Hermafrodit Salyangozların Üreme Yöntemi

1


Memeli olmayan hayvanların üremesi, bazı insanların dikkatini çeker çünkü genellikle eşsiz süreçlerdir. Salyangozlar çarpıcı bir görünüme sahiptir, ancak üreme alışkanlıkları da nadirdir. Zamanla salyangozun hayatta kalmasının anahtarlarından biri üreme sürecinin özellikleridir.

Bu karasal gastropod yumuşakçaları hakkında bilmeniz gereken ilk şey,  hermafrodit olmalar
ıdır. Hermafrodite, erkek ve dişi üreme organları bulunur ve bu nedenle hem yumurta hem de sperm üretebilir. Salyangozlar hem erkek hemde dişi olur.

Salyangozlarda istisnalarda vardır. Pomatiidae familyasına ait salyangozlar akrabalarından ayrıld
ılar, çünkü cinsiyetlerini ayırdılar, yani her salyangoz bir erkektir ya da sahip olduğu üreme organlarına göre bir dişidir. Cinsiyeti tanımak, cinslerin  dimorfizme sahip olmalarından dolayı nispeten kolaydır: erkeklerin kabuğu disilerden daha küçüktür.

Karasal gastropodların çoğu hermafrodittir, ancak bazı salyangozlar bu özelliğe sahip değildir, özellikle de Apple Snails ve periwinkles gibi bazı tatlı su salyangozları. Bu iki tür salyangozun hala ayrı erkek ve dişi bireyleri vardır.

Üreme sistemi  vücudun alt kısmında bulunan ve genital gözenek olarak adlandırılan bir dış açıklıkla son bulur. Bireyler, türlerine ve özel koşullarına göre farklı yaşlarda cinsel olgunluğa ulaşırlar. Cinsel olarak olgunlaştıklarında, cinsiyet organları çoğalmak için gerekli koşulları kazanırlar,  daha sonra çiftleşmeye başlayabilirler. Genellikle kara salyangozları 6 hafta ile beş yaş arasında olgunlaşır. Bazıları er ya da geç dış çevre koşullarının gelişmesi ile olgunlaşırlar.
 Bildergebnis für The Sex Life of a Snail

Fark edilmek için ne yaparlar?


Bir salyangoz zaten olgunlaştığında çiftleşmeye başlayabilir, ama birbirlerine nasıl yaklaşırlar?

Cinsel ilişkiden önce, her iki taraf da, birleşme sürecini tamamlayacak ya da bitirmeyecek bir dizi hareket ve tavırdan oluşan kurucu süreci başlatmaya başlar. Tüm süreç 2 saate kadar ya da 12 saate kadar uzun sürebilir. Bir partner bulmak için, görsel kapasitesi yeterince gelişmemiş ve işitme engelli olduğundan, öncelikle koku ve dokunma duyularına güvenirler. Yakındaki diğer salyangozların alıcılığını ileten havada bulunan kimyasalları tanıyabilirler.

Süreç boyunca, hem kara salyangozları birbirlerine yaklaşıyor, hem de birbirlerini kabul ediyorlar ve “olasılıkları test ediyorlar”. Yaklaştıkça, daha fiziksel bir şekilde etkileşime girmeye başlıyorlar ve kendi dokunuşlarının yardımıyla birbirlerine dokunabilirler. Baz
ıları daireler içinde hareket eder ve genital gözeneğin alanını ısırır.
 

 Son aşamadan ve çiftleşmeden önce, bazı türler benzersiz bir silah kullanırlar: “aşk dartı”. Hayır, bu bir metafor değildir, sadece cinsel olarak olgunlaşmış salyangozların var olduğu kalsiyum veya kitin yapısıdır. Bir kereden fazla çiftleşirler.

Her ikisi de yeterince yakın olduğunda ve cinsel organlarına dokundukları zaman, aşk dartlarını vururlar. Dartlar kemik gibi sert, ancak bir ateş topu gibi. Genellikle, iki salyangoz kars
ı tarafın vücuduna vurur ve bir diğerinin cildini delerler, böylece birleşirler. Bu konuda tehlikeli olan şey, bazen dartların bir iç organına zarar verebilmesi veya vücudun içinden geçip diğer tarafa geçme riskidir.

Aşk dartlarının işlevi spermi transfer etmemekte, ancak cinsel seçimin bir biçimidir ve gözlemler bahçe salyangozlarının (Helix aspersa) üreme başarısını arttırabileceği sonucuna varmışlardır. Bir dart içeren mukus, çocuk sahibi olmak için başarı şansını arttırabilen bir tür hormon içerir.
 Bildergebnis für The Sex Life of a Snail

 çiftleşme


Salyangozlar “aşk dartlarını” vurduktan sonra, bunu çiftleşme izler. Spermin penis içinden aktarılması karşılıklı veya tek taraflı olabilir; Bu iki türlüde olabilir. Bu türlere bağlı. Diğerleri kendi kendine döllemeyi tercih eder, bu nedenle yumurta bırakmak için başka birine ihtiyaç duymazlar.

Gübrelemeden sonra, yumurtalar sallanmaya hazır olana kadar salyangozun içinde bir büyüme sürecinden geçer. Bundan sonra, her iki salyangoz yumurtalarını bırakır ve serin bir yerde toprakta yapılan küçük bir delik içinde onları ayrı yerlere gömer. Salyangozların çiftleşme süreci, yumurtaların tutarlı bir sekilde döllenmelerini saglar.

Genellikle bir salyangoz yumurtası döllenmesi  iki ila dört hafta sürer.  Kuluçkadan çıkar çıkmaz hemen bir hayatta kalma moduna geçerler, çünkü kabukları hala yumuşaktır. Kuluçkadan çıkar çıkmaz ilk tepkileri, ya kalsiyum kaynağı bulmak ya da yumurtalarının kalıntılarını yemek ya da ekstra besinleri almak için yumurtadan çıkmamış diğer yumurtaları yemektir.

Sonuç olarak, salyangozların çiftleşme süreci cinsel olgunluğa ulaşırken başlar, ardından doğru partnerin bulunması, yumurtaların dağıtılması,yumurtadan çıkması ve küçük salyangozların gelişmesiyle sona erdirilmesi için bir yer bulma, yerleştirme ve oluşturma.

Kaynaklar,
1.https://news.nationalgeographic.com/2015/03/150310-snails-reproduction-sex-animals-science-evolution/

2.https://www.snail-world.com/how-do-snails-reproduce/

3.http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=2578

4.Animals, a visual encyclopedia. Second edition. Smithsonian 2012.

5.http://www.molluscs.at/gastropoda/index.html?/gastropoda/morphology/reproduction.html

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Altarnatif bir besin süper. Düşünüyorum ıspartada yapılabilirmi kışın üretim şartları nasıl

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !