Birçok Evliliğin Bitmesine Sebep Olan Yehova'nın Şahitleri Kimdir?

0

Jehovah's Witnesses refused to hand over evidence in sexual abuse case -  DutchNews.nlBirçok Evliliğin Bitmesine Sebep Olan Yehova'nın Şahitleri Kimdir?

Yehova şahitlerinin kapı kapı adını verdikleri sistemli bir şekilde her eve uğrama organizasyonu, inançları gereği yaptıkları bir ibadettir.Amaç yehova'nın adını duyurmak, yani ona şahitlik etmektir.Kutsal kitaplarındaki "kandan sakının" (le17:14, elç15:20-29) ibaresinden ötürü, kan naklini de kapsayan hiçbir tür kan ve kan ürününü kullanmazlar.Kan nakline karşı oldukları için hastanın kendi geleceğini tayin hakkı ile yaşama hakkı arasında kalıp ikinciyi tercih eden hekimlerin yasal durumu tartışmalara yol açmakta. Yehova'nın Şahitlerinin kan naklini isteyerek kabul etmeleri, bazı durumlarda dini topluluklarından kovulmalarına ve dışlanmalarına kadar gidiyor.

Rusya bu tür faaliyetlere izin vermediği gibi ağır hapis cezalarıda verebiliyor.Bir Yehova'nın Şahidi sözcüsü, mezhebin yasa dışı ilan edildiğinden bu yana, Rus yetkililerin 559 inananı kapsayan 257 ceza davası açtığını söylüyor. Bunlardan 70'i cezaevinde, 31'i ev hapsinde ve 1.594 eve baskın düzenlendi.Sovyetler Birliği, kapı kapı vaaz etme ve İncil'in alternatif bir yorumuyla tanınan binlerce Yehova'nın Şahidini anti-komünist faaliyetleri ve orduda hizmet etmeyi reddetmeleri nedeniyle Sibirya'ya sürgün etmişti.

Yehova Şahitleri kimdir? Yeni bir din mi, yoksa Hristiyanlığın yeni bir mezhebi mi? 

Bu konudaki tartışmalar yıllardır sürüyor. Örneğin Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 14.1.1958 tarihli kararına göre başka bir din,  2.5.1966 tarihli kararına göre ise “müstakil bir din olmayıp Yahudiliğin tesiri altında kalan bir Hristiyanlık tarikatı veya bilinen mezheplerden ayrı ve yeni ihdas edilmiş bir mezhep.” Kısacası bazen bir din, bazen bir mezhep, bazen ise bir tarikat.

“Yehova” sözcüğü gerçekte, Yahudilerin Tanrı için kullandığı “Yahve” sözcüğünün filolojik olarak yanlış kullanımından başka bir şey değildir. Bu inancın üyeleri önceleri “Russelistler”, “Ciddi Kutsal Kitap Araştırıcıları” ya da “Uluslararası Kutsal Kitap Öğrenme Cemiyeti” gibi adları kullanmışlarsa da, sonraları Yehova Şahitleri adını benimsemişlerdir. Bu ad Eski Ahit’teki “Siz benim şahitlerimsiniz, der Yehova” ifadesinden alınıp benimsenmiştir. Temel öğretilerine göre Mesih İsa 1914 yılında tekrar yeryüzüne inmiş ve aynı yıl göğe yükselerek gökte “Tanrının Krallığını”nı başlatmıştır. Dünyanın sonuna doğru Tanrı’nın Krallığı yeryüzüne de egemen olacak; Şeytan’ın güçleri olarak nitelendirilen bütün siyasi kuruluşlar, devletler, uluslar ortadan kaldırılacak ve 1.000 yıl boyunca yeryüzünü yönetecektir. Bu ise kıyametin kopmasından kısa bir süre önce Mesih İsa’ya inananlarla inanmayanlar arasında yapılacak Armagedon Savaşı ile gerçekleşecektir.Yehova Şahitlerine göre ; 1914 'te hayatta bulunan nesil,İsa 'nın yeryüzüne inerek beraberindeki 144.000 Yehova Şahidiyle bütün siyasi kuruluşları,devletleri,milletleri,kısacası " Şeytanın Güçleri" ni yok edeceğini görecektir. Böylece yeryüzünde de Tanrının Krallığı kurulmuş olacaktır.

Yehova Şahitleri, 1852’de ABD’nin Pennsylvania eyaletinde doğan ve aslen İskoç-İrlanda asıllı bir aileden gelen Charles Taze Russell (1852-1916) tarafından kurulmuştur. Protestan Presbiteryan, yani reformcu bir kilise üyesi olan Russell öğrenimine 14 yaşına kadar devam etmiş, 18 yaşında araştırma yapmak için bir Kitab-ı Mukaddes topluluğu kurmuş ve kendini de grubun “pastör”ü (Hristiyanlıkta diğerlerine yol gösterecek olan ruhani lider, papaz) seçmiştir. 1879 yılında “Siyon’un Tarassut Kulesi” (Siyon daha sonra kaldırılmıştır) adlı bir dergi çıkaran grup birkaç yıl sonra aynı ad altında bir cemiyet kurarak Yehova Şahitleri’nin temelini atmıştır.

Russell’ın yalnız fikirleri, propagandaları ya da inancı tartışılmakla kalmamış, kişiliği ve karakteri de yasal mercilere intikal etmiş ve dönemin gazete ve kitaplarında kendine büyük yer bulmuştur. Çünkü Russell’ın yaşamının pek de mazbut olmadığı, bir din adamına yakışmayacak ölçüde sabıkalarla dolu olduğu görülmektedir.

Jehovah's Witnesses sued over 'historical sex abuse' - BBC NewsSahtekarlığı Mahkeme Kararıyla tescillendi
Ahlaki yaşamı ile ilgili verilebilecek en büyük örnek hiç kuşkusuz boşanma davasıdır. Eşi Maria Francis tarafından bencillik, kadınlara düşkünlük,sübyancılık ve ahlaksızlık gerekçeleriyle mahkemeye verilen Russell, mahkemede bir başka gerçeği, kendi evlatlık kızı Rose Bally ile aralarındaki ahlâk dışı cinsel ilişkiyi açıkça itiraf etmek zorunda kalmıştır. Çiftleri boşayan mahkeme Russell’i nafakaya mahkum etmiş, nafakayı ödemeyen Russell bir kez daha mahkemelik olmuştur.

Tıpkı günümüzde de din kisvesi adı altında para kazananlar olduğu gibi Russell da bunu yapmaktan çekinmemiştir. Yayınladığı “Siyon’un Tarassut Kulesi” adlı derginin bir sayısında diğerlerinden 5 kat daha fazla ürün vereceğini iddia ettiği buğdayları fahiş fiyattan satışa sunmuş ve dolandırıldıklarını anlayanlar tarafından mahkemeye verilmiştir. Sattığı mucize buğdayın diğer buğdaylardan hiç bir farkı olmadığının anlaşılması üzerine Russell bir kez daha mahkum olmuştur.

1912 Haziran ayında J. J. Ross’un yazdığı “Some Facts About the Self-Styled Pastor Charles T. Russell” (Kendine Pastör Unvanını Veren C. T. Russell Hakkında Bazı Gerçekler) adlı eser de Russell’in kişiliğine ışık tutacak bir çalışmadır. Ross’a göre Russell “hiç yüksek tahsil görmemiş; karşılaştırmalı, felsefî, sistematik veya tarihi teoloji hakkında cahil, ölü klasik dillerden bütün bihaber; akla, bilime ve Kutsal Kitaba aykırı yıkıcı öğretileri olan” bir kimse idi. Russell’in iftira nedeniyle Ross’a dava açması elbette gecikmedi. Ne var ki davayı açan Russell olmasına rağmen, mahkeme sırasında iftira diye nitelendirdiği iddiaların esassız olduğunu kanıtlayamamış, işin kötüsü davalı Ross iddialarının doğru olduğunu göstermişti. Bu mahkemede Russell, önceden “yalnız gerçeği söyleyeceğine” yemin etmiş olmasına, daha sonra da yüksek tahsili bulunduğu, klasik dilleri bildiği ve Kilisece papaz olarak takdis edildiğini ileri sürmesine karşın hepsinin yalan olduğu bir bir ortaya çıkmıştır. Tüm dinlerde yalan söylemenin günah kabul edildiği düşünülürse Russel’ın yalancılığının mahkeme kararı ile kesinleşmiş olması oldukça ironiktir! Mahkeme kararı ile sahtekar olduğu kayıtlara geçen bir din kurucusu, yüce bir kişi!

“Russelistler” adının bu ve buna benzer birçok nedenden iyice kirlenmesinden ve organizasyondaki bir bölünmeden ötürü 1931 yılındaki konferansın ardından “Yehova Şahitleri” adını aldı. Kendilerinden ayrılan grup ise, “Kutsal Kitap Öğrencileri” olarak tanınmaya başlandı. 

Who Are Jehovah's Witnesses? - YouTubeYehova Şahitlerinin İnançları

  • Yehova Şahitleri’nin kamuoyunca en çok bilinen özelliği, dini inanışları gereği, hangi koşullar altında olursa olsun kan ve kan ürünleri naklini reddetmeleridir. İncil’de geçen “Kandan sakının” (Elçiler 15:20) ve “Hiçbir canlı varlığın kanını yemeyeceksiniz, çünkü her türlü varlığın canı onun kanıdır. Kim kan yerse yaşatılmayacaktır” (Levioğulları 17:14) sözleri nedeniyle kandan sakınılmasını Tanrı’nın bir emri kabul ettiklerinden ölüm tehlikesi olsa bile kan nakli yapılmasına karşı çıkarlar. Birçoğu yanında kendileri ve şahitler tarafından imzalanmış ve üzerinde “hiçbir durumda bana kan verilmesini istemiyorum” yazan kartlar taşır.
  • Hz. İsa’nın ve Kutsal Ruh’un tanrısal kişiliğini kabul eden temel Hristiyanlık öğretisinin aksine bu mezhepte üçleme (teslis) reddedilir. İnançlarına göre Tanrı tektir ve adı Yehova’dır. Hz. İsa yalnızca sıradan bir fanidir. Tek farklılığı Tanrının yarattığı ilk varlık olmasıdır. Bu ve benzeri temel ayrılıklar nedeniyle diğer Hristiyanlar tarafından Yehova Şahitleri Hristiyan olarak kabul edilmez.
  • Benzer bir anlayışın eseri olarak Yehova Şahitleri kendilerini “gerçek Hristiyan’’, diğer Hristiyanları da “sahte Hristiyan” olarak nitelendirirler. Gerçek din yalnızca Yehova Şahitleri’nin olup diğer bütün dinler bölücüdür.
  • Ahiret inançları kuvvetli olmasına karşın yalnızca cennet kavramını kabul ederler. Kıyametin ardından yeryüzünde yeni bir düzenin kurulacağına, bu düzende yaşayacak kişilerin yalnızca Yehova’nın Şahitleri olacağına inanırlar. Ölümden sonra azap çekilecek cehennem diye bir yer yoktur. İyiler, varsa günahlarının bedelini zaten ölümüyle ödemiştir. Kötüler ise öldükten sonra tamamen yok olacaklardır.
  • En büyük günahkar Hz. Adem’dir ve insanlık onun günahlarından dolayı azaptadır.
  • İsa’nın bir çarmıh da değil de düz bir direkte öldüğüne inandıklarından ibadetleri sırasında haç kullanmazlar.
  • Kilisenin yüzyıllar içinde İncil’i değiştirip bozduğunu iddia ettiklerinden Yeni Dünya Çevirisi adını verdikleri yeni bir şekilde tercüme etmişler ve öğretilerine uyacak şekilde değiştirmişlerdir.
  • Bir Yehova Şahidi yalnızca Yehova’nın askeridir ve yalnızca onun hedefleri için çalışır. Bu nedenle askerliği reddederler, askerlik hizmetinin zorunlu olduğu ülkelerde vicdani ret yaparlar. Milli marş söylemek ya da bir ülkenin bayrağına selam durmak Yehova’nın Krallığına karşı büyük bir günahtır.
  • İnsan kendini dünyadan uzak tutmalıdır. Sahte Hristiyanların önderliğini takip etmek, ancak ebedi hayatı kaybetmekle sonuçlanır. Bu inanç gereği siyasi partilerden ve siyasi örgütlenmelerden uzak dururlar. Hiçbir siyasi partiye üye olmazlar.

Oliver Wolschke blickt auf sein Leben als Zeuge Jehovas zurück. Heute staunt der 32-jährige Verlagsangestellte, wie er "zum Sklaven dieser Ideologie" wurde. Der wichtigste Moment im Leben eines Zeugen Jehovas ist die Taufe, oft eine Massenzeremonie wie hier in Zagreb.Gemiyi terk edenlerin gözünden Yehova Şahitleri -Psikolojik terör-

Oliver Wolschke 20 yılı aşkın bir süredir Yehova'nın Şahitlerinin öğretilerine inanmış. Dünyanın sonunun gelmek üzere olduğunada inanmıştı.Evlilik öncesi seks günahtı.Kendisi baba olunca tarikate inancı azaldı. Çocuklarını kurtarmak için tarikatı terk etti.Bu süreçte çok şey kaybetmesine rağmen başardığı için mutluydu.

Oliver"Saçma bulduğum, bir Yehova'nın Şahidi olarak kendi dininizi yaymak zorunda olmanız,aynı zamanda Yehova'nın öğretisinde bin yıllık krallığa sadece 144.000 "meshedilmiş"in girmesine izin verildiğini söylüyor.

1934'e kadar tüm Yehova'nın Şahitleri cennete gitti, bu resmi doktrindi. 144.000'in krallıkta özel bir yeri vardı. Ama sonra şunu fark ettiler: "Oldukça hızlı büyüyoruz ve yakında 144.000'den fazla insan cennette özel bir yer talep edecek!" Bu argüman yeterli olamazdı. Bu yüzden 1935'te öğretilerini değiştirdiler. Şimdi deniyor ki cennet kapasitesi doldu, gerisi yeryüzünde kaldı. Ve bu 144.000 kişi, İsa Mesih'le birlikte yeryüzüne inecek ve Armagedon'da bin yıl boyunca sağ kalan tüm inananlara hükmedecek.

Dünya çapında sekiz milyon Yehova'nın Şahidi var, bu yüzden sekiz milyon insan bu savaştan sağ çıkacak. Ama insanlığın geri kalanı, Şeytan'ın ele geçirdiği sekiz milyar insan ölecek mi?

Devam eden bir süreç olduğu için rakamlar belli değil.

"Arka planda her zaman cennet için yeterince iyi olamama korkusu vardı. Ayrıca Armagedon'da ölmekten de korktum. Öte yandan, bu belirleyici savaşı dört gözle bekliyorsunuz, Tanrı'nın nihayetinde müdahale edecegi kafanızda hep dolanıyor. Bu düşünce her zaman vardı.Duvarları olmayan bir hapishanedeydim, hapishane parmaklıkları adeta psikolojik bir terördü.

Yehova'nın Şahitleriyle ilgili şüpheler ne zaman ortaya çıktı?

"2008'de internette ilk kez Yehova'nın Şahitleri hakkında eleştirel raporlar okudum. Kısaca inancımı sarstılar.O dönemde hala bir tutsaktım - "güvenlik duvarı", çocukluğumdan beri yıllarca çevreme telkinlerle örülmüştü, yangından korunma duvarı mükemmel bir şekilde ayakta duruyordu. Sonra baba oldum ve 2011 ve 2013 yıllarında çocuklarımız oldu."

Bu, Yehova'nın Şahitlerine bakışınızı değiştirdi mi?

"Bu beni daha çok düşündürdü, örneğin: Yehova'nın Şahitleri kan naklini reddediyor.Yehovacıların 22 Mayıs 1994 tarihli "Uyan!"isimli dergisinde kan naklini reddeden ve ölen üç çocuktan bahsediyordu. "Öncelik Tanrı"öğretisi insanlık dışı. Çocuklarımdan kan naklini asla esirgemem!"

Bu güvenlik duvarın çöktüğü belirli bir gün var mı?

"Evet, bir Yehova'nın Şahidi olan Facebook grubundan bir kadın, köpeklerinin ve kedilerinin Armageddon'da hayatta kalacağından endişe duyuyordu. Yorumlarda bu çok tartışıldı. Birçoğu daha sonra Nuh'un Gemisi  hikayesiyle sakinleşti: "O zamanlar Tanrı hayvanları kurtardı." Ama sonra şu can alıcı soru ortaya çıktı: "Tanrı bu tufanda gemiye kaç çocuk aldı?" Bu soru beni oldukça etkiledi."

Genesis'te bunun bir cevabı var

"Tufandan yıllar önce, yalnızca Nuh, karısı, üç oğlu ve eşlerinin hayatta kalacağı yazıyordu.Demek ki o dönemde yaşayan bir sürü çocuk sefil bir şekilde boğulmuş olmalı, ciğerlerine su sızıyordu, umutsuzca savaşıyorlardı.Ben o anda bunu hayal ettim ve kendimi bırakmamaya karar verdim. Bir yanıt aradım ve Gözcü Kulesi "The Watchtower"dergisinin ölen çocukların diriltilmeyeceğini söyleyen 2005 tarihli bir sayısını buldum. Çocuklarıma baktım ve inancımla ilgili şüphelerimin arttığını gördüm."

Eşinizle bu konuyu konuştunuz mu?

İlk başta bunu yapamadım.İnancımın  ve düşüncelerimin ailemizi bozabileceğini biliyordum. Acılar çektim ve daha agresif, daha içine kapanık oldum. Düzensiz uyudum, sık sık yalnız oturdum ve sadece gökyüzüne baktım. Akşam yemeğinden önce hep dua ederdik, artık yapamıyordum. Bir noktada karım buna dur dedi ve "Senin neyin var?" diye sordu. Yavaş yavaş ona her şeyi anlattım. Şok oldu, küçümseyerek dedi ki: "Seninle bu şekilde beraber olamam!"

Çocuklarımı artık tarikata benzeyen bir örgütten kurtarmak istedim ve bunun için tek bir seçenek kalmış: Karım benimle birlikte olmazsa bunu asla başaramazdım!

Ama bir noktada eşiniz dedi ki, Oliver, haklısın!

Eşimle her şey hakkında açıkça konuşmak için biraz zaman gerekliydi. İkimiz için süreç belliydi: Yol ayrımındaydık ve aramızdaki her şey bitebilirdi. Bir noktada, karımın internette resmi Yehova’nın Şahitleri 'nin resmi sitesini araştırmaya başladığını fark ettim. Ve sonra, artık birbirimizle açıkça konuşabiliyorduk.

Araştırma yaparken Avustralya'daki Yehova'nın Şahitleri Kilisesi'ndeki çocuk cinsel istismarlarını  bir araya toplayan bloğa rastladım. Çalışmanın başlığı ise birkaç şifreli sayıdan ibaretti: 1800.1006.579.0.

Bunlar, Avustralya'daki kötüye kullanım mağdurları komisyonu'nun Yehova'nın Şahitlerinin veri tabanlarından ulaştığı sayılardır. Raporlarını okuduktan sonra anladım: Bu tarikat Tanrı yolundan olamazdı. 1800 kurban, 1006 fail olduğu iddia edilen kişi vardı, bunlardan 579'u Yehova'nın Şahitlerinin iç mahkemelerinde suçlarını itiraf etti, ancak 0 dava yargıya veya polise intikal etti.

REPORT: Jehovah's Witness Members Told Reporting Child Abuse 'Would Bring  Reproach On Jehovah' | The Daily CallerVe okuyunca şöyle düşünüyorsunuz: Muhtemelen Almanya'da da aynısı olacak

Burada durumun Avustralya'dakinden bile daha kötü olduğunu hayal edebiliyorum. Çünkü önemli bir fark var: Avustralya'nın büyük bir bölümünde, kötüye kullanım vakalarını yasal olarak yetkililere bildirmekle yükümlüsünüz, ancak Almanya'da öyle bir yükümlülük yok. Avustralya'da 68.000, Almanya`da 165.000 Yehova'nın Şahidi var. Avustralya'da adli tabip, Yehova'nın Şahitleri gibi çocuk istismarıyla mücadelede bu tür eksiklikleri olan başka bir din organizasyonu olmadığını söyledi.

Yakın zamana kadar Yehova'nın Şahitlerinin biraz tuhaf ama sonuçta zararsız olduğunu düşünürdüm.

Organizasyonda güzel insanlar var. Ama örgütün kendisi - bugün gördüğüm kadarıyla - totaliter bir iddiaya sahip, üyelerini fiziksel, zihinsel, ahlaki ve ruhsal olarak sahiplenmeye çalışıyorlar.

Yehova'nın Şahitlerinin ne kadar tehlikeli olduğunu, "ihtiyarlar" yani tarikat liderlerine, "Sürüyü koru"isimli gizli kitabı yazdığımda anladım...

Normal üyeler ne yazık ki bilmiyor!

Bu sadece kurallarla, komutlarla ve üyelerin nasıl izlenip kontrol edileceği kitap değil, inanılmaz sıklıkta seks hakkında bilgiler bulunuyor.

Toplantılarda seks de büyük bir sorundur. Ve küçük oğullarımız oradayken bile insanlar anal ve oral seks hakkında konuşuyorlar ve eşcinselliğin yaşanmasına izin verilmiyor. Bu gizli kitap aynı zamanda çocuk istismarı ve bununla nasıl başa çıkılacağı hakkındadır. “İşi Yehova’ya bırak” diyor. Sade bir dille: fail korunmaktadır. Ve daha da fazla korunuyor çünkü kurbana ancak başka bir tanık istismarı onaylarsa inanılıyor, buna "iki tanık kuralı" diyorlar. Taciz, temasları kesmek, kan nakli - bu örgütün kamu hukuku kapsamında vergiden muaf bir şirket statüsü alması benim için anlaşılmaz!

Kasım 2017 `de BBC, Yehova'nın Şahitleri tarafından cinsel istismara uğrayan çocukların örgüt tarafından bu durumu bildirmemelerinin istendiğini bildirdi. 

8 Mart 2018'de Guardian, Çocukların Cinsel İstismarına İlişkin Ulusal Kamu Soruşturmasının (IICSA) önemli sayıda istismar mağduru ortaya çıktıktan sonra Birleşik Krallık'taki Yehova'nın Şahitleri hakkında ayrı bir soruşturma yürütüp yürütmemeyi düşündüğünü bildirdi.

Yine Mart 2018'de Guardian, Yehova'nın Şahitleri arasındaki istismar mağdurlarının deneyimlerini paylaşabilecekleri bir sayfa oluşturdu. Dört hafta içinde foruma 100'den fazla kişi kaydoldu. Çocukların cinsel istismarına uğradığı iddia edilen 41 kişi, ihtiyarların onları “Yehova'ya suçlamaktan” nasıl alıkoyduğunu yazdılar.

Alttaki videoda"Yehova'nın Şahitlerinden Çıkış: Acımasız bir dinin tehlikeli dünyasında"baslığıyla tarikatin bilinmeyen acımasız tarafları anlatılıyor.

Kaynaklar

1.https://dergi.diyanet.gov.tr/makaledetay.php?ID=20362 

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Taze_Russell

3.https://www-newspapers-com.translate.goog/search/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=nui,sc#query=Russell&t=1890 

4.https://www.jw.org/tr/yehovanin-sahitleri/sss/yehovanin-sahitlerinin-inanclari/ 

5.https://www.medicalprotection.org/southafrica/casebook/casebook-may-2014/the-challenges-of-treating-jehovah%27s-witnesses 

6.https://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/zeugen-jehovas-ausstieg-interview-100.html

7.https://www.stern.de/panorama/zeugen-jehovas--ein-aussteiger-erklaert-den--psychologischen-terror--7587542.html 

8.https://www.jwinfo.de/tagesschau-berichtet-ueber-sexuellen-missbrauch-unter-zeugen-jehovas/ 

9.https://www.theguardian.com/world/2018/mar/25/jehovahs-witnesses-accused-of-silencing-victims-of-child-abuse-uk

10.Video YT-Abc News in-depth -https://www.youtube.com/watch?v=gDwHdj7plWo

Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !