Görsel Hafıza Testinde Maymunlar Neden Daha Başarılı?

0
Görsel Hafıza Testinde Maymunlar Neden Daha Başarılı?
Primat uzmanı Japon Tetsuro Matsuzawa(15.10.1950 doğumlu ) maymunun ismini "Ai" yani Türkçesi "Sevgi"verdi.Matsuzawa onu küçük yaşlarda aldı .
Araştırmalarına başlarken 27 yaşındaydi.Ve 30 yıllık bir deneyime sahip olduktan sonra bilimadamı olarak yaptığı araştırmaları sonuçlandırdı.Ve maymunların insanlardan daha üstün özelliklerini ortaya çıkardı.
Maymunun bu deneyde çok hızlı ve başarılı olmasına karşın bu başarıyı önemsemediği bile gözlemlendi.
Matzuzawa önceleri deneyi 1'den 7'ye kadar rakamlarla yaptırdı ki insanların bunu bile çok çalısarak ancak başarabilmeleri söz konusu.Tabiki 9 sayı 7 den daha zor diyor Matzuzawa.Hiçbir insan bunu kolay kolay başaramadığınıda söylüyor.insanların 6 ya kadar yapabileceklerini belirtiyor.1`den 19 a kadar artık sorunsuz bir şekilde başarıyor Ai.
Ai japonca karakterle eğitildi.Sonraları basamaklarla arapca karakterler öğretildi.
Maymuna 1'den 9'a kadar rakamlar gösteriliyor, hayvan rakamları dokunmatik ekranda sırasıyla dokunarak siliyor. Yani rakamları tanıyor ve sırasını da öğreniyor. Bu sayı kavramını anlamak anlamına gelmez ancak bir şekilde farklı sembolleri ve özel ve biricik bir dizilim kuralını ezberlemek öğrenmek demek.
 
Bildergebnis für Chimp vs human! | Working Memory test
Deney nasıl yapılmış?
Maymuna saniyenin 10'da biri kadar kısa sürede ekrana rastgele yerleştirilmiş rakamlar gösteriliyor ve rakamların üzeri kapatılarak gizleniyor. Maymun bunları sanki önünde açıkmışcasına hızlı ve hatasız şekilde "doğru sırayla" dokunarak gösteriyor. insan denekler en fazla 6 rakama kadar hatasız şekilde rakamı hatırlama ve işaretleme performansı gösteriyorlar.
Matzuzawa "Evrim sürecinde neden bu yeteneğimizi kaybettiğimiz sorulacak sorudur"diyor.Ve ekliyor"Bunun ne gibi avantajları vardı ve birşeyi aklında tutmak neden bu kadar önemliydi"diyor.Matzuzawa son olarak"Belkide insanlık için görsel hafıza artık o kadar gerekli değil veya insanlığa geçiş esnasında evrimin diğer bilişsel yetenekleri geliştirmek için Enkarnasyon sırasında hafızanın bazı kısımlarını kurban etmiş olabilir"diyor.
 Bildergebnis für Chimp vs human! | Working Memory test

Sonuç olarak,
Bu bir zeka testi değil görsel hafıza testinde kaybettiğimiz karşılaşmadır. Doğada hayatta kalabilmek için çevredeki imgeleri anlık olarak fark edebilmek önemlidir. şempanzelerde (ve diğer maymunlarda) beynin belli bölgesi bu anlık görsel hafızaya ayrılmış durumda. Biz insanlar ise bazı yeni yetenekler için, şu halimizle çok da işimize yaramayan bu özelliği kaybetmişiz. Sosyal davranışlar ve özellikle dil (konuşma) beynimizde bu daha az gerekli  yeteneğin yerini almış.Kısa süreli hafızanın primat türünde gelişmiş olma sebebi,evrimsel süreçte kısa süreli hafızanın uzun süreli hafızaya kıyasla bu tür için daha avantajlı olmasından kaynaklanmaktadır.Nesiller boyu mekanizmaları doğrultusunda işleyen evrim,kısa süreli hafızaya sahip bireylerin kendi ekosistemlerinde hayatta kalmalarını ve üremelerini kolaylaştırdığı için bu türün bireylerinde kısa süreli hafıza oldukça güçlüdür.Yani bu duruma evrim vesile olmuş diyebiliriz.  

Kaynaklar,
1.https://www.matsuzawa.kyoto/cv/en/ 
2.https://www.newscientist.com/article/dn12993-chimps-outperform-humans-at-memory-task/
3.http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/affen-haben-besseres-erinnerungsvermoegen-als-menschen-a-883515.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !