ağları kullanılarak değiştiriliyor, yaşlandırılıyor.
Yaşlandırma için telefonunuzun ön kamerasıyla fotoğraf çekebileceğiniz gibi, cihazınızın galerisinde yer alan fotoğraflarıda kullanabiliyorsunuz. 
Ancak çoğu kullanıcıların bilmediği bir ayrıntı sözkonusu.Apple iPhone'da olduğu gibi görüntüler cihaz üzerinde yerel olarak işlenmiyor. Bunun yerine, sunucu bulutu denilen"Cloud"a yüklenir.
Ek olarak,bu  uygulama ziyaret edilen web sitelerini, konum verilerini veya telefonunuzdaki yüklü eklentiler"add on" hakkındaki ek verileri toplar. Bu veriler, şirketin Gizlilik Politikasına göre üçüncü şahıslara satılmayacak, ancak daha uygun reklamlar sağlamak için reklam partnerlerine verilir. Bu iş modeli sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, şirketler bu konuda şeffaf davranmazlar ve kullanıcılar hangi verileri paylaşmak isteyip istemediklerine karar veremezler.
 


Bilişim uzmanları uyarıyor
Bilişim uzmanları bu nedenle hangi uygulamaları indirdiğinize, hangi izinleri verdiğinize dikkat etmenizi öneriyor.Yaman Akdeniz, "FaceApp’ı bilinçli olarak kullanıyorsanız eyvallah. O zaman bilinçli olarak bayağı bir kişisel verinizi Rusya’da bir şirkete teslim ediyorsunuz. Sorun görmüyorsanız ne ala" diyor
Benzer bir açıklama yapan bilişimci avukat Elizabeth Potts Weinstein ise verdiğiniz izinlerle adınız ve başka bilgilerinizle birlikte fotoğraflarınızın paylaşılması ve üçüncü taraflara satılması yetkisi verdiğinize dikkat çekiyor ve ekliyor: "Kendinizi bir bilboardda ya da internet reklamında görürseniz şaşırmayın." 
Gizlilik Sözleşmesi ne diyor?
Öncelikle FaceApp uygulamasını indirirken, herkesin kabul ettiği - etmezse uygulamayı kullanamadığı - bir “Gizlilik Sözleşmesi” ve “Kullanım Şartları” bulunuyor. FaceApp
Gizlilik Sözleşmesinde herşeyi yapma haklarına sahip oluyor.
„You grant FaceApp a perpetual, irrevocable, nonexclusive, royalty-free, worldwide, fully-paid, transferable sub-licensable license to use, reproduce, modify, adapt, publish, translate, create derivative works from, distribute, publicly perform and display your User Content and any name, username or likeness provided in connection with your User Content in all media formats and channels now known or later developed, without compensation to you. When you post or otherwise share User Content on or through our Services, you understand that your User Content and any associated information (such as your [username], location or profile photo) will be visible to the public.“ 
FaceApp uses Amazon data centres in America 
Telif:Forbes
Kurucusu Rusya`dan ama sunucular Amazon ve Google`dan
FaceApp sunucuları Rusya`dan değil Amerika`nın Amazon sunucusundan.Yaroslav Goncahrov "Forbes" yetkilisi Thomas Brewster`e yaptığı açıklamasında ispiyonculuk iddiasına cevaben resimlerin Rusya`ya aktarılmadığını sunucularındaki "Cloud"larda olduğunu söylemiş.Uygulama sadece tek bir fotoğrafa erişim sağlıyormuş.TechCrunch internet sitesi, yaptıkları testlerde uygulamanın böyle bir erişiminin olmadığını ortaya çıkarmış.fotoğrafı kendi bulut sistemine yükleyerek gerekli değişiklikleri uyguluyor.Ve sunucularındaki resimlerin en geç 48 saat içinde sunucularından sildiklerini söylemiş.FaceApp personelinin kaç tanesinin bu uygulamaya girebildiği ise bilinmiyor.Yaroslav "techcrunch"daki açıklamasında isteyen kullanıcıların resimlerini telefon ayarlarından"“Settings->Support->Report a bug”yaparak geri silebileceğinide belirtiyor.

 
FBI incelemesi yapılacak
BBC haberine göre Amerika senatosundan demokrat Chuck Schumer FBI`in FaceApp uygulamasını incelemesini istedi.Schumer geçtiğimiz çarşamba günü twitter´dan açık mektupla bu incelemeyi istedi.Milyonlarca Amerikan vatandışının kişisel bilgilerinin tehlikede olabileceğini belirtmiş.
Almanya`dan Federal Veri Koruma Komiseri  Ulrich Kelber radyo yayını yapan„SWR Aktuell“de "Önemli kişisel bilgiler yanlış kişilerin eline geçebilir"diyor.Ve esnek kullanım şartlarına dikkat çekiyor.
Bildergebnis für face app privacy
Neden ücretsiz hizmet sunarlar?
Fransız güvenlik araştırmacısı Elliot Alderson sadece FaceApp`de değil nerdeyse diğer tüm uygulamalarda aynı Gizlilik Sözleşmesi” ve “Kullanım Şartları” bulunduğunu söylüyor.Dijital ortamda kişisel bilgilerin gizli kalabileceğine inanmak fazla iyimserlik olur.Akıllı telefonları ile Google`dan arayıp,Whatsapp'tan yazışıp, Facebook kullanıp, instagram'dan fotoğraf paylaşıp, tweet atan insanların FaceApp uygulamasının arkasındaki büyük tehlike'yi görmesi ilginç ironidir.Her kurumun ayakta kalabilmesi için reklama,sponsora ve ortaklara ihtiyacı vardır.Yapay zekanın gelişme gösterdiği bu dönemde kişiye özel pazarlama ve kampanyalarda önemli hale geliyor.Önce sosyal medyanın,akıllı telefonların ve yapay zekanın pek yaygın olmadığı 10 yıl öncesinin fotoğraflarını 10yearschallenge sayesinde şimdi ile kıyaslama yapmak suretiyle albümlerimizden çıkartmayı başardılar.FaceApp ile 10 yıl öncesi ve güncel kıyasla geleceğimizide muhtemelen öngörüyorlar.Yüz tanıma sistemlerinin her yerde (akıllı telefonlar, internet bankacılığı gibi) kullanılmaya başlamasıyla birlikte gelecekte dijital güvenliğiniz ciddi bir tehlike.Bu uygulamaları üretenler bir kazanç sağlamayacaksa ve herhangi bir ücret talep etmeyecekse ürünlerini hobi amaçlımı sunarlar?Personeli,yazılımı,sunucuları vs.tüm giderleri kendi cebindenmi karşılarlar? 
“Aldığınız hizmet karşısında bir ücret ödemiyorsanız, ürün aslında sizsiniz.”

Kaynaklar
1.https://en.wikipedia.org/wiki/FaceApp 

2.https://faceapp.com/terms
3.https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2019/07/17/faceapp-is-the-russian-face-aging-app-a-danger-to-your-privacy/
4.https://techcrunch.com/2019/07/17/faceapp-responds-to-privacy-concerns/
5.https://www.bbc.com/news/world-us-canada-49027155

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !