Dünya Başka Bir Gezegene Çarptığında Ne Olur?

0
Supercomputer reveals atmospheric impact of gigantic planetary collisions 
Dünya Başka Bir Gezegene Çarptığında Ne Olur?
Bir süper bilgisayar gezegensel bir çarpışmanın büyüleyici bir animasyonunu yarattı.
Durham Üniversitesi ve Glasgow Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Dünya gibi bir gezegen başka bir nesneyle çarpışırsa atmosfere ne olacağını hesaplamak için süper bilgisayarlar kullandılar.Bu tür çarpışmaların güneş sistemimizi nasıl etkilediğini ve göksel nesnelerin oluşumuna nasıl katkıda bulunduğu araştırıldı.
Space.com, bu araştırmanın muhteşem bir görselini yayınladı.
Atmosfer üzerindeki etkileri
Durham Üniversitesi'nden araştırmacı ve makalenin baş yazarı Jacob Kegerreis, "Gezegensel çarpışmaların bir gezegenin atmosferi üzerinde dramatik bir etkiye sahip olabileceğini biliyoruz, ancak bu olayların çeşitliliğini ilk kez ayrıntılı olarak inceleyebildik"diyor.Yapılan simülasyonların sonuçları açıklandı ve Astrophysical Journal`da yayınlandı.
Buna göre, bir gezegen başka bir gezegeni doğrudan çarpmak yerine yalnızca “sıyırıp geçerse” çok daha az atmosfer kaybı olur. Yüksek hızda kafa kafaya çarpışmada ise atmosferi tamamen yok edebilir.
Ay'ın kökeni
Araştırmacılar uydumuzun yaklaşık 4.5 milyar yıl önce Dünya ile Mars büyüklüğündeki başka bir gezegen arasındaki bir çarpışma ile ortaya çıkmış olabileceğine inanıyorlar. O zaman dünyamız şanslıydı - atmosferin sadece yüzde 10 ila 50'si kaybolmuştu.
Yeni hesaplamalar, araştırmacıların dünya tarihini yaşanabilir bir gezegen olarak daha iyi anlamalarına ve diger gezegenler ile yıldızlar hakkında daha kesin bilgi edinmelerine yardımcı oluyor.
Kaynaklar
1.https://www.youtube.com/watch?v=MxgwJ0GZlBo&feature=youtu.be
2.https://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-4357/ab9810 
3.https://futurism.com/simulations-planetary-collisions

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !