NASA InSight Mission Fırlatıldı

0
insight (interior exploration using seismic investigations, geodesy and heat transport), mars'ın iç yapısını ve yer altını inceleyip haritalamak için tasarlanmış nasa aracı. araç, solar sistemin tarihini öğrenebilme adına bilim insanlarına yardımcı olacak. 5 mayıs 2018 tarihinde kalkış yapan aracın kasım 2018'de hedefine ulaşması bekleniyor. Görevi sismometreyi ve ısı sondasını yüzeye yerleştirmek ve gezegenin jeolojik evrimi hakkında bilgi toplamak. 
 
 ExoMars Projesi Yöneticisi Francois Spoto:
"Mars gezegeninin içine bakmak önemli. Çünkü Mars bize yeryüzünün yüzlerce milyon hatta iki milyar yılda nasıl bir evrimden geçtiği hakkında ipuçları verecek. Aynı zamanda çok büyük Avrupalı araçları da taşıyan Amerikan Insight misyonunun hedefi de bu."
Sekiz yüz milyon Dolar'a mal olan proje sayesinde Kızıl gezegenin birçok sırrının gün ışığına çıkması umuluyor. Bu sırlar belki de yeryüzünün sırlarını da aydınlatmaya yardımcı olacak:
Jeremy Wilks, euronews:
"Mars'ın derinliklerini inceleyecek Insight ile Exomars 'Kızıl gezegen'de yaşam izleri arayacak. Gelecek yıllarda en yakın komşumuz hakkında bir veri selinin bize ulaşmasını bekleyebiliriz."

NASA'dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: ''Mars'ın yüzey altı yapısını araştırmak, Güneş Sistemi'ndeki kayalık gezegenler olan Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'ın 4 milyar yıl kadar önceki oluşumları gibi anahtar soruları cevaplayacak. InSight ayrıca Mars'taki tektonik hareketleri ve meteorit etkilerini ölçecek. Uzay aracı yüzeyin altını kazmak ve kayalık gezegeni oluşturan süreçlerin izlerini araştırmak için son teknoloji ile donatıldı. Uzay aracı bu işlemleri gezegenin hayati işaretlerini, sismolojisini, ısı akışını ve reflekslerini ölçerek yapacak.''
NASA, InSight Mars görevinin ilk bilimsel amacının Mars'ın evrimi ve oluşumunu anlamak olduğunu açıklıyor.
InSight Mars görevinin ikinci hedefi ise gezegende yaşanan tektonik aktivite seviyesini tespit etmek.
 Artist's rendition showing the inner structure of Mars. The topmost layer is known as the crust, underneath it is the mantle, which rests on a solid inner core.
NASA, daha önce Mars'ta tıpkı Dünya'da olduğu gibi depremlerin yaşandığını belirtmişti. Uzay aracı sayesinde elde edilecek veriler Mars'ın yüzey şekillerinin nasıl oluştuğuna ışık tutacak.

Kaynaklar,
https://mars.nasa.gov/insight/mission/overview/

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !