Koronavirüs Aşısı ile DNA'mızı Değiştirip Bizi Kanser Mi Yapacaklar?

0

Pfizer-BioNTechKoronavirüs Aşısı ile DNA'mızı Değiştirip Bizi Kanser Mi Yapacaklar?

Koronavirüs aşısının DNA'mızı değiştireceğine ilişkin iddialar sosyal medyada en çok karşılaşılan söylentiler arasında.`Yıllar sonra kanser olacağız ve dünyada insan nüfusu azaltılacak`komplo teorilerisyenlerinin korona favorilerinden.

BBC, üç bağımsız bilim insanına bu iddiayı sordu ve "koronavirüs aşısının insan DNA'sını değiştirmeyeceği" yanıtını aldı.

Yeni geliştirilen bazı aşılar, virüsün genetik materyalinin bir parçasını, yani genetik talimatları taşıyan mRNA'yı kullanıyor. İngiltere'de kullanım onayı alan ve Türkiye'nin de sipariş verdiği Pfizer/BioNTech aşısı da bunlardan biri.

Oxford Üniversitesi'nden Jeffrey Almond, "mRNA'yı bir insana enjekte etmek insan hücresindeki DNA'ya hiçbir etkide bulunmaz" diyor.

mRNA, vücudun kendi moleküler mekanizmalarını kullanarak, hücrelere virüste yer alan proteine benzer bir protein üretmeyi öğretiyor ve bu da bağışıklık sisteminin tepki vermesini sağlıyor.

Aslında koronavirüs aşısının DNA'yı değiştireceği iddiasıyla ilk kez karşılaşmıyoruz. Sosyal medyada Mayıs ayında yayılan videolarda, mRNA teknolojisinin "henüz test edilmediği ve onaylanmadığı" ileri sürülüyordu ve genetik kodlarla oynanacağı iddia ediliyordu.

Daha önce hiçbir mRNA aşısının onay almadığı doğru ancak geçtiğimiz yıllarda mRNA aşılarının insanlarda kullanılmasına ilişkin birçok çalışma gerçekleştirildi. Buna ek olarak, salgın başladığından bu yana aşı tüm dünyada on binlerce kişi üzerinde denendi ve sıkı onay süreçlerinden geçirildi.

Diğer tüm yeni aşılar gibi, mRNA aşıları da katı güvenlik testlerine tabi tutulmadan yaygın kullanım tavsiyesi alamıyor.

Faz 1 ve Faz 2 aşı denemelerinde, güvenli olup olmadıklarını test etmek ve uygun dozun belirlenmesi için aşılar daha az sayıda kişiye veriliyor.

Faz 3 denemelerinde ise aşının ne kadar etkili olduğunun belirlenebilmesi için aşı binlerce kişiye veriliyor. Gerçek aşı dozu verilen grup ve plasebo dozu verilen kontrol grubu çeşitli yan etkilerin ve koruyuculuğun saptanması için yakından izleniyor.

Aşı yapılan kişiler, eğer aşı kullanım onayı alsa bile çeşitli etkilere karşı izlenmeye devam ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) ya ➥göre dünya çapında klinik denemelerde 25 farklı aday aşı var, ancak bunların hiçbiri insan DNA'sını değiştirmeyecek ve insanları yapay zeka arayüzüne bağlayacak teknoloji içermiyorlar. 

Bu iddialar o kadar yaygın hale gelmiş olmalıki Bild gazetesindeki makaleye göre Robert-Koch-Institut`dan Thomas Mertens bu iddiaları "saçmalık"olarak değerlendirerek cevap verme gereği duymuş.

Paul Ehrlich Enstitüsü Başkanı Klaus Cichutek de korona aşılarının kadın doğurganlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olacağına dair hiçbir kanıt bulunmadığını söylemiş

Bild makalesine göre tersine: Aşı YAPMAZsanız, bir korona enfeksiyonundan sonra doğurganlık sorunları yaşayabilirsiniz. Ancak ilk bulgulara göre erkekleri etkilediği görülmüş.

Çalışmaların sonuçlarına göre: Covid 19 hastalığı ne kadar şiddetli olursa, deneklerin spermlerinde o kadar fazla patolojik değişiklik bulunmuş. Bunun yanı sıra, sayıları azalmış, hareket kabiliyeti zayıftı ve gözle görülür deformasyonları vardı.

Alttaki Robert Koch Enstitüsünün videosunda korona aşısının dna`mızı neden değistiremeyeceğini ve vücumuzdaki hücre boyutundaki tanıtımını en basit haliyle halk diliyle "Bilal`e anlatır gibi" izleyebilirsiniz.Bu konuda eğer Türkce bir kaynak arıyorsanız ➥buradaki videoda Prf. Doktor Murat Aksoy`un detaylı anlatımıyla izleyebilirsiniz.

Kaynaklar

1.https://www.bbc.com/news/54893437

2.https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines

3.https://www.bild.de/ratgeber/gesundheit/gesundheit/corona-geruechte-was-experten-ueber-impfung-und-unfruchtbarkeit-sagen-75139476.bild.html

4.RKI-https://www.youtube.com/watch?v=0LnkoEOHSiM

5.Video-Prf. Murat Aksoy-https://www.youtube.com/watch?v=T9Nvi3rUCec

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !