Lozan Antlaşması'nın Gizli Maddeleri Varmıdır?

0
Ähnliches Foto
Lozan Antlaşması'nın Gizli Maddeleri Varmıdır? 
Devletin sadece üst düzey siyasi ve askeri yöneticilerinin bildiği iddia edilen maddelerdir.Ancak Türkiye`de hatta dünyada duymayanın kalmadığı bir anlaşmadır.Öyleki iddialarimızı Türkiye sınırları ötesinede duyurmayı başardık.Makalenin sonunda bahsedeceğiz.Ne kadar gizliyse.
Gerçekte asla olmayan maddelerdir.
Musul-Kerkük,2023,Bor madenleri,Montrö anlaşması ,2038 Hatay referandumu gibi iddialar tamamen hayal ürünüdür.
Lozan Anlaşması’nın tam metnine şu bağlantılar aracılığıyla ulaşılabilirsiniz.bkz.[1.2.6]
Lozan Antlaşması 2023’te mi bitiyor? 
24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yılında, yani 2023 yılında süresinin dolacağı ve geçerliliğini yitireceği hurafedir.
Anlaşma metninin incelenmesinden de görülebileceği üzere, son geçerlilik süresi gibi bir hüküm bulunmamaktadır.
Lozan Barış Antlaşması’nın son maddesi, “İmzalanan ve onaylanan belgelerin aslı Fransa Cumhuriyeti Hükümeti’nin arşivinde saklanacak ve onaylı birer örneği taraflara verilecektir” ifadesi yer almaktadır. Onaylı birer örneği anlaşmaya taraf ülkelerde olan bir anlaşmada daha sonra açıklanacak gizli maddeler bulunmasının beklenmesi abesle iştigaldir.
Ayrıca bazı kesimler, gizli maddelerin sadece anlaşmayı imzalayan kişiler tarafından bilindiği gibi saçma ithamlarda bulunmaktadır. Anlaşmayı ülkeleri adına imzalayan temsilcilerin öteki dünyaya göçmeleri ile birlikte bu iddialar da tabiri caizse buharlaşmıştır.
İmza altına aldığımız “gizli hükümlere sahip milletlerarası anlaşma” örneği de vaki değildir.
En önemlisi, not etmek gerekir ki, “barış antlaşmalarının geçerlilik süresi bir sonraki savaşa kadardır“.
Yani, Lozan Anlaşmasının tam metnini de inceleyince, gizli maddelerinin olduğu hurafesinin saçmalığını da düşününce, Lozan Anlaşmasının 2023’te sona ereceği iddiasının asılsız olduğu sonucuna ulaşıyoruz.[7]
Gizli Anlaşma yapılabilirmi?
Böyle bir anlaşma imzalandığında meclis tarafından onaylanması gerektiğinden (bazı şartlarda referandum da yapılabilir) gizli madde olma ihtimali yoktur. 
Ayrıca uluslararası antlaşmalarda gizli maddelerin bulunması ve hatta gizli uluslararası antlaşmalar yapılması Wilson ilkeleri'ne aykırıdır.
Madde 1:Tam bir açıklık içinde varılmış barış anlaşmalarından sonra hiçbir özel uluslararası anlaşmaya gidilmemeli ve diplomatik etkinlik her zaman içtenlikle ve kamuoyunun gözü önünde yürütülmelidir. bkz.[3]
Bildergebnis für murat bardakci lozan antlaşması

Ünlü tarihçimiz Murat Bardakçı`da bu konuyu Ti`ye almıştı
Murat Bardakçı, daha önce bu iddialara 5 Mart 2012 tarihli “Lozan’ın gizli maddeleri ve diğer palavralar” başlıklı yazısında ve 25 Temmuz 2012 tarihli “İşte, Lozan’ın gizli maddeleri” başlıklı köşe yazısında yanıt vermişti:
Lozan Anlaşması meğerse bildiğimiz gibi değilmiş, dünya kadar gizli maddesi varmış! Bu maddelerden biri, Türkiye'nin yeraltı kaynakları ile alâkalı imiş, Lozan görüşmelerini yürüten İsmet Paşa'nın başkanlığındaki Türk heyeti anlaşmanın imzalanmasının üzerinden 100 sene geçmeden yeraltı kaynaklarını çıkartmayacağımızı peşinen kabul etmişler! Türkiye'nin kendi petrolüne sahip olamamasının tek sebebi işte bu gizli maddeler imiş ve bütün kaynaklarımıza 2023'ten itibaren sahip olabilecek imişiz!
Lozan'ın nasıl kan ve gözyaşı ile dolu senelerin ardından ve hangi şartlar altında imzalandığını düşünmeyi bir türlü akıl edemeyip yıllardan buyana "Lozan'ı zafer falan zannetmeyin, apaçık bir yenilgidir", "Bağımsızlık belgesi falan değil, Türkiye'yi ele geçirme planıdır", "İmzalanmasının üzerinden hele bir asır geçsin, bilmemnemizi işte o zaman göreceğiz" diye geveleyenler var ya... Aslı astarı olmayan hayâlî bir gizli protokolün maddeleri imişçesine yukarıda yazdığım maddeleri bu zavallıların verdiği ilhamla uydurdum... Ama uydurduklarım da birşey mi? Bunlar "Lozan zafer değil, hezimettir" diye geveleyenlerin daldıkları ruyada saçmaladıklarının ve etraflarını sarmış birkaç zavallıyı da ikna ettikleri palavralarının yanında zemzemle yıkanmış gibi kalır! 
Hatta başka bir yazısında Lozan maddelerini Ti`ye bile almıştı.bkz.[4
Pelin Çift ile gündem ötesi programınada katılmış ve Pelin Çift`in Lozan sorusu Murat Bardakçı'yı çok kızdırmıştı.bkz.[9]
Bildergebnis für lozan antlaşması 
Bu resimde Sevr ve Lozan  Anlaşmasındaki Türkiye haritası
12 Adalar’ı Lozan’damı verdik?
Ünlü Tarihçi Murat Bardakçı, Habertürk Gazetesi'ndeki "12 Adalar’ı Lozan’da verdik ama hangi Lozan’da?" başlıklı yazısında çok konuşulacak bir belge yayımladı.
12 Adayı “Lozan’da verdiğimiz” söylenir. Doğrudur, Lozan’da verdik ama 24 Temmuz 1923’teki Lozan Anlaşması ile değil, İtalya ile 1912’de imzalamak zorunda kaldığımız “ilk” Lozan Anlaşması ile... Lozan’ın sahil semti Ouchy’de, 15 Ekim 1912’de imzaladığımız bu metin tarihlerimizde “Uşi Anlaşması” diye geçer ise de resmî adı “Lozan Anlaşması”dır, hattâ 1930’lu senelere kadar “Birinci Lozan” denmiştir. Üstelik bu ilk “Lozan”ın aslı, Osmanlı Arşivleri’nin “Muahedeler” tasnifindeki 418 ve 419 numaralı dosyalarda muhafaza edilmektedir ama kimse gidip bakmaz ve esip gürlemeye meraklı nefret tarihçilerimiz de bir değil, iki Lozan Anlaşması olduğundan bîhaber kaldıkları için uydurur da uydururlar!
Burada üzerinde üç adet imza ile yine üç adet balmumu mührün bulunduğu bir sayfa görüyorsunuz... İlk defa yayınlanan bu belge, Türkiye’nin en önemli vâroluş evrakı olan ve bugün 94. yıldönümünü idrak ettiğimiz Lozan Anlaşması’nda Türk delegelerin, İsmet Paşa’nın, Dr. Rıza Nur’un ve Hasan Bey’in, yani Hasan Saka’nın imzalarının bulunduğu sayfadır.bkz.[10]
Lozan zafermidir?
Lozan'ı kimse zafer olarak görmüyor. Ancak mevcut şartlarda yapılabilecek en iyi antlaşma diyebiliriz. 
Komplo Teorilerimiz yurtdışında haber konusu bile oldu
Öyleki Lozan konusundaki bu iddialar yabancı basındada yer buldu.bkz.[5]

Kaynaklar,
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Lausanne
2.https://wwi.lib.byu.edu/index.php/Treaty_of_Lausanne
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Fourteen_Points
4.https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/761647-iste-lozanin-gizli-maddeleri
5.https://foreignpolicy.com/2014/10/02/notes-on-a-turkish-conspiracy/
6.http://www.malumatfurus.org/wp-content/uploads/Lozan-Anla%C5%9Fmas%C4%B1.pdf
7.http://www.malumatfurus.org/lozan-anlasmasinin-gecerlilik-suresi-ve-abdullah-sanlidag/
8. https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/721722-lozanin-gizli-maddeleri-ve-diger-palavralar
9.https://www.youtube.com/watch?v=ASCZdmgz9qg&t=78s
10.https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/1573365-12-adalari-lozanda-verdik-ama-hangi-lozanda
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !