Winchester Mystery House-Winchester`in Gizemli Evi

0

Sarah Lockwood Pardee 1840’lı yıllarda (kesin doÄŸum tarihi bilinmemektedir.) Amerikalı, zengin bir ailenin yedi çocuÄŸunun beÅŸincisi olarak dünyaya gelmiÅŸtir. Pardeeler Mason locasına üyedir ve her bir aile bireyi bu doÄŸrultuda eÄŸitim alır. Sarah henüz 12 yaşındayken Latin, Fransız, Ä°talyan ve Ä°spanyol dillerine hakimdir. Edebiyata ilgisi büyüktür, Mason ÅŸifreleme tekniklerinde ustadır.

30 Eylül 1862 senesinde kendisi gibi New Haven’ın ileri gelen ailelerinden birinin oÄŸlu olan William Wirt Winchester ile evlenir. William babası Oliver ile birlikte çalıştığı Winchester Tüfekleri’nin tek varisidir. Muazzam bir servete sahip olan çiftin tek çocuÄŸu Annie Pardee Winchester 12 Temmuz 1862’de dünyaya gelir. Ancak henüz kırk günlük iken marasmus hastalığına baÄŸlı komplikasyonlar sonucu hayatını kaybeder. Bu Sarah için telafisi olmayan bir kayıptır. Çiftin baÅŸka çocukları olmaz. 1880 senesinde önce kayınpederi Oliver Fisher Winchester, bir yıl sonra da eÅŸi William Wirt Winchester’ı kaybeden Sarah artık dul bir milyonerdir. Bazı kaynaklara göre eÅŸinin ölümünü takip eden süreçte Mason öğretilerinde kendini geliÅŸtirmek için uzun bir Avrupa turuna çıktığı söylenir. Bu gezide gördüğü mimari eserlerden, labirentlerden esinlenen Sarah dönüşte kendine San Jose kırsalından sekiz odalı bir çiftlik evi satın alır ve San Fransisco’daki ÅŸaÅŸaalı hayatını geride bırakarak 1884’te buraya yerleÅŸir.

Buraya kadar her ÅŸey kulaÄŸa normal gelse de Sarah’ın hikayesinin bir de arka yüzü var. EÅŸinin ani kaybı Sarah’ı çok üzer ve depresyona sürüklenen kadın kendini avutmak yahut kaybettiÄŸi yakınlarıyla iletiÅŸime geçmek için medyum ve falcıların kapılarını aşındırmaya baÅŸlar. DiÄŸer yandan Sarah Winchester ailesinin lanetli olduÄŸuna ve peÅŸindeki kötü ruhların onu öldüreceÄŸine inanmaktadır. Sık sık ruh seansları düzenler. Yine böyle bir günde Boston’dan gelen ünlü bir medyum olan Adam Coons ile tanışır. Adam ona tüfekle öldürülenlerin ruhlarının asla huzura eremeyeceÄŸini söyler. Dönemin silah piyasasını elinde bulunduran aile yüzlerce Amerikan yerlisinin ölümünden dolaylı olarak suçludur. Korkan Sarah Winchester lanetten korunmanın yollarını arar. Medyum ona inÅŸaatın hiç bitmeyeceÄŸi bir ev satın almasını önerir. Çünkü ruhlar böyle evlerde barınamamaktadır. Sarah bunun üzerine San Jose’daki sekiz odalı çiftlik evini satın alır ve her ÅŸeyi geride bırakarak buraya yerleÅŸir. Taşınır taşınmaz ilk icraatı çok geniÅŸ bir araziye sahip olan evin çevresini dışarıdan görünmesini engelleyecek çitler ile kapatmak olur. Ardından tam otuz sekiz yıl boyunca haftanın yedi günü yirmi dört saat devam edecek olan inÅŸaat çalışmalarına baÅŸlar. Sarah 83 yaşında kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiÄŸinde evde 160 oda, 40 merdiven, 1257 pencere, 467 kapı ve tam tamına 47 şömine bulunmaktaydı. Bu merdivenlerden bazıları hiçbir yere çıkmıyordu yahut kapılar duvarlara açılıyordu. Büyük bir oda içinde daha küçük bir oda yer alıyordu veya bir gardrop kapısından evin gizli bölümlerine geçiÅŸ yapılabiliyordu. Kimi kapılar normal iken kimileri sadece bir çocuÄŸun geçebileceÄŸi boyutta tasarlanmıştı. Bina içinde sadece Sarah’ın bildiÄŸi bölümler de mevcuttu. Ev tam bir servete mal olmuÅŸtu. Sadece içindeki eÅŸyalar bile hazine deÄŸerindeydi. Evin her yanı gizemli ÅŸifreler, mesajlar ve sembollerle kaplıydı. ÖrneÄŸin balo odasında bulunan Tiffany pencerenin iki kanadına William Shakespere’in II. Richard oyunundan soneler iÅŸlenmiÅŸtir. “These same thoughts people this little world.

Bir labirenti andıran ev türlü gariplikle doludur ve bunların hepsini Sarah Winchester kendi tasarlamıştır. Kimi kaynaklara göre eve taşındıktan sonra da ruh çağırma seanslarına düzenli olarak devam etmiÅŸtir. Her gece saat 02:00’de kötü ruhların evi ziyaret ettiÄŸine inanır, onları uzak tutabilmek için bir çan kulesi inÅŸaa ettirir ve her gece düzenli olarak çalınmasını emreder. Sarah uyumak için her gece farklı bir yatak odası seçer. Böylece ruhları kandırabileceÄŸini, onu bulmalarını engelleyebileceÄŸini düşünür. Hiçbir yere çıkmayan merdivenler ve kapılar da yine kötü ruhları kandırabilmek içindir. Şömineler ise ruhların çıkıp gidebildiÄŸine inanılan kapılardır. Sarah’ın ölümünden sonra ev tarihi eser kapsamına alınır ve ziyaretçilere açılır. Ev mimari açıdan son derece gariptir. DiÄŸer yandan ısıtma sistemi ve asansörler çağının çok ilerisindedir. Büyük bir bulmacaya benzeyen evi tamamen keÅŸfedebilmek ise oldukça zordur. Zira en son 1975’te içinde iki sandalye ve eski hoparlör bulunan bir oda keÅŸfedilmiÅŸtir. Odanın kapısı üzerinde 1910 tarihi yazılı olan bir anahtarla kilitlenmiÅŸtir. Yüksek ihtimalle varlığı unutulan odanın öylece bırakılıp ve üzerine yeni bir oda inÅŸaa edildiÄŸi düşünülmektedir. Yıllar içerisinde bu evle ilgili bir çok efsane ve hayalet hikayesi türemiÅŸ, paranormal araÅŸtırmacılar için bir cazibe merkezi haline gelmiÅŸtir. Elbette diÄŸer tüm doÄŸaüstü fenomenler gibi bu da kuÅŸkuya açık olaylardan biridir. Zira Sarah Winchester’ın hayatını detaylı bir ÅŸekilde inceleyen uzmanlar onun herhangi bir medyum ile görüştüğüne dair hiçbir kanıta rastlamamıştır. Winchester Tüfek Fabrikası’nı kapatmayıp veya devretmeyip faaliyetlerine devam ettirmesi de böyle bir lanete de inanmadığına delil olarak sunulmaktadır. Bu uzmanların teorisine göre Sarah Winchester’ın bu devasa evi yaptırmasının tek amacı, içine MasonluÄŸa dair ÅŸifreler gizlemektir. Ev onun bir çeÅŸit sanatsal bulmacasıdır ancak düşünüldüğünün aksine büyük gizemler de barındırmaz. Yine de halk mitlere inanmayı sevdiÄŸi için lanet hikayesi hala popülerdir ve ev ziyaretçilerle dolup taÅŸar. Daha önce Stephen King’in senaryosunu yazdığı Rose Red Konağı filminin de esin kaynağı yine Winchester evidir. Ev ve Sarah ile ilgili bir çok kitap da mevcut. Ev ile ilgili bir de internet sayfası mevcut. Oradan arzu ettiÄŸiniz tüm fotoÄŸraflara bakabilir, evin tarihini inceleyebilirsiniz.
 Winchester-Tease
Öyleki bu ev artık ticaret malzemesi bile oldu.Bu benzersiz malikane rehberli turlar eşliğinde ziyaret edilebiliyor. ziyaretçi akınına uğrayan winchester mystery house'da 3 ayrı tur bulunmaktadır: 1) 160 odanın 110'nunu kapsayan bir malikane turu, 2) bahçe turu ve 3) teknik detayların anlatıldığı "behind th scenes tour". Bu da yetmezmiş gibi bir de her 13. cuma ve cadılar bayramında geceleri flaslight'lı turlar düzenlenmektedir ki kulağa hem tırsınç hem eğlenceli gelmektedir. gerek tur rehberlerinin iyi eğitilmişliğinden, gerek tur saatlerinin gayet tıkır tıkır işlediğinden, gerek orjinali korumaya gösterilen özenden mütevellit adamlar bu işte tam bir profesyonel diyebiliriz.[4].

Filmi bile yapıldı.Youtubeda fragmanlarını bulabilirsiniz.[5]

Kaynaklar,
1.http://korkucu.com/winchester-evinin-gizemi/
2.http://thetruthaboutsarahwinchester.com/
3.https://www.historicmysteries.com/the-winchester-mystery-house/
4.www.winchestermysteryhouse.com
5.https://www.imdb.com/title/tt1072748/

Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !