Koronavirüs Yaz Aylarında Bitecek Mi?
Nisan 19, 2020
0
Telif:Focus
Koronavirüs Yaz Aylarında Bitecek Mi?
Robert Koch Enstitüsü (RKI) ve Federal Risk Araştırma Enstitüsü (BfR) "Corona hastalarının çamaşırları en az 60 derecelik sıcaklıklarda yıkanmalıdır"önerisinde bulunuyorlar.
ABD'li araştırmacılar,coronavirüse yakalanan 10 korona enfeksiyonlu hastaların dokuzunun yaşadığı bölgelerde gündüz sıcaklıklarının 3 derece ile 17 derece arasında olduğu ve mutlak nem oranın 4 ila 9 g / m3 olduğunu tespit etmiş.Bu sıcaklıkların ve nem oranı virüsün yayılması üzerinde etkisi olabilirdi.ABD'li araştırmacılar, veri analizlerinden sonra yaz mevsiminin salgına bir son vereceği tahmininde bulunmuşlar.Enfeksiyon sayısı yüksek olan İtalya gibi ülkelerdeki hava koşulları, Wuhan Çin metropolündeki koşullara benzer olduğu şeklindeydi.Ancak dergiye göre bu öngörünün doğru olup olmadığını zaman gösterecekti.
Ancak aktüel veriler bu tezi doğrulamıyor.Hava nemi söz konusu olduğunda da rakamlar farklı değerleri gösteriyor.Bahsedilen tez 1 Ocak ila 22 Mart arası tarihleri kapsıyor.Ve virüsün biyolojik araştırması söz konusu değil.Veri durumu çok kısa bir zamanı kapsadığı için bu çalışmanın bulguları mevcut durumla kıyaslanamaz.
Münchner Max von Pettenkofer-Institut`tan virolog dr. Oliver Keppler Almanya`nın BR Televizyonuna verdiği röportajında daha önceki korona virüslerinin sonbahar ve mayıs ayları arasında aktif olduğunu belirtiyor."Diğer 20 solunum virüsünün 19'unda bu ritim vardır.Son yıllardaki tek istisna ise 2009 yılındaki domuz gribi oldu.Yaz aylarında bile çok iyi yayılabiliyordu"diyor.
Sars-CoV-2 korona virüsü henüz yeni.Yaz veya daha sıcak havaların virüsün yayılmasını yavaşlatıp yavaşlatmayacağı zaman gösterecek.Güneşin virüs üzerinde bir etkisi olsa bile, korona virüsü tamamen yok olmayacak.Bütün bilim adamları bu konuda hemfikir görünüyorlar.
WHO`da son noktayı koydu
Dünya sağlık örgütü WHO`da bu varsayımları kökten ortadan kaldıran bir açıklamada bulundu."Mevcut bilgilere göre, Covid 19 virüsü tüm alanlarda bulaşabilir,hatta buna sıcak ve nemli havalarda dahil"diyerek adeta son noktayı koymuş görünüyor.Sars-CoV-2 koronavirüsü, sıcaklıkların şu anda daha yüksek olduğu ülkelerde bile hızla yayılmaya devam ediyor.Örneğin Arjantin,Brezilya ve Avustralya gibi ülkelerde yayılmaya hızla devam ediyor.DSÖ bu amaçla insanları iklime bakılmaksızın koruyucu önlemler alması konusunda uyarılarda bulunuyor.
Gerçek: Korona virüsleri yüksek sıcaklıklara, örneğin 27 dereceye dayanabiliyor.
Berlin`dan virolog Christian Drosten yaz mevsiminde daha yüksek sıcaklıkların virüsü yok edemeyeceğini, ancak küçük bir etkisi olabileceği varsayımında bulunuyor.
Elbette yaz mevsiminin bazı avantajlarıda mevcut.Sıcakların artmasıyla insanlar daha riskli kapalı alanlarda kalmak yerine dışarıya çıkması yada güneşin UV ışınlarının virüsleri yok edebilmesi gibi örnekleri gösterebiliriz.Buna ek olarak, bu virüs popülasyonda yaygın olarak bulaştırılan virüs olacaktır.Christian Drosten göre, bu kalıcı bir sorun görünüyor.Çözüm ise insanların bu virüse karşı"sürü bağışıklığı"oluşturabilmesinde.Bu durumda bilinen grip virüsü "influenza"örneğindeki gibi virüsün bulaşması yavaşlar ve azalır.
Drosten`e göre, bir pandemi virüsünün yayılması o kadar güçlü ve sert bir şekilde durdurulamaz ama yavaşlatılabilir.
Hamburger Bernhard-Nocht Enstitüsünden Virolog Jonas Schmidt-Chanasit "İnfluenza virüsü, korona virüsünden tamamen farklı bir virüstür. Dışardaki sıcaklıklarda normal bir grip dalgasının yok olması Corona için geçerli değildir. Havanın biraz etkisi olabilir, ancak korona virüsünün birkaç derece artması nedeniyle yok olması olası görünmüyor"diyor.
Alman hava durumu servisi DWD'ye göre, araştırmacılar iki bebekle yapılan bir testte nem faktörünü karşılaştılar.Hava ne kadar nemli olursa, grip virüsü (influenza) ile enfeksiyon riski o kadar düşük olur. Öksürmede olduğu gibi,pompalama yöntemiyle grip virüsleri salınmış. Sonuç"Yüzde 23'e kadar nem seviyesinde, virüs parçacıklarının yaklaşık dörtte üçü bir saat sonra hala bulaşıcıydı. Buna karşılık, yaklaşık yüzde 43 nemde, enfeksiyöz parçacıkların oranı sadece beşte birine küçülmüş".DWD meteoroloğu Magdalena Bertelmann, daha sıcak havaların soğuk havadan çok daha fazla su buharı emebileceğini açıklıyor. Mutlak nem (havadaki su buharı miktarı) kış aylarında yaz aylarına göre önemli ölçüde daha düşüktür.
92 derece sıcaklıkta koronavirüs 15 dakika boyunca hayatta kaldı
WHO`yu destekleyen araştırma Fransa`dan geldi.Fransız bilim insanları koronavirüs (Covid-19) üzerinde yaptıkları deneylerde, virüsün yüksek sıcaklıklarda uzun süre yaşayabildiğini ortaya koydu. Yapılan araştırma neticesinde 92 derece sıcaklıkta koronavirüs 15 dakika boyunca hayatta kaldı.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgına karşı mücadele tüm dünyada sürerken, Fransız bilim insanlarından kritik bir açıklama geldi. Fransa´da bulunan Aix-Marseille Üniversitesi Tıp Fakültesi´nde Viroloji, Biyoteknoloji, Genetik ve Moleküler Biyoloji üzerine araştırmalar yapan Boris Pastorino ve ekibi koronavirüs üzerinde 10 ayrı deney gerçekleştirdi.
Söz konusu deneylerden koronavirüsün, 30 ve 60 derece sıcaklıkta bulaşıcılıkta net bir düşüş görüldüğü ancak, yine de hayatta kaldığı sonucu çıktı. Yapılan araştırma neticesinde virüsün 92 derece sıcaklıkta 15 dakika boyunca hayatta kalabildiği ve daha sonra etkisini tamamen kaybettiği belirtildi.
Hakem onayı gerekli
Elde ettikleri sonuçların resmiyet kazanması için hakem onayı beklediklerini belirten Pastorino elde ettikleri bulgular için "Laboratuvarda koronavirüs üzerinde çalışan personelin güvenliği için en uygun protokolün seçilmesine yardımcı olacaktır" dedi.
Sonuç olarak,koronavirüsün yaz aylarında biteceği umudu kalmadı diyebiliriz.Ellerimizi sürekli yıkayarak ve sosyal mesafeye dikkat ederek,özetle tüm kuralları titizlikle uygulayarak bu virüsle nasıl yaşamamız gerektiğini bilip onunla mücadele etmeyi öğrenmeliyiz.
3D Animasyon
Soğuk kış günlerinde, virüslü damlacıklar havada yüksek nemden dolayı daha uzun süre kalır.Ayrıca, bir lipit tabakası (yağ tabakası) ile çevrili virüsler UV radyasyonuna karşı hassastır. Ancak araştırmacılar henüz yeni Sars-Cov-2 koronavirüsünün bu şekilde tepki verecegini henüz bilmiyor. Yeni virüs, UV ışığı nedeniyle stabilitesini kaybeden korona ailesinden Sars virüsü ile yakından ilgili.
Almanya ZDF hava durumu moderatörü olan Dr.Katja Horneffer 3 boyutlu bir animasyon hazırlamış.Animasyonda hava durumunun virüs üzerindeki etkisini güzel bir animasyonla paylaştı.
Kaynaklar
1.https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.11.036855v1.full
2.https://www.bild.de/bild-plus/news/wetter/wetter/coronavirus-bis-zu-23-grad-kann-das-warme-wetter-corona-eindaemmen-69842796,view=conversionToLogin.bild.html
3.https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/nCoV_node.html
4.https://www.bfr.bund.de/de/kann_das_neuartige_coronavirus_ueber_lebensmittel_und_gegenstaende_uebertragen_werden_-244062.html
5.https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3556998
6.https://www.merkur.de/welt/coronavirus-wetter-deutschland-temperaturen-hitze-sonne-waerme-italien-experten-zr-13599246.html
7.https://www.br.de/nachrichten/wissen/faktenfuchs-wird-der-sommer-den-coronavirus-stoppen,RuRecfp
8.https://www.zdf.de/nachrichten/zdf-mittagsmagazin/videos/er-wetter-viren-100.html#xtor=CS5-21
9.https://www.dwd.de/DE/wetter/thema_des_tages/2020/2/21.html
Tags