Neden Cenaze Gibi Uygunsuz Yerlerde Güleriz?

0

Stimme aus dem Sarg | Toter bringt bei Beerdigung alle zum Lachen - News  Ausland - Bild.deGörsel Telif:Bild

Neden Cenaze Gibi Uygunsuz Yerlerde  Güleriz?

Hararetli bir tartışmada, büyük bir sessizlik anında, hatta bir cenazede: İnsanların tam da böyle uygun olmayan durumlarda birdenbire gülmeye başladığına hiç şahit oldunuz mu? Belki de en uygunsuz anda sırıtmanız, hatta yüksek sesle gülmeniz gerektiğini fark etmişsinizdir.Bu uygunsuz durum ünlü komedi ekibi "güldür güldür"skeçlerinde "Cenazede gülme krizi"olarak yayınlanırken (bilimsel olarakta açıklamışlar ) bazende büyük eleştirilere sebep gösterilerek"şehit cenazesinde skandal"haberlere konu oldu.Bu sadece ülkemizde değil tüm dünyada tartışılan konu.Kendi ailesinden birinin cenazesindede gülen aileyide izledik.Peki bu neden oluyor? Bu seni psikopat mı yapıyor?

Kesinlikle de
ğilsiniz. Artık bu davranışın tamamen normal olduğunu ve çeşitli mantıklı sebepleri olabileceğini kanıtlayan birçok psikolojik ve nörolojik çalışmalar mevcut.

Duygusal Denge ve Savunma Mekanizması

Örneğin, bilim adamı Jordan Raine vice.com'daki röportajinda üzücü, acı verici veya travmatik durumlarda sinir bozucu kahkahaların olumsuz duyguları dengelemek için bir tür antitez olabileceğini açıklıyor. Bu nedenle keder, acı veya öfke ile daha iyi başa çıkmak için bir tür savunma mekanizmasıdır. 

Aslında vücudun dengesinin bozulmaması için beynin hormonları uyararak sebep olduğu bir durumdur.Bu tarz üzüntü anlarında insan psikolojisi gülmeye daha fazla meyil ediyor.Aşırı herhangi bir duygu vücudun normal sistemini bozuyor ve sinirler harap oluyor.Bunu engellemek için hangi duygu fazlaysa onun aksi hormon vücut tarafından salgılanıyor ki sistem devam edebilsin.Beyin acı duygusunu yenmek için böyle bir refleks geliştirip tam tersi duyguyla gülme hormonu salgılıyor.Gülme krizinden sonra gelen ağlama ya da ağlamayı takip eden içten hissedilen mutluluğun sebebi sizin yaşamanız için sizi dengede tutan vücudunuzdur.Bu durum etik olarak ayıp olarak adlandırılsa da fiziksel ve ruhsal sağlınız için iyi bişeydir.
Beyin sadece mutluluk anları yaratmak ve stresi azaltmak ister. Kahkahalar da buna katkıda bulunur, hatta en uygunsuz anlarda buna dahildir. Psikolog Alex Borgella, gülmenin uygun olmayacağı durumların tam da bu davranışı tetiklediğini de ekliyor. Bir sosyal normu kırmak, beyin için özel bir uyaran gibidir. Örneğin, bir misafir kilisede sessizce dua ederken gülme krizine girerse, bir kahkaha krizini bastırmak, birisinin sokakta garip bir şekilde davranmasından daha zor olabilir.

Lachen ist ein echter Virus Killer! | Presseportal  

Yasak olanın cazibesi bazen uygunsuz bir kahkahayı bastırmayı daha da zorlaştırır.  

Kendini ikna etmek  

Healthline.com'un makalesinde, sinirbilimci V.S. Ramachandran'ın kitabı "A Brief Tour of Human Consciousness”ndan alıntıladığı gibi, rahatsız edici ve (duygusal olarak) acı veren durumlardaki sinir bozan kahkahalar, yaşadığımız şeyin o kadar da kötü olmadığına dair kendimize güvence vermek istememizden de kaynaklanabilir. Ve bu da, beynin stres ve kaygıdan kaçınmak için savunma mekanizmasını harekete geçirmesine neden oluyor.

İstisnai durumlarda uygunsuz anlarda gülmek nörolojik etkiye sahip hastalıkların bir işareti olabilir. Aynı şekilde, psikolojik travma da bu tür bir “suistimalin” temeli olabilir. Ancak kural olarak, uygunsuz durumlarda gülmeye yol açan, daha az ciddi nedenlerdir.

Uygunsuz kahkaha nöbetlerinden nasıl kaçınırsınız?

Peki, kendinizi aşırı eğlenerek tepki verirken ve bu süreçte başkalarını da öfkelendirirken gülme krizine yakalandığınızda ne yaparsınız? Gülmekten başka yollarla duygusal denge oluşturmak için buna sebep olan sinirlilik ve strese karşı koymaya çalışmalısınız. Örneğin yoga yapabilirsiniz.Evet yanl
ış duymadınız.Gülmeninde yogası var.

1995 yılında Hintli doktor Madan Kataria tarafından keşfedilen, kahkaha egzersizleri ile yoga nefes tekniklerini birleştiren" kahkaha yogaları "var..Madan Kataria, bu yöntemi ilk olarak bir parkta denemeye karar vermiş. Kısa süren sahte bir kahkahanın bile bir süre sonra gerçeğe dönüştüğünü o gün gerçek şahitleriyle birlikte yeniden görmüş. 5 kişinin başladığı kahkaha yolculuğu bugün o kadar uzun bir hal almış ki 60'ın üzerinde ülkede kurulan 6 bine yakın kahkaha kulübüne kadar varmış. Vücudumuzun, gülme sinyallerinin gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu ayırt etmeden olumlu tepkiler gösterdiğini zaten bir süre sonra sahte kahkahanın da gerçeğe dönüştüğünü dile getiren Kataria, kahkaha yogasının tedavi edici birçok yönü olduğunu da ortaya koymuş.

Nefes egzersizleri ve hobiler

Kendinizi sakinleştirmek için kullanabileceğiniz meditasyon ve nefes egzersizleri yardımcı olabilir. Ya da daha enerjik hobiler ve aktiviteler de duygularınızı dengelemeye yardımcı olabilir. Örneğin bir koşuya çıkarak stresinizi atmayı deneyebilirsiniz .
Bunun arkasında büyük psikolojik veya nörolojik problemler olduğundan şüpheleniyorsanız, bir doktora danışma ve kontrol ettirme seçeneğiniz de vardır. Sözün özü: Son derece uygunsuz durumlarda gülmek zorunda olmanız, sizde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Üzülmeyin!

Alttaki videoda neden güleriz sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Kaynaklar

1.https://www.vice.com/en/article/yw55yw/experts-explain-why-you-laugh-when-you-shouldnt

2.https://www.desired.de/lifestyle/psychologie-lachen-in-unpassenden-momenten-situationen-grund/ 

3.https://www.healthline.com/health/mental-health/nervous-laughter#why-we-nervous-laugh 

4.https://psycnet.apa.org/record/2004-16404-000 

5.Video YT- Be Smart-https://www.youtube.com/watch?v=9WzVMZunzaM

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !