Kızlık Zarı Çeşitleri ve Özellikleri +18

0

Kızlık Zarı Nedir?

Latince ismi, Yunan mitolojisinde evlilik tanrısı olan "Hymen" olan kızlık zarı, vajinanın 1 – 1,5 cm gerisinde bulunan 2 -3 milimetre kalınlığında bir doku kıvrımıdır.Yunan ve Roma mitolojisinde Baccus (dionysus) ve Venüs'ün (Afrodit) oğlu olan ve elinde bir meşale tutan evlilik ve düğün tanrısının adıdır. Gerdek gecesi bu Tanrı'ya adandığından kızlık zarı da aynı isimle anılmaktadır. Mitolojik bireylerin yanısıra 19. yüzyılda yaşamış bir besteci olan "Frederic Hymen Cowen"'de talihsiz bir seçimle bu kelimeyi yaşamı boyunca isim olarak taşımıştır. Uzmanlara göre fizyolojik bir yararı bulunmayan kızlık zarı, dişi embriyo genital bölgesinin gelişiminde 7 – 12 haftalar arasında oluşur. Kızlık zarının ortasında bir delik bulunur ve vajinal sıvılar ve regl kanı bu delikten dışarı atılır. Kızlık zarı, vajinanın dış dudakları labia major ile iç dudaklar labia minör arasında yer alan mukozal bir dokudur. Kızlık zarı, ortasında görülen deliğin şekline göre birçok şekilde adlandırılır. Kızlık zarının yapısı her kadında farklıdır. Genelde ilk cinsel birleşimde yırtılan kızlık zarı sebeiyle kanama meydana gelir; kanama olup olmaması da kızlık zarının yapısı ve şekli ile alakalıdır. İlk cinsel birleşimde yırtılmayan kızlık zarı doktor tarafından anestezi verilerek açılabilir. Bir kez yırtılan kızlık zarı eski haline gelmemektedir. Bir jinekolog tarafından onarılan kızlık zarı yine bir jinekolog tarafından anlaşılabilir.

Kızlık Zarı Çeşitleri


Kızlık Zarı Çeşitleri

Kızlık zarı her kadında farklı olmakla beraber 12 çeşit altında toplanmaktadır. Kızlık zarı çeşitleri adet kanamasının dışarıya akmasını sağlayan kızlık zarının ortasındaki deliğin büyüklüğüne, şekline, sayısına göre değişmektedir.

Resim-1) bormal kızlık zarının karşıdan görünüşü
Resim-1) Normal sağlam kızlık zarı görüntüsü

 

Kızlık zarı çeşitlerine geçmeden normal kızlık zarı nasıl olur öncelikle bu konuyu net olarak anlamanız gerekmektedir. İnternette bir çok yerde sadece resimler koyulup hastaların kızlık zarının neresi olduğunu anlaması beklenmektedir. Biz resim üzerinde çizimler yaparak net bir şekilde kızlık zarının nerde olduğunu ve nasıl göründüğünü en iyi şekilde anlamanızı sağlayacağız.

Resim-1 de bozulmamış kızlık zarının görüntüsü verilmiştir.

Resim-2) kızlık zarı şekli
Resim-2) Mavi ve yeşil daireler arasında kalan alan kızlık zarını göstermektedir

Normal Kızlık Zarı Nasıl Görünür?

Resim-2 de mavi renk ile çizilen daire kızlık zarının ortasındaki adet kanamasının dışarı aktığı deliği göstermektedir.

Yeşil renkli daire ise cinsel ilişki sırasında penisin vajina icerisine girdiğinde vajina duvarına temas ettiği sınırı göstermektedir.

Mavi ve yeşil renkli alan arasındaki alan kızlık zarıdır.

Resim-3) Kızlık zarı mavi renk taranan alanı oluşturmaktadır.
Resim-3) Kızlık zarı nasıl görünür

 

Resim-3 de kızlık zarı mavi renk ile boyalı alandır.

Kızlık zarı tipleri aşağıda tek tek resimli olarak anlatılmıştır.

12 çeşit kızlık zarından bazıları cinsel ilişki sırasında sorunlar yaratabilir ( aşırı derecede kanama, kanamanın hiç olmaması, cinsel ilişkinin mümkün olmaması gibi )

 

Cinsel ilişki sırasında aşırı kanama ve ağrı yapan kızlık zar çeşitleri:

  • Septalı kızlık zarı – perdeli kızlık zarı – bölmeli kızlık zarı
  • Deliksiz kızlık zarı – imperfore hymen
  • Küçük delikli kızlık zarı – mikroperfore hymen
  • Kalburumsu kızlık zarı – kribriform hymen

 

Cinsel ilişki sırasında hiç kanama yapmayan kızlık zarı çeşidi:

  • Eesnek kızlık zarı – elastik hymen
  • Yarım ay şeklindeki kızlık zarı ( bu tip kızlık zarında kanama olabilirde olmayabilirde )
  • Bozulmuş yırtık kızlık zarı

 

Cinsel ilişkiye musade etmeyen kızlık zarı tipi:

  • Deliksiz kızlık zarı – imperfore hymen
  • perdeli kızlık zarı- septalı hymen ( bu tip kızlık zarı olanlardan bazıları ilişkiye giremeyebilir)

 

Cinsel ilişki sırasında normal kanama olan ve sorun yaratmayan kızlık zarı çeşitleri:

  • Anüler – normal kızlık zarı
  • Yarım perdeli kızlık zarı
  • Dentriküler – püsküllü kızlık zarı
  • Fimbrial kızlık zarı
  • Labial dudak şekilli kızlık zarı
  • Semilunar – yarım ay kızlık zarı  
  •  
  • Resim-4) bozulmamış kızlık zarı örüntüsü nasıl olur 
  • Normal Kızlık Zarı ( Anüler Kızlık Zarı ): Ortasında adet kanamasının akmasına müsade edecek şekilde açıklık bulunan ve cinsel ilişki sırasında mutlaka kanayan kızlık zarına normal kızlık zarı yada anüler kızlık zarı denmektedir. En sık görülen kızlık zarı çeşididir %80-85 oranında görülür.

  • bozulmuş kızlık zarı görüntüleri 
  • Yırtık Kızlık Zarı ( kızlık zarının bozulmuş hali ): Cinsel ilişki yada bazı kazalar sonucunda kızlık zarının ortasında bulunan deliğin yanlara doğru yırtılmasıyla kızlık zarı bozulur. Bu yırtık tam ve çentiklenme şeklinde oluşabilmektedir. Resimlerden çok daha net bir şekilde anlayabilirsiniz.

Resim-5 de Mavi renk ile çizilen yer tam olarak yırtılmıştır. Yeşil renk ile gösterilen yerler yarım yırtıktır ( çentiklenme şeklindeki yırtık )

Kızlık zarında tam yırtık nedir?  Vajinanın duvarına kadar olan yırtığa tam yırtık denir.

Kızlık zarında yarım yırtık çentiklenme nedir?  Vajina duvarına kadar uzamayan yırtıklara denir.

  • Resim-5) esnek kızlık zarı şekli
  • Elastik – esnek kızlık zarı: Kadınlar arasında en fazla konuşulan ve cinsel ilişkiye girilse dahi bozulmayan kızlık zarı çeşididir. Esnek Kızlı zarı çok ince olduğundan cinsel ilişki sırasında penis vajina içerisine kanama olmadan girebilmektedir. İlk cinsel ilişkisi olmasına rağmen kanaması olmayan kadınlarda ciddi sosyolojik problemler ortaya çıkabilmektedir. Eşleri tarafından güven kaybına uğramakta hatta evlilikler ilk günde sonlanabilmektedir.

 Resim-7) esnek kızlık zarının kalem ile cizilerek gösterilemsi 

Esnek kızlık zarı resim 7 de mavi ve yeşil  ile çizilen daireler arasında gösterilmiştir. Normal kızlık zarına göre adet kanamasının dışarı akaçağı ortadaki delik çok büyük ve geniştir. Bu durumda cinsel ilişki sırasında penis vajina içerisine kanama olmadan girebilmektedir.  Normal kızık zarı resmi ile esnek kızlık zarı resimlerine bakarak farkı rahatlıkla anlayabilirisiniz.

 Resim-8) Perdeli kızlık zarı resmi 

Perdeli – Septalı kızlık zarı: Kızlık zarının ortasındaki adet kanamasının dışarı aktığı delik yukarıdan aşağıya doğru ikiye ayrılmış durumdadır.  Kızlık zarındaki perde mavi ok ile gösterilmiştir. Septalı kızlık zarı olanlarda ilk cinsel ilişkide aşırı kanama olabilir. Bu konuda dikkatli olmak gerekir.

 Resim-9) deliksiz kızlık zarı ameliyatı 

Deliksiz – İmperfore Kızlık Zarı: Deliksiz kızlık zarının adından da anlaşılacağı gibi kızlık zarının ortasında adet kanının dışarı akacağı delik bulunmamaktadır. Her adet döneminde dışarı akması gereken kan vajina ve rahim içinde birikmektedir. Hastalar adet görmeme ve şiddetli karın ağrısı şikayeti ile kadın doğum doktorlarına baş vurduklarında bu durum anlaşılmaktadır. Biz doktorlar bu hastaların kızlık zarında ufak bir delik açarak kanın dışarı boşalmasını sağlarız. Bu hastalara cerrahi müdahale yapılmadan cinsel ilişkiye girmeleri mümkün değildir.

Resim-10) Kalburumsu elek kızlık zarı resmi 

Kalbur şeklinde – Çok delikli- İmperfore Kızlık Zarı: Kızlık zarının ortasında adet kanının dışarı aktığı delik tek bir parca yerine 15-20 adet küçük deliklerden oluşmaktadır. Bu tip kızlık zarı olanlarda ilk cinsel ilişkide aşırı miktarda kanama olmaktadır. Yada ağrıdan dolayı cinsel ilişkiye girilemez.

 Resim-11) Küçük delikli kızlık zarı resmi 

Küçük Delikli Kızlık Zarı – Mikroperfore: Kızlık zarının ortasındaki delik olması gerekenden çok küçüktür. Kızlık zarının ortasındaki deliğin küçük olmasından dolayı adet kanı çok yavaş bir şekilde dışarı akar bu durum adet kanamasının uzun sürmesine neden olur. İlk cinsel ilişki çok ağrılı ve aşırı kanamalı olabileceği gibi cinsel ilişki gerçekleşmeyebilir de.

Resim-12) Yarım ay şeklindeki kızlık zarı resmi 

Yarım ay hymen – Kresentrik – Semilular Kızlık Zarı: Kızlık zarının ortasındaki delik yarım ay şeklindedir. Resim 12 de mavi ile boyalı alan kızlık zarını göstermektedir.

Resim-14) Dentriküler kızlık zarı 

Saçaklı Hymen – Dentriküler Kızlık Zarı : Kızlık zarının ortasındaki deliğin etrafında saçaklar vardır. Bu kızlık zarına sahip olanlarda anormal bir durum beklenmez cinsel ilişki sırasında normal kanama olur.

Resim-15) fimbrial kızlık zarı resmi 

Fimrial Kızlık Zarı: Kızlık zarının ortasındaki delik yuvarlak değilde ters Y harfi şeklindedir.

dudak şeklindeki kızlık zarının resmi 

Dudak Şekilli Labial Kızlık Zarı: Kızlık zarının ortasındaki delik yan durmuş dudak şeklindedir.

Resim-17) Yarım septalı kızlık zarı resmi 

Yarı Perdeli – Yarı Septalı Yarı Bölmeli Kızlık Zarı: Kızlık zarının ortasındaki delik yukarıdan aşağıya doğru tam olarak değilde yarısına kadar ikiye bölünmüştür.

Kaynaklar

1.https://www.gynecoestetic.com/kizlik-zari-cesitleri/ 

2.https://en.wikipedia.org/wiki/Hymen 

3.https://de.wikipedia.org/wiki/Frederic_Hymen_Cowen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !