Dünya Tamamen Ters Yönde Dönseydi Ne Olurdu?

0

 

Dünya Tamamen Ters Yönde Dönseydi Ne Olurdu?

Ya güneş batıdan doğsaydı.Geceler gündüzmü olacaktı?Ünlü arabeskci Müslüm Gürses`in"🔗Dünya tersine dönse senden vazgeçmem"isimli şarkıyı bazılarımız mutlaka dinlemişizdir.Bu şarkıda muhtemelen dünyadaki bir kıyametten bahsediliyor.Zira dünya tersine dönse aşkından vazgeçmek gerekmiyor.Ancak dünyanın herhangi bir sebeple yavaşlayıp tersine dönmesinden bahsediliyorsa bu gerçekten büyük bir felaket olurdu.Ancak bu makalede ikinci senaryodan değil birinci senaryodan bahsediliyor.Yani bahsettiğimiz yaşadığımız dünya tersine dönüyor olsaydı ne olurdu.

Max-Planck Meteoroloji Enstitüsü'ndeki bilim insanları, Dünya, saat yönünün tersine değil de saat yönünde dönseydi nasıl bir gezegen olurdu diye merak ettiler ve bir simülasyon oluşturdular.

Gerçek anlamda ‘Dünya tersine dönse’ ne olurdu, hiç merak ettiniz mi? Yegane evimiz olan Dünya, Kuzey Kutbu referans alındığında saat yönünün tersine dönmektedir. Fakat Max-Planck Meteoroloji Enstitüsü’ndeki uzmanlar, Dünya saat yönünde dönseydi ne olurdu diye merak ettiler ve bir bilgisayar simülasyonu hazırladılar.

2018 Avrupa Yerbilimleri Birliği Genel Kurulu’nda sunulan simülasyon, Dünya’nın farklı bir yönde dönmesi halinde bazı çöllerin yerini yeşilliklere bırakacağını ve şu anda yeşillik içinde olan bazı bölgelerin çöle dönüşeceğini gösterirken, ayrıca Batı Avrupa’nın da kara kışlarla boğuşacağını ortaya 🔗çıkardı.

Dünya’nın saat yönünde dönmesi, okyanus akıntılarını ve dolayısı ile atmosfer sıcaklıklarını tamamı ile etkiledi. Fotosentez yoluyla oksijen üreten siyanobakteriler, daha önce hiç görüşmedikleri bölgelerde çoğaldılar. Bu da bazı çöllerin oksijen zengini verimli bölgelere, bazı kalabalık ekosistemlerin ise çöle dönüşmesine neden oldu.

Dünya’nın ters yönde dönüşü, kıta ve okyanusların boyutunu, şeklini ya da yerini değiştirmedi. Fakat günümüzde ‘yeşil’ olan Kuzey Amerika,Güney Amerika ve Güney Çin yerini çöllere bırakırken, günümüzde çöl olan Orta Doğu, Güney Asya ve Kuzey Afrika yerini yemyeşil ormanlara bıraktı.

Evrende dönmeyen bir şey var mı? BBC meteoroloji uzmanı John Hammond ise Adam Rutherford'a Dünya'nın dönmesinin hava sistemlerini nasıl yarattığını ve tersine dönmesi halinde neler olabileceğini anlatıyor.

Rotasyondaki değişim, aynı zamanda, küresel rüzgar desenlerini tersine çevirdi. Bu da, sıcaklıktaki değişikliklerin subtropik ve orta enlemlere getirilmesini sağladı. Kışlar kuzeybatı Avrupa'da önemli ölçüde arttı. Okyanus akıntıları da yön değiştirdi. Denizlerin doğu sınırlarını ısıtmış ve batılıları da soğuttu.

Simülasyonda, dünyanın dört bir yanındaki ısı taşımacılığından sorumlu okyanus akıntısı olan AMOC, Atlantik Okyanusu'ndan kayboldu.Fakat Pasifik'te doğu Rusya'ya ısı getiren benzer ve biraz daha güçlü bir akım ortaya çıktı.

Avrupa Jeoloji Birliği Genel Kurulu'nda (2018) sunulan simülasyon, çöllerin bazı kıtalarda nasıl yok olacağını ama diğerlerinde ortaya çıktığını ve kışların Batı Avrupa'ya yayıldığını ortaya koydu. Fotosentez yoluyla oksijen üreten bir grup bakteri olan siyanobakteriler, daha önce hiç bulunmadıkları yerlerde geliştiler.

Dünyanın bir yıllık yörüngesinde güneşin etrafında, gezegenimiz Kuzey Kutbu'ndan Güney Kutbuna doğru olan ekseni üzerinde tam bir dönüşü tamamlıyor. Her 24 saatte bir, yaklaşık 1.670 km / s hızla dönüyor.

Dönüş yönü, Kuzey Kutbu'ndan bakıldığında saat yönünün tersine görünen ve batıdan doğuya doğru programlanıyor. 🔗NASA'ya göre Venüs ve Uranüs hariç güneş sistemimizdeki tüm gezegenler için bu ortak.

Dünya dönerken, momentumun çekişi okyanus rüzgârları ile birlikte okyanus akıntılarını şekillendiriyor ve bu da dünya çapında bir dizi hava paterni üretiyor.

Dünya'nın iklim sisteminin rotasyonundan nasıl etkilendiğini incelemek için, bilim adamları yakın zamanda, Kuzey Kutbu'ndan bakıldığında, ters yönde dönen Dünya'nın dijital bir versiyonunu modellemek için bir açıklama yaptı. Almanya'daki Max Planck Meteoroloji Enstitüsü'nün simülasyonu ve araştırmacısı, "Ters Dünya rotasyonu, topoğrafyanın tüm temel özelliklerini, kıtaların ve okyanusların boyutlarını, şekilleri ve konumları etkilemedi" dedi.

Elbette ki Dünya’nın ters yönde dönüşü insanları da ciddi şekilde etkileyecekti. Zira simülasyon yalnızca çöllerin yerinin değiştiğini göstermedi. Dünya saat yönünün tersine dönerken 42 milyon kilometrekare olan çöller, Dünya saat yönünde döndüğünde 31 milyon kilometrekareye kadar düştü. Bu da insanlık için daha fazla verimli arazi anlamına  geliyor.

Elbetteki bu senaryo dünyanın herhangi bir sebeple durup tersine dönmesinden degil günesin yörüngesine girdikten sonraki diger senaryodan bahsediyor.Dünyanın durması durumunda ortaya çıkabilecek felaketler alttaki videoda anlatılıyor. 

Kaynaklar

1.https://www.dkrz.de/projekte-und-partner/HLRE-Projekte/focus/retrograde-erde 

2.Video-Bright Side-https://www.youtube.com/watch?v=s6fziH-80No

3.Video-BBC- https://www.dailymotion.com/video/x6hx2ly

4.https://www.webtekno.com/dunya-tamamen-ters-yonde-donseydi-ne-olurdu-sonuclar-cok-ilginc-h45226.html

5.https://www.jpl.nasa.gov/edu/pdfs/ss-high.pdf 

6.https://www.ancient-code.com/happen-earth-rotated-backwards/

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !