Mesih İsa'nın Bir Baba Olmadan Dünyaya Gelmesi Bilimsel Açıdan Mümkün Mü?

0

A Social Media Christmas? | Mary J Melange  

Mesih İsa'nın Bir Baba Olmadan Dünyaya Gelmesi Bilimsel Açıdan Mümkün Mü? 

Kutsal kitaplarda Hz. İsa ve başka kişilerin dölleyici bir baba olmadan dünyaya geldiği söylenir. Peki gerçekten mümkün mü böyle bir şey? 

Matta incili 1:18-25

Annesi Meryem, Yusuf'la nişanlıydı.Ama birlikte olmalarından önce Meryem'in kutsal ruh'tan gebe olduğu anlaşıldı.Nişanlısı Yusuf, doğru bir adam olduğu ve onu herkesin önünde utandırmak istemediği için ondan sessizce ayrılmak niyetindeydi.Ama böyle düşünmesi üzerine rabbin bir meleği rüyada ona görünerek şöyle dedi: "Davut oğlu Yusuf, Meryem'i kendine eş olarak almaktan korkma.Çünkü onun rahminde oluşan, kutsal ruh'tandır.Meryem bir oğul doğuracak.Adını İsa koyacaksın.Çünkü halkını günahlarından o kurtaracak."Bütün bunlar, rabbin peygamber aracılığıyla bildirdiği şu söz yerine gelsin diye oldu: "işte, kız gebe kalıp bir oğul doğuracak; adını İmmanuel koyacaklar." Yusuf uyanınca rabbin meleğinin buyruğuna uydu ve Meryem'i eş olarak yanına aldı.Ama oğlunu doğuruncaya dek Yusuf ona dokunmadı.Doğan çocuğun adını İsa koydu.
 

Luka incili 1:26-38

Elizabet'in hamileliğinin altıncı ayında tanrı, melek cebrail'i celile'de bulunan Nasıra adlı kente, Davut'un soyundan Yusuf adındaki adama nişanlı olan bir kıza gönderdi. kızın adı Meryem'di. Onun yanına giren melek, "ey tanrı'nın lütfuna erişen kız, selam! rab seninledir" dedi.Söylenenlere çok şaşıran Meryem, bu selamın ne anlama gelebileceğini düşünmeye başladı.Ama melek ona, "korkma Meryem" dedi, "sen tanrı'nın lütfuna eriştin.Bak, gebe kalıp bir oğul doğuracaksın, adını İsa koyacaksın.O büyük olacak, kendisine 'en yüce olan'ın oğlu' denecek.Rab tanrı o'na, atası Davut'un tahtını verecek.O da sonsuza dek Yakup'un soyu üzerinde egemenlik sürecek, ve egemenliğinin sonu gelmeyecektir.
Meryem meleğe, "bu nasıl olur? ben erkeğe varmadım ki" dedi.
 

Mitolojide ve dinlerde diğer mucize doğumlar

+ Genesis rabbah metnine göre yaşı dolayısıyla artık üreyemeyecek olan Sarai, kutsal bir dokunuş ile üreyebilir hale gelmiştir ve İsrailoğullarının üç önemli büyüğünden biri olan İshak'ın doğumu mümkün olmuştur.

+ 2 enoch'ta anlatıldığına göre kral Melchizedek, Nir'in eşi ve Nuh`un erkek kardeşi sofonim isimli kadından, bakire doğum yoluyla, babasız bir şekilde doğmuştur.

+Tarihteki bazı büyük karakterler olan büyük İskender ve kral Sezar gibi isimlerin, bazı tarih yazarları tarafından bakire doğum yoluyla dünyaya geldiği söylenmiştir. Örneğin antik Mısır yazıtlarından elde edilen metinlere göre büyük İskender, Amon cenneti'ne yolculuk yapmış ve burada "tanrı'nın oğlu" olarak kutsanmış ve bu sayede Mısır'ın haklı kralı haline gelmiştir.

+Hinduizm'de de benzer hikayeler bulmak mümkündür. örneğin Krişna; anlatılara göre daha önceleri tanrı Vişnu olarak varlığını sürdürmekteydi ve daha sonra, dünya'ya karşı sempati beslediği için Devaki'nin rahmine inerek, Krişna adıyla doğmuştu.

Bilim ne diyor?

Canlılar nesillerini üreme yolu ile devam ettirirler. Tek hücreli canlılar bile kendine özgü şekillerde ürerler. Canlılar eşeysiz üreme ya da eşeyli üreme ile çoğalabilirler. Eşeysiz üreme çeşidinde döllenme olayı ve üreme hücreleri bulunmaz. Bakterilerin ortadan ikiye bölünerek üremesi eşeysiz üreme olayına örnek verilebilir. Bitkilerde meydana gelen yumru ile üreme, soğan ile üreme ve çelik ile üreme de eşeysiz üreme çeşitlerinden bazılarıdır. Peki partenogenez nedir? Eşeyli üremede mayoz bölünmeden meydana gelen üreme hücrelerine ve döllenme olayına ihtiyaç duyulur. Bazı canlılarda üreme hücresi oluşur ancak döllenmeden gelişerek yeni bir birey ortaya çıkarır. Bu özel üreme şekline "partenogenez" adı verilir.

Bal arısı gibi bazı canlıların yumurta hücresinin yani dişi gametin döllenme olayı olmadan gelişip yeni bir birey oluşturmasına partenogenez denir. Partenogenez olayında döllenme olmadığı için bir çeşit eşeysiz üreme olarak da kabul edilir. Partenogenez olayı deneysel yöntemler ile de meydana gelebilir.Normalde partenogenez ile üreme yapmayan kuşlar, sürüngenler, denizkestaneleri, kurbağalar ve ipekböcekleri gibi canlıların yumurtaları laboratuvar ortamında gerçekleştirilen deneyler ile mekanik şekilde ya da elektriksel yollar ile uyarılar gönderilerek döllenmeden gelişme sağlanabilir. Sıcaklık derecelerinde görülen değişim, X ya da UV ışınları, suyun tuzluluk oranı, ortamda bulunan kimyasal maddeler ve ortamın pH değeri de deneysel partenogenez uyarılarından bazılarıdır.

Not: Partenogenez bazı kaynaklarda eşeyli üreme çeşidi olarak da geçmektedir. Bunun nedeni ise haploid partenogenezde görüldüğü gibi olayda görev alan eşey hücrelerinin mayoz bölünme ile oluşmasıdır. Bu sebepten ötürü partenogenez ile üreme kalıtsal çeşitlilik sağlayan bir olaydır.

parthenogenesis | Definition, Types, & Facts | Britannica Partenogenez ile Çoğalma İnsanlarda Gerçekleşebilir Mi?

Araştırmalara göre bir dizi nadir olayın yakın bir şekilde art arda gerçekleşmesi gerekir ve bunların hepsinin gerçek hayatta olma şansı neredeyse sıfırdır.Bir bakirenin hamile kalması için, yumurtalarından birinin kendi başına döllenmenin göstergesi olan biyokimyasal değişiklikleri üretmesi ve ardından sperm dna'sının eksikliğini telafi etmek için anormal şekilde bölünmesi gerekir.

Birincisi, bir memelinin yumurta hücresi, spermden bir sinyal alana kadar genellikle bölünmez. İkincisi, çoğu memeli yumurtası, gelişim için gerekli olan kromozom sayısının sadece yarısına sahiptir.Bu engellerin her ikisi de laboratuvarda veya rastgele mutasyon yoluyla potansiyel olarak aşılabilir. (bir japon ekibi, bir çift anne genini ortadan kaldırarak, partenogenez yoluyla, baba tarafından damgalanma eksikliğinden görünüşte etkilenmeyen, yaşayabilir bir bebek fare yaratmayı başardı.)

İlk olarak bir yumurta ancak hücresel bir kalsiyum artışı algıladığında bölünmeye başlayacaktır. Bu normalde döllenme sırasında bir spermin yumurta hücresine girişinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. ancak yumurtada kendiliğinden bir kalsiyum sıçraması meydana gelirse, döllenmiş bir yumurta gibi tepki vermeye başlayacaktır.

Buna göre dna'sı olmayan kusurlu bir sperm, sahte bir kalsiyum artışı üretebilir.Laboratuvar koşullarında bilim insanları, döllenmemiş yumurtalara basitçe kalsiyum enjekte ederek döllenme sonrası süreci başlatmışlar.Bu sahte döllenme meydana geldiğinde, yumurta, sperm dna'sına yer açmak için genetik materyalinin yarısını kaybettiği mayoz ii olarak bilinen hücre bölünmesine girer ve tamamlar.

Ancak sperm yoksa, bölünen yumurta hücresinin her bir yarısı kısalacak ve ölecektir veya partenogenez gibi bir aşamaya girip gelişim sürecine başlayacaktır.Fakat organ gelişiminin kökleri başladığında örneğin karaciğer, diş, göz, sinir sistemi ve saç gibi birçok farklı doku türünden oluşan bir tümöre yol açar.

Yani insanlar partenogenez olduğu hiçbir zaman canlı embriyo üretmez, çünkü döllenmemiş yumurtalar spermden gelen gen ekspresyonu hakkında özel talimatlardan yoksundur.Genel olarak, hücrelerimizde her bir genin biri anneden diğeri babadan gelen iki işlevsel kopyası bulunur.Normal şartlar altında hem yumurta hem de sperm hücrelerindeki dna, bazı genlerin daha aktif hale gelmesi, bazıları ise baskılanmasını sağlar. yumurta ve sperm bir embriyo oluşturmak için birleştiğinde, bu izler birlikte çalışarak gerekli tüm proteinlerin doğru miktarlarda üretilmesini sağlar.Bir yumurta hücresi, sperm hücresi izi olmadan kendi kendine çoğalmaya başlarsa, yavru çok uzun süre hayatta kalamaz.İşte spermin bu etkisine genomik damgalama denmektedir. Araştırmaya göre babadan sperm yoluyla gelen genlerden, aktif olan 30'dan fazla damgalanmış gen olduğu ortaya çıkmıştır ve böylece genomik damgalama, insanlar dahil tüm memelilerde bakire doğumu engelleyen bir durum oluşturmuştur.

Sonuç olarak,Mesih İsa'nın bir baba olmadan dünyaya gelmesi bilimsel açıdan mümkün görünmüyor.Meryemin, çocuk yapmış olmasına rağmen ebedi bakireliği gibi inanılan birçok sıfatının Artemis veya Isis gibi evlenip çocuk yapan ama bekaretini kaybetmeyen mitolojik tanrıça modellerinden hıristiyanlığa aktarılan inanışlar olduğu üzerinde durulan konulardandır.

Antropolog James George Frazer da konuyla ilgili olarak "günah keçisi"'nde şöyle yazar:

"Bakire Meryem görüşü gerçek anlamı unutulmuş eski bir putperest geleneğine getirilmiş bir hristiyan yorumundan başka bir şey değildir."

Kaynaklar

1.https://en.wikipedia.org/wiki/Miraculous_births 

2.https://www.bible.com/bible/1/MAT.1.18-25.KJV

3.https://www.bible.com/bible/111/LUK.1.26-38.NIV 

4.https://en.wikipedia.org/wiki/Parthenogenesis

5.https://www.popsci.com/article/science/fyi-could-virgin-birth-ever-happen/ 

6.Video YT-ABC Science-https://www.youtube.com/watch?v=gXxl4pqjHZU

7.https://theconversation.com/is-virgin-birth-possible-yes-unless-you-are-a-mammal-52379 

8.https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/292154

9.https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2115248119

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !