Coca Cola'da Kokain Kullanıldı Mı?

0

Elon Musk Jokes About Coca-Cola  

Coca Cola'nın içinde ne var? Coca Cola'da kokain kullanıldı mı? 1929 yılına kadar Coca Cola'da kullanılan madde kokain miydi? Coca Cola adını hangi bitkinin yaprağından alıyor? Coca Cola ve kokain ilişkisi...

44 milyar dolara twitter’ı satın alarak tüm dünyanın dikkatini üstüne çeken milyardar Elon Musk’ın Coca Cola ile ilgili attığı bir tweet kısa sürede gündem oldu.

“Coca Cola’yı satın alıp içerisine eskiden olduğu gibi kokain katacağım” diyerek mizahî bir tweet atan Elon Musk, Coca Cola ile ilgili bir söylentinin tekrar gündemde konuşulmasına neden oldu.

Coca Cola’nın Birleşik Krallık’taki şirketi bu soruya şu şekilde cevap veriyor: “No. CocaCola does not contain cocaine or any other harmful substance, and cocaine has never been an added ingredient in CocaCola

“Hayır. Coca Cola kokain ya da herhangi başka bir zararlı madde içermiyor, ve kokain hiçbir zaman Coca Cola’da kullanılmadı.“

Coca Cola’nın cevabı kısmen doğru olsa da kokain yapımında kullanılan Coca yapraklarından elde edilen bir özütün 1929 yılına kadar Coca Cola’da kullanıldığı biliniyor.


Coca Cola’nın içinde eskiden kokain var mıydı? 1929 yılına kadar Coca Cola’da kokain mi kullanılıyordu? Coca (Koka) nedir?

Koka bitkisi, yaprakları kokain ve başka alkaloidler taşıyan bir bitki türüdür. Koka bitkisinin kurutulmuş yapraklarına koka adı verilir. Yapraklarda yer alan kokain miktarı %0,23 ila %0.96 arasında değişir.

Dolayısıyla, koka (Coca) kokain yapımında kullanılan bir maddedir.

Aslına bakılırsa, Coca Cola’nın adını da bu bitkiden aldığı görülüyor.

Yaprak dökmeyen koka çalısı (Erythroxylon coca) muhtemelen MÖ 2500 gibi erken bir tarihte Güney Amerika'da ekilmiş.Mahsul olarak yetiştirilir. İspanyol fetihlerinin bir sonucu olarak, bitki Avrupa'ya ve dünyanın geri kalanına da geldi. Saf kokainin kimyasal izolasyonu ilk olarak 19. yüzyılın ortalarında başarılı oldu. Alman kimyager Albert Niemann, bunun sadece genel performansı arttırmakla kalmayıp aynı zamanda lokal olarak uyuşturduğunu (lokal olarak uyuşturduğunu) buldu. Bu madde kısa süre sonra morfin bağımlılığı ve depresyonu uyuşturmak ve tedavi etmek için operasyonlarda kullanıldı.

İçeceklerde bir bileşen olarak kokain

1885` lerde, bir içecek üreticisi karbonatlı bir limonataya kokain ekledi, buna Coca-Cola adını verdi ve 1906'ya kadar bu tarifte her derde deva olarak sattı. Ancak çok sayıda ölümcül zehirlenme vakasının bilinmesinden sonra, kokainin 1914'te içeceklerde ve reçetesiz satılan ilaçlarda bir bileşen olarak yasaklanmasıyla sonu
çlanmış.

Coca Cola'da Kokain Kullanıldı Mı?

Bu soruya cevap olarak, Hayır, deniliyor. Ancak kokain yapımında da kullanılan Coca bitkisinin yapraklarından elde edilen bir özüt, Coca Cola’da kullanılmış ve bu maddenin kullanımı 1929 yılına kadar devam etmiş.

Ecgonine adı verilen bu madde kimyasal olarak kokaine benzese de kokain ile aynı şey değil. Ecgonine adı verilen madde de tıpkı kokain gibi koka bitkisinin yapraklarından elde ediliyor ve 1929 yılına kadar Coca Cola’da eser miktarda kullanılmış.

ABD’deki devlet kurumu da bu bilgiyi doğruluyor

ABD‘de NIDA (National Institute on Drug Abuse) olarak bilinen Uyuşturucuyla Mücadele Enstitüsü konuyla ilgili yaptığı bir yorumda bu bilgileri doğruluyor. Enstitüden yapılan açıklamaya göre; “Coca Cola’nın formülü koka yapraklarının özütü formunda kokain içeriyordu ve markanın adındaki ‘Coca’ da kokain üretiminde kullanılan koka yapraklarından alınmıştır.”

coca cola kokainNIDA’nın arşivlerinde Coca Cola ile kokain ilişkili yayınlar yapılmış ama şu anda bu içeriklere ulaşılamıyor.

Hatta Google aramada bu enstitünün web sitesine ait şu başlığı görmek de mümkün: “Coca Cola’nın skandal geçmişi…”

Arama motorunda bu linklere tıklandığında içeriğin kaldırıldığı görülüyor.

John Pemberton kimdir?

Coca Cola olarak bildiğimiz içecek 1885 yılında John Pemberton adlı bir eczacı tarafından icat edilmiştir. O zamanlarda kokainin az miktarlarda kullanımının güvenli olduğuna inanılıyordu. Bu nedenle ilaç içeriklerinde sıkça kullanılmıştır.

Ecgonine adı verilen madde kokainin bir metaboliti ve öncüsü olmasına rağmen kokain ile aynı şey değildir. Coca Cola’de ne kadar kokain veya ecgonine kullanıldığı bilinmese de 1929 yılına doğru azalarak kullanımına son verilmiştir.

ABD‘de NIDA (National Institute on Drug Abuse) olarak bilinen Uyuşturucuyla Mücadele Enstitüsü, zamanında Coca Cola’da kokain kullanıldığına dair yazılar yayınlamış. Hatta bunu “Coca Cola’nın skandal geçmişi” şeklinde manşetleştirmiş.NIDA, Pemberton'ın Coca-Cola'nın baş ağrılarını iyileştirebilecek ve yorgunlukla mücadele edebilecek bir 'beyin toniği' olarak reklamını yaptığını belirtiyor.O zamanlar ilaçlar bugün olduğu kadar sıkı bir şekilde denetlenmiyordu. Birisi, tıbbi ürününün her türlü sağlık yararına sahip olduğunu iddia edebiliyordu ve bunu kanıtlamak veya olası zararlı risklerini ifşa etmek zorunda değillerdi.

Ancak günümüzde yetkili merciler, Coca Cola’da hiçbir zaman kokain kullanılmadığını iddia ediyor.Newsweek Coca Cola grubuyla iletişime gecerek bu konuya cevap vermesini istemiş ama Coca Cola`dan konuya ilişkin bir cevap alamamış.Cevap vermemesi ve inkar etmesi, orijinal Coca-Cola tarifinde kullanılan 'kokain' içeriğinin web sitesi Snopes'a göre aslında "ekgonin" olmasından kaynaklanıyor olabilirmi orası bilinmiyor.

Ancak, amiral gemisi içeceğine uyuşturucu eklemek için içecek şirketini satın alma konusunda ciddi olsa bile, muhtemelen elinde bunu yapacak malzemesi olmayacaktı.Zira buna onay alabilmesi ayrı bir sorun olurdu.Önünde bürokratik engeller bulunuyor.Tüm bunlara ek olarak ABD'nin 'Time' dergisinin hesabına göre, Coca-Cola grubu şu anda 284 milyar dolar değerinde. 253 milyar dolarlık serveti olan Elon Musk`un serveti bu olası sürpriz el değiştirme için yeterli değil.Sonuç olarak Elon Musk Coca Cola`yı alma tweetinde şaka yapmış olabilir, bununla birlikte herkesin bilmediği bir gerçeğide ortaya çıkararak trend konu yaptığı kesin.

Alttaki National Geographic belgeselinde "Koka Yaprakları Nasıl Kokain Olur?" videosunu izleyebilirsiniz.


Kaynaklar

1.https://www.coca-cola.co.uk/our-business/faqs/does-coca-cola-contain-cocaine 

2.https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Niemann_(chemist)

3.https://academic.oup.com/aob/article-abstract/51/5/641/165239?redirectedFrom=fulltext&login=false

4.https://time.com/6171616/elon-musk-coca-cola-cocaine-tweet/

5-https://ensonhaber.express/coca-colada-kokain-var-miydi-yok-muydu/

6.https://www.newsweek.com/elon-musk-tweet-twitter-coca-cola-cocaine-ingredient-1701864

7.https://www.snopes.com/fact-check/cocaine-coca-cola/

8.Video YT-National Geographic-https://www.youtube.com/watch?v=U4CRLzQwBkg

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !