Michael Jackson'ın Fizik Yasalarına Meydan Okuyan 45 derecelik Duruşunun Sırrı Nedir?

0

Fig. 1. 

Görsel Telif:Manjul Tripathi

Michael Jackson'ın Fizik Yasalarına Meydan Okuyan 45 derecelik Duruşunun Sırrı Nedir?

Michael Jackson`un ünlü parmak uçlarında ayakta durduğu "the toe stand", the crotch grab yada Ay yürüyüşü "Moonwalk"gösterilerini büyük bir hayranlıkla izledik.Ancak Michael Jackson (hayranları tarafından bilinen adıyla MJ ) 1987'de, 'Smooth Criminal' adlı bir gösterisinde,  akıllara durgunluk veren bir dans hareketi sergiledi. Omurgasını dik tutarak 45 derece öne eğildi ve düşmesini engellemek için sadece ayaklarını kullandı (Şekil 1A). Bu çalışmasında özel efektler kullanıldığına inananlar, “Smooth Criminal” bilinen bu dansı dünyanın dört bir yanında canlı konserlerde sahnede görünce şok oldular. Nesiller boyunca, dansçılar onun hareketlerini taklit etmeye çalıştılar ve o ekibiyle getirdiği dans formlarıyla spinal biyomekanik anlayışımıza yeni bir meydan okuma gerçekleştirdiler. Ama MJ gerçekten imkansızı başardı?

Hindistan'daki Tıbbi Eğitim ve Araştırma Enstitüsünde (PGIMER) görevli 3 nörocerrah tarafından yürütülen araştırma, hareketin, pop yıldızının sahneye yapışık bir pozisyonda kalmasını destekleyen özel tasarım ayakkabı ile Jackson'ın güçlü tendonlarının birleşimi olduğunu gösterdi.

Nishant S. Yagnick, Manjul Tripathi ve Sandeep Mohindra'nın "Michael Jackson, Omurga Biyomekanikleri Anlayışımıza Nasıl Meydan Okudu?" başlıklı çalışmasında, en güçlü ve eğitimli dansçıların bile dik duruşla maksimum 25 ila 30 derece öne eğilebileceğine işaret edildi. Araştırmada, Jackson'ın ayakkabısının topuğundaki üçgen şeklinde boşluğa, doğru zamanda sahneye çıkan çivi benzeri bir malzemenin yerleşiyor olabileceği, bunun şarkıcının limitleri zorlayarak öne eğilmesi için fazladan güç kazanmasını sağlayabileceği belirtildi.

Michael Jackson'ın öne eğilme hareketinin sırrı 1 Makaleye göre bir kişi Jackson gibi düz bir şekilde eğilmeye başladığında, sırtımızı düzenlemeye yardımcı olan “erector spinae” kasları, omurganın ağırlık merkezini korumak için köprü halatları gibi işlev görüyorlar. 

Eğilmenin ilerleyen aşamalarında, ayak bileklerindeki kırılma noktası daraldıkça erector spinae kasları, vücudun ağırlık merkezini koruma yeteneklerini kaybediyorlar. Gerginlik omurgalardan, topukların hemen üzerindeki tendonlara doğru kayıyor.

Son derece hafif ve atletik bir vücuda sahip olan Michael Jackson, bu hareketi gerçekleştirmek adına tendonlarını ileri düzeyde güçlendirerek söz konusu gerginliğe bir süre dayanabiliyor. Araştırmacılar, bu hareketi yapmaya çalışan dansçıları da ciddi şekilde uyarıyorlar. Eğer doğru egzersizlerle çalışılmazsa, spinal yaralanmalar yüzünden sakat kalma ihtimalini hatırlatıyorlar.

Yillarca bazı yazarlar da dahil olmak üzere birçok MJ hayranı bu hareketi kopyalamaya çalıştı ve başarısız oldu, çoğu zaman kendilerini sakatladılar. 

Michael Jackson taklitçisi olan ve 2017 yılında 7 yındayken egzersizler yaparak "Smooth Criminal" duruşunu büyük bir başarıyla gerçekleştirdiği görülüyor.Görünüşe göre Luca bu şovu dahada ileriye götürmüş.

Denerseniz mutlaka devrilirsiniz

Normalde bir cismin eğildiği tarafa doğru devrilip devrilmeyeceği, çok basit bir fiziksel dengeyle belirlenir: eğer ki cismin ağırlık/kütle merkezinin yere doğru olan kuvveti, eğildiği tarafta yere temas eden kenarının ötesine etki edebilecek kadar öne gelecek olursa, cisim devrilir.

Eğer ki ağırlık merkezi, cismin yerdeki izdüşüm alanının içerisinde kalırsa, cisim devrilmez (üzerine başka bir kuvvetin etki etmediği varsayılırsa). Görselde, kutunun ağırlık merkezinde toplandığı varsayılan ağırlık kuvveti, “pivot” olarak da bilinen, cismin etrafında döneceği kenarın dışına çıktığı anda, cisim devrilir. Bunun sebebi, kuvvetin cismin devrilmesini destekleyecek şekilde bir dönme kuvveti (moment) yaratmasıdır.

Bunu hilesiz denerseniz, kabaca beliniz/göbeğiniz hizasında, vücut eksenininizin ortasında bulunduğu varsayılan ağırlık/kütle merkeziniz, kabaca ayak parmaklarınızın hizasını geçecek kadar öne eğildiğinizde, devrilirsiniz.

 

Kaslar devrilmeyi önlemek için dönme kuvveti uygular

Primat atalarımızdan günümüze kadar iki ayakta yürüyebilecek şekilde evrildiğimizden, ayak parmaklarımızdaki kaslar bu devrilmeyi dengeleyici, ters bir moment (dönme kuvveti) uygulayabilmektedir. Örneğin Michael Jackson’ın yaptığı gibi iki ayağınız birbirine yapışıkken ve dimdik şekilde duruyorken, kendinizi hafifçe öne eğerseniz, ayak parmaklarınızın anında kasılarak, dönmeyi durduracak şekilde yere kuvvet uyguladığını hissedersiniz. Böylece beyniniz düşmenize engel olmaya çalışır. Fakat eğer ki baş parmaklarınızı uyuşturabilseydik, ağırlık merkeziniz, ayaklarınızın tabanının oluşturduğu alanın baş parmaklarınızın ucundaki kenarı (hizayı) geçtiği anda, durdurulamaz bir şekilde devrilirdiniz. Fakat Michael Jackson eğildiğinde, kütle merkezi bırakın ayak parmaklarının uçlarını geçmeyi, bunun onlarca santimetre önüne geçebilmektedir! Sağduyu nedeniyle de tahmin edebileceğiniz gibi, o kadar ileri eğilen birinin düşmemesi fiziksel olarak imkansızdır. Bunu devrilmeden (ve açıkça, parmaklarıyla dengeleyebileceği seviyenin ötesine geçebilecek kadar) nasıl yapmaktadır?

Michael Jackson patentin ortak mucitlerinden

Dizlerini kırmadan, normalinden fazla bir şekilde öne eğilerek yaptığı dans gösterisi için özel dizayn edilmiş bir ayakkabı kullanan sanatçı, yıllar önce bu özel ayakkabının patenti için bizzat başvurmuş. Patent uzmanlarına göre; Michael Jackson’ın 45 derecelik özel dans gösterisi aslında bir illüzyondan ibaret. Bu gösteriye dair 1992 yılında Amerikan Patent Ofisi’ne yapılan patent müracaatının detayları incelendiğinde, temel unsurun aslında özel tasarımlı ayakkabı olduğu net biçimde görülebiliyor. Patent Müracaatını gerçekleştiren şirket Triumph International Inc. olsa bile ayakkabının resmi buluş sahiplerinden birisinin de popun kralı Michael Jackson olduğu ortaya çıktı. Michael Jackson, söz konusu ayakkabılarını, US 5, 255,452 numaralı patentle koruma altına almış.

Kaynaklar

1.https://thejns.org/spine/view/journals/j-neurosurg-spine/29/3/article-p344.xml

2.Video YT -Inverse- https://www.youtube.com/watch?v=xFtLj_hKbc8

3.https://www.inverse.com/article/45828-science-of-anti-gravity-lean

4.https://patents.google.com/patent/US5255452A/en 

5.https://www.youtube.com/watch?v=zXGmdgSq0h8

G
M
T
Y
Die Sound-Funktion ist auf 200 Zeichen begrenzt

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !