Y Kromozomu Nedir?Erkekliğin Sonu mu Geldi?

0
Video Türkce altyazılıdır.videonun altındaki altyazıya tıklayınız !!
Her insanda bulunan bütün hücrelerde 46 tane cinsiyet dahil tüm özellikleri tayin eden kromozom bulunur. Normal erkekler annelerinden bir x ve babalarından ise bir y kromozomu edinmişlerdir. Sadece erkeklerde bulunduğu için y kromozomuna "erkeklik kromozomu" denir. Erkeklerde "xy" kadınlarda ise "xx" şeklindedir.
Y kromozomu yapısal olarak x kromozomundan küçüktür ve x'in taşıdıgı genlerden 2000 ile 3000'den daha az sayıda gen taşımaktadır. X kromozomunun geçirdiği bir takım mutasyonlar sonucu ortaya çıkmıştır.

Y Kromozomu

Her insanda bulunan bütün hücrelerde 46 tane cinsiyet dahil tüm özellikleri tayin eden kromozom bulunur. Normal erkekler annelerinden bir x ve babalarından ise bir y kromozomu edinmişlerdir. Sadece erkeklerde bulunduğu için y kromozomuna "erkeklik kromozomu" denir.
 Bildergebnis für y chromosome

 Son yıllarda kalıtım bilimi uzmanları bazı erkeklerde birden çok "y" kromozomu bulunduğunu ortaya koymuşlardır. Bir iddiaya göre, cinsel suç işlemiş olan akıl hastaları arasında bu oran 100'de birdir. İngiliz araştırıcıları bu durumu saptadıktan sonra 1969 sonbaharında A.B.D. Akıl Sağlığı Ulusal Enstitüsünden sağlanmış bir fon ile Johns Hopkins Üniversite üyeleri daha geniş çapta bir araştırmaya koyulmuşlardır.

Bu ve benzeri geniş çaptaki araştırma henüz bir sonuca ulaşmamış olduğu için bu konuda kesin söylenemez; ancak Avusturya'nın Melburn şehrinde 1969 sonbaharında yaşlı bir dul kadını boğmak suçu ile yargılanan, aynı günlerde Paris'te katillik ithamı ile yargılanmakta olan başka bir kimsede ve Chicago'da 1967'de Filipinli hemşire öğrencilerini öldürdüğünden yakalanmış olan Richard Speck'te bu ikinci y kromozomunun bulunmuş olması ve bütün bu ikinci y kromozomluların boylarının ortalama normal boydan uzun bulunması, iki y kromozomu sahibi olmanın cinsel suç işlemeğe yatkın ve uzunca boylu bir tip ortaya çıkabileceği şüphelerine yol açmıştır. 


Y KROMOZOMU ÖLÜYOR
İngiliz akademisyen Prof. Jennifer Craves'e göre de erkekliği belirleyen Y kromozomu ölüm sürecine girmiş durumda. 5 milyon yıl içinde de tamamen yok olacağı belirtiliyor. Erkeklik genlerinin giderek azaldığını söyleyen Craves, 3 milyon yıl önce Y kromozomu üzerinde bin 400 gen bulunduğunu, ancak günümüzde gen sayısının 45'e indiğini açıklıyor.[3]

 Bryan Skyes'in "Kadınla karşılaştırıldığında birçok eksiği bulunan erkek, genetik bir çöp!" yorumuyla akıllarda soru işareti bıraktı.
Bu açıklama, erkek neslinin yok olacağı anlamına geliyordu. Dahası çocuk doğurmak için kadınlar artık erkeklere ihtiyaç duymayacaklardı. Bilim dünyasının son gelişmelerine göre kemik iliğinden olgunlaşmamış sperm hücrelerinin elde edilmesi bunun kanıtı. Konuyu biraz daha açıp derinleştirdiğimizde bilim dünyasının ürkütücü ama kaçınılmaz gerçekleri kanıtlarıyla karşımıza çıkıyor. Dünyaca ünlü bilim dergisi Focus'a göre İskoç bilim adamları 2005'de ilk kez sperm kullanmadan ve klonlama yöntemine başvurmadan insan embriyosu yarattı. Yani laboratuvar ortamında üretme mümkün.

'Erkeğin kayboluşunda yarı yol kat edildi'
Mikroskobu 17. yy'da icat eden Antony van Leuwenhook'un ilk incelediği şeylerden biri spermdi. Bu nedenle birkaç yüzyıldır erkeklerin sperm sayısı biliniyor. Milimetrede 200 milyon olan ortalama sperm sayısı sürekli olarak azalmış. 20. yy ile birlikte bu azalma hızlanmış. Unutulmaması gereken bir nokta sadece sayının değil spermin hareketli ve normal şekilli olanlarının da giderek bozulmakta olduğu... Eski değerler pek bilinmese de bugün spermlerin sadece yüzde 50'sinin ileri doğru hareketli ve sadece yüzde 4'ünün normal olmasını normal kabul ediyoruz.
Genetik yapımızı belirleyen DNA kromozomlar halindedir. 46 adet kromozomdan en küçüğü yani en az DNA içereni erkek Y kromozomudur. Bu kromozomdaki SRY genleri erkek özelliklerini oluşturuyor. Y kromozomundan bu küçüklüğün nedeninin kopmalar olduğu biliniyor. Başlangıçta Y kromozomunda 1500 gen var iken bugün 40 gen var. Bu kopmalar halen devam ediyor ve belli bölgelerdeki kopmalar bir erkeği tamamen spermsiz hale getirebiliyor. Kopmalar aynı hızla devam ederse 500 jenerasyon sonra yani yaklaşık 125.000 yıl sonra erkek cinsi kaybolacak.
Erkek cinsinin kaybolduğu durumda üremenin tek yolu, dişilerin kendini kopyalaması olacak. Böyle bir özellik şimdilik insanın dişisinde var gibi görünmese de hindi ve bazı kertenkelelerde var. Uzun süre erkekle birlikte olmayan bu hayvanlarda yumurtlama olabilmekte ve başka genetik katkı olmadan anne kendini kopyalamaktadır.

Kaynaklar,
1.https://en.wikipedia.org/wiki/XYY_syndrome

2.http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3564446/Are-people-BORN-killers-Biggest-brain-imaging-study-mass-murderers-revealed-wired.html

3. https://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/5360172/Men-on-road-to-extinction.html

4.http://www.milliyet.com.tr/erkekligin-sonu-mu-geldi--pembenar-detay-erkeksagligi-1269758/
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !