Neden Tembellik Tercih Edilir Araştırması

0
Coach potatoes have an excuse for their laziness thanks to a new study which has found that humans are hardwired to avoid wasting energy.Evolution favoured sluggish behaviour as this may have given our ancient ancestors an advantage when it came to survival (stock) 
Neden Tembellik Tercih Edilir Araştırması
Tembellik tercihi kalıcımı? Testler, insan beyninin tembellikten kurtulması için çok çalışması gerektiğini gösteriyor.
Spor salonlarına gitmekte isteksizmiyiz?Koltukta uzanmak ve hareketsizlik tercihimizmidir?
British Columbia Üniversitesi cevabını aradı.Bu mücadele gerçek ve beyinde yaşanıyor.

Bilim insanları, hareketsizlikten kaçınmaya çalışırken fazladan efor sarf eden beynin, bu nedenle "rehavetin cazibesini" tercih ettiğini kaydetti. British Columbia Üniversitesinden Matthieu Boisgontier ve meslektaşlarının "egzersiz açmazı" olarak adlandırdıkları durumu açıklığa kavuşturmak için yaptığı araştırma, beynin hareketsizlikten kaçınmaya çalışırken fazladan efor sarf ettiğini gösterdi.

 

Bu animasyonda, gönüllülerin gerçekleştirmesi istenen görevi gösteriyor. Ekranın ortasında fiziksel aktivite veya fiziksel hareketsizlik gösteren bir görüntü belirecektir. Gönüllüler, avatarları fiziksel aktiviteye doğru hareket ettirmek için ya da fiziksel hareketsizligi seçerek  klavye tuşları kullandılar.

Avatar experiment
Ayrıntıları "Neuropsychologia" dergisinde yayımlanan araştırmada, bu noktada "beynin hareket etmektense koltukta uzanmayı tercih ettiği izlenimi uyandırdığı" belirtildi.
Araştırma çerçevesinde bilgisayar karşısına oturtulan bir grup genç yetişkine simgesel ekran karakterinin kumandası verildi. Deneklere daha sonra aniden belirip kaybolan, fiziksel aktiviteyi ya da hareketsizliği betimleyen küçük imgeler gösterildi.
  
Credit: UBC Media Relations
Hızla fiziksel aktivite imgesine doğru harekete geçmesi gereken deneklerin genellikle başarılı olduğu ancak bu sırada elektriksel yöntemle takip edilen beyin dalgaları aktivitesinin beynin hareketsizlik imgesinden uzak durmak için daha fazla çalışması gerektiğini ortaya koyduğu tespit edildi.
Boisgontier, bulguların, spor salonuna gitmenin neden bir mücadeleye dönüştüğünü doğruladığını belirterek, "Sonuçlar, hareketsizliğin beynimize yaratılıştan cazip geldiğini fikrini veriyor" ifadesini kullandı.

Evrimsel boyutu nedir?
"Enerji tasarrufu, insanların hayatta kalmaları için önemliydi çünkü yiyecek ve barınak için daha verimli arama yapabilmemize, cinsel partnerlerle kavga etmemize ve yırtıcılardan kaçınmamıza yardımcı oldu."diyor Boisgontier.Ve ekliyor"Devlet politikalarının, fiziksel hareketsizliğe karşı koymadaki başarısızlığı, evrim sürecini olumsuz etkilemis olabilir" diyor.

 
Kaynaklar,
1.https://nieuws.kuleuven.be/en/content/2018/boisgontier-human-brain-hardwired-for-laziness
2.https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180918090849.htm 
3.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0028393218303981?via%3Dihub 
4.video-UBC Media Relations - https://www.youtube.com/watch?time_continue=35&v=P0xkFcZsIS0
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !