Bilimsel Olarak Peynir Bağımlılığı Var Mıdır?

0

Bilim Dünyasının Tartışma Konularından Biri: Peynir BağımlılığıBilimsel Olarak Peynir Bağımlılığı Var Mıdır? 

Peynir, dünyanın en popüler süt ürünlerinden biridir.Aslında, birçok insanın bağımlılık yaptığına inandığı kadar şahane ve yemesi kolay bir besindir. Bu nedenle, bu iddianın ardında herhangi bir bilimsel kanıt olup olmadığını merak edebilirsiniz.Bu makale, peynirin bağımlılık yapıcı bileşikler içerip içermediğini ve bunun sağlığınız için ne anlama geldiğini açıklar.Peynir bağımlılığı, bilim dünyasında da belli bir tartışma konusudur. özellikle sütün ve sonra peynirin bağımlılık yaptığına dair birçok 🔗araştırma vardır; hatta sütteki kazeinden gelen opiatların bebekler üzerinde sakinleştirici bir etki yarattığı ve anne-bebek bağında rol oynayabileceği öne sürülmüştür.Bilindiği üzere de “opioidler, beyindeki opioid reseptörleri üzerinde morfin benzeri etkiler yaratan doğal veya sentetik maddelerdir ..“ 

Peynir Yediğinde Oluşan Beyin Hareketleri
Anketler, Amerikalıların 1970'lerin ortalarında, kişi başına yıllık yaklaşık 6 kilo (2.7 kg) peynir yediğini, bu rakamın 2018 itibariyle 11 kilograma (5 kg) yükseldiğini 🔗gösteriyor.
Bu artışın sosyal ve ekonomik faktörleri değiştirmek gibi birçok nedeni var. Peynir genellikle sosyal toplantıların merkezindedir ve peynirli ekmek artık modadır.
Bununla birlikte, her yerde bulunan bu yiyecek, popülerliğine katkıda bulunan ılımlı bağımlılık özelliklerine de sahip olabilir.
İnsanların peynirden keyif almasının bir nedeni, süt ürünlerinde bulunan yavaşça sindirilmiş bir protein olan kazein içerebilir. 

Peynirde Kazein ve Casomorfinler 

Kazein, süt sütündeki proteinin çoğunluğunu içerir ve peynirde kazein konsantrasyonu daha da yüksektir. Çünkü 1 kilo (0,5 kg) peynir yapmak yaklaşık 10 kilo (4,5 kg) süt almaktadır.Kazeinleri sindirdiğinizde, vücudunuz kasomorfin denilen daha 🔗küçük bileşiklere 🔗bölünür .

Kasomorfinler kan-beyin bariyerini geçebilir ve beyninizdeki dopamin reseptörlerine bağlanabilir. Bu, beyninizin zevk ve ödül duygularıyla ilgili bir nörotransmiter olan dopamini 🔗serbest bırakmasına 🔗neden olur.

Kasomorfinlerin, anne ve bebek arasındaki güçlü bağı teşvik ederek ve bebeklerin annelerinin besin yönünden zengin sütlerini içmeye devam etmelerini sağlayarak memelilerde önemli bir evrimsel amaç olduğu 🔗düşünülmektedir.

Temel olarak, beyniniz ne kadar fazla maruz kalırsa, o kadar çok zevk alırsınız. Bu, peynir gibi yiyecekleri istemenize yol açabilir.İlginç bir şekilde, probiyotikler, baklagiller, soya, hindi ve baklagiller gibi yiyecekler de bağımlılık yapabilir. Bunun nedeni, dopamin üretimini de destekleyen bazı amino asitleri ve diğer gıda bileşiklerini içermeleridir (7 , 8 , 9 ).

Beat Wampfler is having his cheese wheels listen to Led Zeppelin and other music artists to see how the music affects the flavor of the cheese.Peynirin Potansiyel Bağımlılık Yaratan Özellikleri

İlginç bir şekilde, peynirin yüksek yağ içeriği peynir yemeyi arzu etmeyi kolaylaştırabilir.Yiyecek istekleri beyninizin ödüllendiren kısmı tarafından tetiklenir. Yemekten sonra endorfin salınımı özellikle zevkli olabilir. Bu da sizi aynı deneyimin daha fazlasını istemenize 🔗yol açar.

Her ne kadar bu isteklerin beyninizden belirli bir besin maddesini doldurmaya çalışırken kaynaklandığı düşünülse de kesin araştırmalar 🔗eksiktir.

500 kişiden oluşan bir çalışmada, peynir de dahil olmak üzere, ağır işlenmiş ve yüksek yağlı yiyeceklerin, az işlenmiş, düşük yağlı yiyeceklerden daha fazla bağımlılık yaratan yeme davranışları sağladığı tespit edildi. Ayrıca, bu yiyecekler beyninizdeki zevk alıcılarını doğrudan 🔗etkileyebilir.

Yüksek yağlı yiyecekler tarih öncesi insanlar için hayatta kalma mekanizması olduğundan, oyunda evrimsel bir bileşen bile olabilir (13 , 14 ).

Bu durum, meyve ve sebzeler gibi düşük yağlı, düşük kalorili yiyeceklerin genellikle işlenmiş, yüksek yağlı yiyecekler kadar sık ​​istenme ihtimalinin düşük olduğunu açıklayabilir.

Yine de bilimsel olarak yapılan araştırmaların genel görüşü; insanlar üzerinde peynirin bağımlılık oranının düşük olduğu yönünde ki Sidney Üniversitesi’nde Profesör Tim Gill'e göre de ”Peynir kasomorfin içermesine rağmen, bu maddenin insan vücudu üzerindeki etkisi ihmal edilebilir düzeydedir.”  

Peynirlerine led zeppelin dinlettiriyor

İsviçre'de peynir sevgisi olayını başka boyuta taşıyan, peynirlerine led zeppelin dinleten bir peynir meraklısı var: “Wampfler”.Normalde bir veteriner olan ve hobi olarak ünlü İsveç peyniri emmental peyniri üreten Wampfler, eylül 2018'den beridir emmantal peyniri yaparken tekerleklerin üzerinde peynirlere led zeppelin dinlettiriyor.Wampfler’in kendi söylemlerine göre “Bakteriler, peynirin tadının oluşumundan, olgunluğunu etkileyen enzimlerden sorumludur. Nemin, sıcaklığın veya besin maddelerinin tadı etkileyen tek şey olmadığına inanıyorum; sesler, ultrason veya müzik de fiziksel etkilere sahip olabilir.”Yani yaptığı peynirin lezzetini olumlu yönde etkileyebileceğini düşünüyor...Wampfler bu fikrinin ilhamını; bilim dünyasının bitkilerin müzikle gelişimi ile ilgili çalışmalarına ve annelerin doğmamış çocuklarına müzik dinletmesinden aldığını ifade etmiştir…Wampfler bu iddiasında yalnız da değil; Bern'deki sanat üniversitesi müzik direktörü Michael Harenberg “ilk başta şüpheci yaklaştık” diye itiraf etti. “Sonra ses dalgalarının etkilerine, sesin katı cisimler üzerindeki etkisine bakan bir sonokimya denen bir alan olduğunu keşfettik.”

Sonuç olarak,peynir, vücudunuzun kasomorfinlere parçaladığı protein kazeini nedeniyle hafifçe bağımlılık yapabilir. Bu bileşikler beyninizdeki dopamin reseptörlerine bağlanır ve muhtemelen benzer yiyecekler için istek uyandırır.Ancak, peynir bağımlılık yapan ilaçlara benzer bir şey değildir ve hiçbir şekilde tehlikeli değildir.Aslında, her yerde bulunan bu süt ürünü, sağlıklı yağları, proteini ve kalsiyumu nedeniyle sayısız yararla bağlantılıdır.

Kaynaklar

1.https://www.ers.usda.gov/data-products/dairy-data/ 

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4487594/

3.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23576048/

4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168366/

5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4627205/

6.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17869380/

7.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17513421/

8.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24997036/

9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC489215/

10.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5083777/

11.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17466108/

12.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25692302/

13.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53528/

14.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53561/

15.https://www.diyetasistan.com/peynir-bagimlilik-yapar-mi.html

16.https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0117959

17.Video-SciShow-https://www.youtube.com/watch?v=ZHNB8icGMf0

18.https://www.deseret.com/2018/11/5/20657891/does-playing-led-zeppelin-make-cheese-taste-better-one-swiss-man-looks-to-find-the-answer

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !