Antibiyotik Alırken Yoğurt (Süt Ürünleri ) Yenir Mi?

0


Antibiotics and Milk: Is That Compatible?Antibiyotik Alırken Yoğurt (Süt Ürünleri ) Yenir Mi?

Bu soruya genel cevap vermek doğru olmaz.Cevap bazı ilaçlarda evet bazı ilaçlarda ise hayır olacaktır.Dolaysıyla bu konuda internette ve sosyal medyada bilgi kirliliği mevcut.Hatta yoğurtla antibiyotik almanın uzmanlar tarafından tavsiye edildiği 🔗bilgileride görürüz.Elbette bu ıtavsiye tüm antibiyotikler için geçerli değil !

Ayriyetten bu tavsiyelerdeki zaman aralığı kuralınıda es geçmemek gerekiyor.

Antibiyotik doktor kontrolünde kullanılması gereken bir ilaç. Uzun süreli veya arka arkaya antibiyotik kullanımı elbette bazı sorunları peşinden getiriyor. Ancak antibiyotik kullanırken bazı besinlerin de birlikte tüketilmesi zehirlenmeye yol açabiliyor. Antibiyotiğin gereksiz yere kullanılmasının yanı sıra yanlış ilaç ve besinlerle alınması da tehlike yaratabiliyor. Uzmanlar "Bazen içtiğiniz bir meyve suyu dahi antibiyotik ile etkileşime girip zehirleyebilir" diyor.

Bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotikler insan sağlığı açısından büyük öneme sahip. Kelime anlamı “hayata karşı” demek olan bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlüyor ve bazen de bakterileri öldürüyor. Gereksiz ve bilinçsiz yere tüketim sebebiyle antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi olan ülkemizde ise özellikle çocuklarda bakterilere karşı direncin azalması ve iyileşemeyen hastaların, geçmeyen hastalıkların çığ gibi büyümesi söz konusu. Türkiye'de ne yazık ki antibiyotiğin gereksiz yere kullanılmasının yanı sıra yanlış ilaç ve besinlerle alınması problemi de var. Ölüme kadar götürebilecek riskli durumların oluşabileceğini ifade eden Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay antibiyotiğin hangi durumlarda tehlikeli olabileceği konusunda uyardı. Dr. Akay şunları 🔗söyledi:  

2014 yılında Türkiye’de 120 bin kişi ağrı kesiciler, grip ilaçları ve antibiyotiklerden 🔗zehirlendi. Sağlık Bakanlığı 2014 raporunda bilinçsiz ilaç kullanımının bilançosunu bu rakamla açıkladı. Bilinçsiz kullanım; doktora gitmeden ilaç almak, benzeri rahatsızlık olduğunu varsayıp doktor yerine tavsiye ilaçları kullanma anlamına  geliyor. Ayrıca etkileşimlerini bilmeden ilaçları doktora danışmadan karıştırarak içmek, besin, sigara ya da alkol ile yine bir hekime danışmadan ilaçları kullanmak da bilinçsiz kullanım anlamına geliyor. Bazen içtiğiniz bir meyve suyu dahi antibiyotik ile etkileşime girebilir ve tehlike yaratabilir. 

Bazı antibiyotiklerin süt ve süt ürünleri ile bir araya gelmemesi gerekir. Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemeli. Yine birtakım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir. Mantar ilaçları kullanırken de öncesinde veya sonrasında süt, peynir, yoğur gibi besinler tüketmemeye dikkat edilmeli. Bu besinlerle birlikte tüketildiğinde bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi problemlere neden olabilir. 

AntibioticsHangi Antibiyotiklere dikkat edilmeli?

Bu sadece bazı antibiyotikler için geçerlidir, örneğin buna 🔗tetrasiklin, 🔗doksisiklin, 🔗minosiklin veya 🔗siprofloksazin ve 🔗norfloksazin örnek verilebilir.
Bu sadece süt ve süt ürünleri ile s
ınırlı değil,,yukarıdaki örnekte olduğu gibi Antibiyotiklere ve diğer ilaçların etkisine müdahale edebilecek başka birçok yiyecek türü var.

Oral antibiyotiklerin etkili olabilmesi için gastrointestinal sistemden emilmeleri, kan dolaşımına girmeleri ve enfekte bölgeye iletilmeleri gerekir. Midenin nispi asitliği, midede yağ veya diğer besinlerin varlığı ve kalsiyum gibi belirli elementlerin bulunup bulunmadığı gibi birçok faktör vücudun bu başarıya ulaşma yeteneğini etkiler. Sütle birlikte alınamayan klasik antibiyotik ailesi tetrasiklinlerdir, çünkü sütteki kalsiyum antibiyotiğe bağlanır ve bağırsak emilimini engeller.

Çoğu antibiyotiklerde ise, yiyecekler emilimde herhangi bir azalmaya neden olmaz ya da hiçbir etkisi olmaz. Bununla birlikte, bazı antibiyotikler yemekle birlikte alındığında daha iyi emilir ve yemekle birlikte alınması önerilir, çünkü gıdanın emilim üzerinde önemli bir etkisi yoktur ve ilaçlardan kaynaklanan olası mide rahatsızlığını azaltabilir."🔗diyor.

Diğer birçok etkileşim riskinden dolayı ilac talimat broşürüne mutlaka uyun. Bazen antibiyotikler yemekle birlikte alınmalıdır, örneğin öncesine veya sonrasına biraz ara vererek . 

Kadınlar için önemli: Antibiyotik, örneğin bağırsak florasını ve dolayısıyla hormonların emilimini etkilediği için doğum kontrol hapının 🔗etkisini azaltabilir. Tedavi sırasında gerekirse prezervatifle korunun. 

Bazı antibiyotiklerde alkolle uyumsuzdur. Örneğin metronidazol ile birlikte,normalden çok daha güçlü bir etkiye sahiptir. Alkol, organlar ve dokular üzerinde ek yük oluşturabileceğinden ve bu nedenle iyileşmeyi engelleyebileceğinden, bazı doktorlar, hastalarina antibiyotik aldıkları sürece genellikle buna karşı tavsiyede bulunurlar.

Antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmelisiniz - Haberler Milliyet 

2014 araştırmasına göre 2 saat ara en iyi çözüm

Daily Mail, ilaçların düzgün çalışmasını engelleyebilecek gıdalarla ilgili bir makalede sütün antibiyotiklerle nasıl reaksiyona girdiğini 🔗inceledi. RPS sözcüsü Neal Patel şunları söyledi: “Sütteki kalsiyum, antibiyotiğe bağlanır ve bu değişiklik, enfeksiyonla savaşmak için kan dolaşımına giremeyeceği anlamına gelir. Süt ilacın sadece yarısını etkilese bile, dozun sadece yarısını alıyorsunuz, bu da tedavi sürecinin sonunda enfeksiyonun öldürülmediği anlamına gelebilir.

"Antibiyotiği alırken her iki tarafta bir pencere bırakmanız gerekiyor Antibiyotik kullan
ımında  ara vermeden en az iki saat önce yada sonra süt ,dondurma, muhallebi veya peynir gibi diğer süt ürünlerinden kaçının. Çok küçük bir miktarın bir etkisi olmayacaktır, bu nedenle çayınızdaki süt herhangi bir sorun olmayacaktır.
Reçete üzerindeki talimatları takip etmek çok önemlidir, çünkü eczacılar bu konularda uzmandır. Talimatlara uyulmaması, antibiyotiğin enfeksiyonu tedavi etmesine engel olabilir.

Kaynaklar

1.https://www.test.de/Antibiotika-7-Mythen-ueber-Antibiotika-5128740-0/

2.https://www.everydayhealth.com/specialists/healthy-living/why-milk-and-antibiotics-dont-mix/ 

3.https://pharmaceutical-journal.com/article/news/why-some-antibiotics-should-be-avoided-with-milk

4.The Pharmaceutical Journal, PJ, 19 July 2014, Vol 293, No 7819;293(7819)::DOI:10.1211/PJ.2021.1.69976

5.https://titck.gov.tr/storage/announcement/b6e1be4822371.pdf

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !