Covid-19 Hastalığı Atlatanlar Tekrar Virüse Yakalanabiliyor Mu?

1
 
Covid-19 Hastalığı Atlatanlar Tekrar Virüse Yakalanabiliyor Mu?
Bu konuda yapılan ilk çalışma , hayvanlarla yapılan deneylerde  COVID-19 hastalığını  atlatan hayvanların iyileştikten sonra hastalığa karşı bağışıklık kazandıklarını doğrular nitelikteydi.
Çinli araştırmacılar dört tane  Rhesus maymununa Sars-CoV-2 virüsünü enfekte etmişler.
Maymunlarda 7 gün sonra insanlarda olduğu gibi hastalık semptomları (burunda,gırtlakta,boğazda virüs,akciger iltihabı,kilo kaybı) görülmeye başlanmış.
Akciğerlere virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamak için ise hayvanlardan bir tanesinde otopsi yapılmış.
Diğer hasta maymunlara  ise 28 gün sonra iyileştikten sonra yüksek dozda tekrar virüs enfekte edilmiş.Bu defa maymunlarda herhangi bir hastalık semptomları görülmemiş.Bununla birlikte akciğerlerinde ve dışkılarında herhangi bir virüs bulunamamış.
Bu araştırma henüz diğer bilim adamları tarafından onaylanmadı.Dolaysıyla bu konudaki az sayıdaki vaka nedeniyle şimdilik bu araştırmayı dikkatlice değerlendirmek gerekiyor.
Virolog Christian Drosten NDR`e verdiği röportajında "İnsanlardan beklediğimiz de bu.En azından salgın süresince ve sonrasında virüse karşı bağışıklık oluşturabilmek.Benim çalışma hipotezimde böyle"diyor.
Bir süre önce yayılan bir haber insanları rahatsız etmişti.Wuhan`dan Çinli bir hekim "JAMA"daki makalesinde Covid-19 hastalarında birden fazla kişide iyileştikten sonra tekrar Covid-19 görüldüğünü yazmıştı.Yoksa bu hastalıgın 2.evresimiydi?Bu kişiler tekrar virüs bulaştırabilirmiydi?Enfeksiyondan kurtulduktan sonra bağışıklık oluşmuyormu?
Bu sorularıda gündeme getirmiş oldu haliyle.
Bağışıklık oluşmuyormu?
Öncelikle bağışıklıktan başlayalım.İlk çalışmalar enfeksiyondan kurtulan kişilerin antikorlara sahip olduğundan Sars-CoV-2 virüsüne karşı bağışıklığı olduğunu gösterdi.Ancak bunun ne kadar süreceği henüz tam olarak bilinmiyor.
İsviçre Genf üniversitesi kliniğinden Prof. Dr. Isabella Eckerle"Ancak,bunun ne kadar süreceğini henüz bilmiyoruz. Önceki  koronavirüslere bakacak olursak, birkaç yıl sürebilir: Örneğin SARS`a karşı oluşturulan antikorlar üç ila beş yıl boyunca tespit edilebilir. Dolaysıyla bu bağışıklık yıllarca sürebilir"diyor.Eckerle`ye göre bu uzun süren bağışıklık süreci, iyileşen hastaların birkaç gün sonra tekrar enfekte olma olasılığını ortadan kaldırıyor.
Virüs atılsada kalıntıları bulunabiliyor
Ancak testler virüsü neden tespit etti ve tekrar diğer insanlara bulaşırmı?
New York Icahn School of Medicine at Mount Sinai`den Prof. Dr. Florian Krammer"Viral RNA, bulaşıcı virüs kaybolduktan uzun süre sonra hala tespit edilebilir.Bu kızamıktada olur,hatta Zika ve Ebola`da bile.Bulaşıcı virüsler genellikle daha uzun süre tespit edilebilir."diyor.
O bahsedilen araştırmanın en basit açıklaması ise muhtemel labaratuvar hatası. "örnekleme veya test sırasında bir şeyler ters gitmiş olabilir dolaysıyla numunelerin arasında negatif bulunuyor olabilir "diyor. 
"Bulaşıcı virüs varsa, bir kişiden diğerine bulaşabilir.Ancak, virüslerin virüs yükü yüksek olmalıdır.Ancak PCR testi ile tespit edilen şey virüs değil, virüs genomudur.Ve genellikle virüs genomunun hala mevcut olduğu görülür,ama ortada artık bulaşıcı virüs yoktur. Kızamıkta bu genellikle aylarca geçerlidir"diyor.
Berlin tıp üniversitesinden virolog direktörü Prof. Dr. Christian Drosten bahsedilen makalenin sonuçlarına ikna olmamış"Burada önemli olan tek şey PCR tespiti. Bununla birlikte, bu, hastalarda semptomların ilk haftasından sonra dalgalanabilir: bazen pozitif, bazen negatif, akciğerler semptomlardan bağımsız olarak hala virüslerle doludur. Bu makalenin tüm bilimsel temeli mesamelidir"diyor.
PCR nedir?
PCR yöntemi laboratuvarlarda genetik bozuklukları veya covid-19 gibi viral hastalıkları araştırmak için kullanılır.Hatta babalık testlerinde bile uygulanıyor.Adını polimeraz zincir reaksiyonundan (PCR) aldı.Bu, genetik materyalin bir DNA şeridinde üst üste birkaç kez yeniden üretildiği anlamına gelir.Yöntem zaten az miktarda virüs tespit edebilir, ancak duyarlıdır.Bu yüzden Robert Koch Enstitüsü "Yanlış pozitif veya negatif bir sonucu önlemek için her zaman dahili ve harici kontrolleri kullanan en az iki tespit yöntemi kullanılmalıdır."diyor.
Alttaki Medcram videosunda görsel olarak izleyebilirsiniz.
Kaynaklar
1.https://www.ndr.de/nachrichten/info/15-Coronavirus-Update-Infizierte-werden-offenbar-immun,podcastcoronavirus136.html
2.https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.13.990226v1
3.https://www.mdr.de/wissen/mensch-alltag/corona-immunitaet-ansteckung-nach-genesung-100.html
4.https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762452
5.Video-MedCram-https://www.youtube.com/watch?v=q4P91VrfPGw



Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Son dönemde hızla artan antivirüs uyarıları sonucu böyle bir makaleyi kaleme aldık. cs.emxdgt.com nedir umarım beğenirsiniz.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !