101.Maymun Deneyi -The Hundredth Monkey Gerçekmi?

0
 Ähnliches Foto
The Hundredth Monkey Gerçekmi?
5 Maymun ve muz deneyindeki gibi gerçekte yaşanıp yaşanmadığı konusu tartışma konusudur.
1950'lerde bir grup bilim adamı Japonya'nın koshima adasına giderek, adada yaşayan maymunlara bol kumlu patates verirler. Belirli bir zamandan sonra maymunlardan biri verilen patatesleri okyanus sularıyla yıkamayı öğrenir. Takip eden zaman içerisinde de diğer maymunlarda patates yıkayan maymunu izleyerek davranışı tekrarlamaya çalışırlar. Daha sonra bilim adamları patatesleri yıkayan maymunların bulunduğun ada ile tamamen izole edilmiş diğer adalardaki maymunlarında aynı beceriyi hiçbir iletişim olmaksızın edindiklerini gözlemler.Bu konu Lyall Watson tarafından dünyaya duyurulur ve bir grup insan tarafından desteklenerek efsaneleşmiş şekliyle günümüze kadar gelir.
Skeptic dergisinin sahibi Michael Shermer bu konu hakkındaki kanıtları toplayarak şu sonuca varır; 
Aslında yüzbirinci maymun deneyi asla yüz maymun kullanılarak yapılmamış ve yeterince kanıt olmadığından boşluklar kişisel yorumların zenginliğiyle doldurulmuştur. Ve zaman aralığı ilkede bahsedildiği kadar kısa değildir .Farklı bir bakış açısını kendisi kitabında şöyle dile getirir;
"Araştırma 1952'de, 20 maymundan oluşan bir grupla başladı ve adadaki her maymun dikkatle gözlendi. 1962'de grup 59 maymuna çıktı ve 59 maymunun tam olarak 36 tanesi tatlı patatesleri yıkıyordu. Davranışın aniden kazanılması gerçekte 10 yıl aldı ve yüz maymun gerçekte 1962'de sadece 36'ydı. Kaldı ki 36 maymun evde dahi kritik bir kütle değildi. Bu arada diğer adalarda da bazı benzer davranışların gözlemlendiği doğruydu. Fakat bu gözlemin yapıldığı zaman aralığı 1953-1967 yılları arasındaydı ve diğer adalarda maymunların bu yeteneği kendilerinin öğrenmiş olması veyahut onlara bir yerli tarafından öğretilmiş olması kuvvetle muhtemeldi. Bu olağanüstü iddiayı destekleyecek kanıt yetersiz olduğundan, yüzbirinci maymun ilkesi kabul edilemezdi.."[1]

Bildergebnis für The Hundredth Monkey
Bu konuda bir kaynak daha ,
Ken Keyes ile evli olan ve çalışmalarına ve yazılarına katılan Penny Gillespie ile bağlantı kurduk. İşte onun cevabı:
please note:
the 100th monkey theory has been on the wow site since 1996, and we occasionally receive letters claiming that it was a hoax or fake.
we contacted penny gillespie, who was married to ken keyes and participated in his work and writing. here is her response:
i'm not sure what you mean by "fake." the hundredth monkey is a real book and hundreds of thousands of copies were printed and circulated, often through university courses. people bought them by the case and gave them away.
the story of the hundredth monkey came from a writing by rupert sheldrake.
after our book was printed, there was some question about whether the study was authentic. ken presented the story as a legend, or phenomenon; the concepts of morphogenetic fields and critical mass are very true and the story serves to illustrate them.
hope that answers your question.
all the best,
penny gillespie
president's club, platinum wellness consultant
www.5pillars.com/pennygillespie

"100. maymun hikayesi, Rupert Sheldrake tarafından yazılmış bir yazı. Kitabımız basıldıktan sonra çalışmanın özgün olup olmadığı hakkında bir soru sorulmuştur. Ken hikayeyi bir efsane ya da fenomen olarak sundu; Morfogenetik alanlar ve kritik kütle kavramları  doğrudur ve hikaye bunları açıklamaya yarar."[2]
Bu bir hikaye ve birinin yazısından alınma.
Anlattıkları doğru mu? çoğunlukla,
Deney gerçek mi? hayır!

Kaynaklar,
1.https://www.skeptic.com/about_us/manifesto/ 
2.http://www.wowzone.com/monkey.htm
3.Video-Speed Medya-https://www.youtube.com/watch?v=iDAuE6j9s6k

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !