Video Oyunları Şiddete Neden Oluyor Mu?

0
https://www.futurity.org/wp/wp-content/uploads/2014/04/xbox_controller.jpg 
Telif: mybroetchen/Flickr
Video Oyunları Şiddete Neden Oluyor Mu?
Video oyunları çok sık şekilde günlük hayattaki şiddetin nedeni olarak gösteriliyor.ABD`nin başkanı Donald Trump`da video oyunlarının kitlesel şiddeti artırdığını söyleyerek sorumlu ➦tutmuştu.Ancak araştırmalarda bunu doğrulayacak bir kanıt henüz bulunamadı.
2019 yılındaki İngiltere'deki Oxford Üniversitesi bünyesinde yapılan bilimsel bir araştırma, bilgisayar ya da konsol oyunlarındaki şiddetin gerçek hayata yansımadığını ortaya çıkarmıştı.
Grand Theft Auto, Fortnite ya da Assassin's Creed gibi popüler oyunlarda yer alan şiddetin çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz bir etkisinin olup olmadığı ya da toplumda şiddet olaylarının daha çok görülmesine yol açıp açmadığı uzun zamandır merak edilen konular arasında.
Oxford Üniversitesi İnternet Enstitüsü'nün araştırma direktörü olan deneysel psikoloji uzmanı Andrew Przybylski, araştırmasında gençlerin oyunlar yüzünden agresif davranışlar ➦göstermediğini ortaya koymuştu.
Przybylski'nin Royal Society Open Science dergisinde ➦yayımlanan araştırması kapsamında İngiltere'deki gençleri temsil ettiği düşünülen bir deney grubunda yer alan 14-15 yaşlarındaki binden fazla genç incelendi.
Araştırma kapsamında ABD ve Avrupa Birliği tarafından kullanılan standart oyun şiddeti ölçümlemesi temel alındı; gençlerin oyunları ne kadar oynadığı, oyunlardaki şiddet ve ailelerinin gençlerin agresif davranışlarına yönelik sözleri incelendi. Ancak oyunlardaki şiddet ve gençlerin davranışları arasında bir ilişki bulunamadı.
Oyun satışları ve suç oranı arasındaki ilişki
Przybylski, Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Şiddetli oyunların gençlerde agresif davranışlara yol açtığı düşüncesini sonunda mezara gömebiliriz" dedi.
Przybylski, araştırmasının 2014 yılında şiddet içeren oyunların satıldığı hafta sonları şiddet içeren suç oranlarında düşüş görüldüğüne yönelik bir başka araştırmayla paralellik taşıdığını belirtti.
Bilim adamı, 1990'lı yıllarda şiddet içeren oyunların toplumda şiddete yol açtığı kanısının hakim olduğunu, 2000'lerde laboratuvar testlerinde belki bir ilişkinin olabileceğinin söylendiğini, ancak son yıllarda bu kanının tamamen yıkıldığını aktardı.
Przybylski'ye göre farklı deney sonuçlarının ortaya çıkmasında araştırmacıların önyargıları etkili olabilir.
Przybylski, gençlerin neden agresif davranışlar gösterdiğinin daha derin araştırılması gerektiği görüşünde.
2016 yılında yapılan bir ➦çalışmada araştırmacılar suç verilerini analiz etmiş ve sevilen popüler video oyunlarının piyasaya sunulduktan sonraki haftalarda genel toplumsal şiddetin azaldığını ortaya çıkarmıştı
Studying the Effects of Playing Violent Video Games - The New York ... 
Yeni araştırmada bunu destekliyor
Konuyla ilgili olarak, 2008 yılından bu yana yapılmış olan 28 araştırmanın sonuçları ➦derlendiğinde, aralarındaki pozitif korelasyon çok küçük oldu. Bu da istatistiksel olarak baktığımızda video oyunlarının iddia edildiği gibi şiddete neden olmadığını gösterdi.
Yeni Zelanda’nın Massey Üniversitesi’nden Aaron Drummond’un önderliğinde gerçekleştirilen çalışmada, geçtiğimiz yıllarda agresif davranışlar ile video oyunları arasındaki ilişkinin incelendiği çalışmalar ele alındı. 
Journal Royal Society Open Science dergisinde ➦yayınlanan makaleye göre, birbirinden ayrı olarak gerçekleştirilmiş çalışmaları derlediğimizde ortaya çıkan tablo, video oyunları ile agresif davranışlar arasında istatistiksel olarak yüksek anlamlılık ancak çok küçük pozitif ilişki olduğunu gösteriyor.
İstatistik biliminde anlamlılık, yüksek olması durumunda iki kavram arasında ilişki olabileceğini gösterir. Yani bulunan sonucun anlamlı mı anlamsız mı olduğu bu değere göre belli olur. Öte yandan iki değer arasındaki pozitif ilişki ise aynı yönde ilerleme gördüğümüzü gösterir. Haliyle bu araştırmaların özeti de aslında bu değerlere odaklanıyor. 
Sonuç olarak “Video oyunları şiddete ve agresif davranışlara sebep olur” hipotezi, düşük seviyede/küçük etki için gereken seviyenin bile altında kalıyor ve çöküyor. Yani genel olarak şiddet eğilimine neden olan şey oyun oynamak değil ve alakası bile yok.
Söz konusu çalışmada yer alan daha önceki 28 araştırmadan bazıları, video oyunları ile şiddet arasında değişik ölçülerde ancak küçük bağlantılar buldu. Çoğu araştırma iki kavram arasında herhangi bir pozitif ilişki bulamazken 2011 yılındaki bir çalışma ise video oyunlarının tam aksine agresif davranışları azalttığını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar ayrıca uzun vadede video oyunlarının gençlerin agresif davranışları üzerindeki etkisinin sıfıra çok yakın olduğunu ortaya çıkardı. Video oyunları ile insan davranışları arasındaki ilişki ise incelenmeye devam ediyor. 
Haberlerde tersi söyleniyor
Tv haberlerinde kanıtmış gibi sunulan katilin evinde şiddet içerikli oyunların bulunması kanıt olarak gösterilemez.Olay öncesi kendilerini cinayete hazırlamak için bir motivasyonmu yada ticaretinimi yapıyor yoksa gerçekten oyun düşkünümü orasını bilemeyiz.Ancak gizemli haber bültenleri rayting için her zaman popüler.Henüz kanıt olmayan bir konuda bu büyük sektörü zan altında bırakmak doğru değildir.
Kaynaklar
1.https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.171474 
2.https://www.ox.ac.uk/news/2019-02-13-violent-video-games-found-not-be-associated-adolescent-aggression
3.https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/soej.12139
4.https://www.theguardian.com/games/2020/jul/22/playing-video-games-doesnt-lead-to-violent-behaviour-study-shows
5.https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.200373
6.https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47221422
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !