Japonların Ryugu Asteroid Madenciliği Misyonu

0
Bildergebnis für ryugu mission 
3 Aralık 2014 yılında insansız uzay aracı Hayabusa 2  yola çıktı.Yaklaşık 1 yıl dünya yörüngesinde dönüp doğru zamanı bekledi.Aralık 2015 de hedefine doğru yöneldi.Hedefi "Ryugu"adında yaklaşık 1 km çapında bir asteroiddi.Ryugu hakkında daha fazla bilgi için.bkz.[1]
3.5 yıllık bir kovalamacanın ardından 27 Haziran 2018`de Ryugu asteroidine ulaştı.Onun 20 km uzağına yerleşti.Ve 3 aydır onun etrafında dönerek haritasını çıkarıyor,fotoğraflarını çekip dünyaya gönderiyor.
20 Temmuzda 6 km kadar yaklaşıp 2 farklı açıdan fotoğrafını çekti.
Dr Brian May onun "stereoskopik" versiyonunu üretti.[5]
Kendisini Isaac Newton`a benzetenler olmuştu.Akademik kariyerine 1970 lerde fizik ve kimya ile başlayan Brian bazı nedenlerden dolayı tezini 2007 de verip doktor ünvanını almıştı.O arada Freddy Mercury ile tanışıp birlikte en ünlü rock gruplarından "Quenn"i kurdular.[6]
Hayabusa 2 Ryugu etrafında 3 aylık haritalama ve fotoğraflama çalışmalarının ardından 21 Eylül 2018 günü asteroide tekrar yaklaşmaya başladı.80 metre yakınına kadar gelince kendi gölgesinin fotoğrafını çekti.Ve 2 kücük robotu asteroide yolladı.Ve Ryugu zemininin fotoğrafları gelmeye başladı.Bu robotlar dünyadan uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor.Bu robotlar küçük bir kutu gibi.içinde örnekleri alıp bunları analiz eden araçlar var.Aldıkları verileri 20 km uzaklıktaki Hayabusa 2` ye gönderiyorlar.Ordanda Japonya`daki merkeze.
Hayabusa 2 den gelen verileri burdan takip edebilirsiniz.[2]
 Bildergebnis für ryugu mission
Bu ayın sonunda tekrar asteroide yaklaşıp örnekler toplayacak.
Tabi yapacakları bununla sınırlı değil.Gelecek yıl mart veya nisan gibi küçük bir patlayıcı bırakıp krater açacaklar.Sonrada o kraterin icindende örnekler toplayacaklar.Yani astreoid madenciliği yapacaklar.Hayabusa son olarak 2019 yılının sonunda Ryugu yu bırakıp dünyaya dönecek.2020 de yörüngeye oturup kutuyu dünyaya bırakacak.
2.dünya savaşından çıktıktan sonraki Japonya`ya bakarsak inanılmaz bir başarı.60 yıl önce darmadağan olmuş,atom bombasına maruz kalmış.Çin işgali yaşamış bir ülkenin inanılmaz azmi ve başarısı.Üstelik bu projenin toplam maliyeti 146 milyon dolar.İstanbul`daki yüksek binalar bile bundan daha fazla fiyata mal oluyorken.Bu 146 milyon dolarlık maliyeti olan asteroid`in madencilik açısından değeri ise 82,7 milyar dolar.

Asteroit madenciliği nedir?
Asteroit madenciliği ya da uzay madenciliği, asteroitlerden ve dünyaya yakın küçük gezegenlerden hammadde çıkarılması işleminin adıdır. Asteroit madenciliği, asteroitlerden mineral ve gaz, uzayda inşa edilecek yapılarda kullanmak üzere demir, nikel ve titanyum, astronotların bu yapılarda çalışmalarını devam ettirebilmeleri için gerekli su ve oksijen, roket yakıtında kullanmak için hidrojen ve oksijen temin etmek gibi görevler üstlenir. Uzay araştırmalarında bu aktivitelere "yerinde kaynak temini" denir.[11]
Spekülasyonlara göre; modern endüstrinin ana elementleri olan antimoni, bakır, kalay, çinko, gümüş, kurşun ve altın gibi rezervler gelişmekte olan ülkelerin artan tüketimine paralel olarak 50-60 yıl içerisinde dünya üzerinde tükenmiş olacak.

 
Ryugu ismini Urashima Taro efsanesinden alıyor.[4]
Urashima Tarō (浦 島 太郎), tipik bir modern versiyonda bir kaplumbağayı kurtardığı için ödüllendirilen ve kaplumbağa sırtında Ejderha Sarayına (Ryūgū-jō) götürülen bir balıkçı olan Japon peri masalı (otogi banashi) kahramanıdır.Annesiyle yaşayan balıkçı Urashima çocuklarin eziyet ettigi kaplumbağayı kurtarmak icin çocuklara para verir ve kaplumbağayı kurtarır.Kaplumbağa`nın bu durum hoşuna gider ve onu deniz krallığının sarayına davet eder.Kaplumbağanın sırtında denizin altındaki saraya yani Ryuguya gidiyor. Orada prenses Otohime tarafından ödül olarak ağırlanır. Orda eglenceli ve güzel ortamda bir süre zamanı geçirir.Ancak bir süre sonra annesini özler ve geri gitmek istediğini söyler.Orada 4 ya da 5 gün misafir oluyor.Prenses giderken kendisine bir kutu veriyor.Ve bu kutuyu asla açmamasını söylüyor. Balıkçı kendi köyüne dönmesiyle birlikte, kendisini 300 yıl geçmiş olduğunu farkeder. Sonra aklına prensesden aldığı kutu gelir.Kutuyu açtığında yaşlı bir adama dönüşür.[3]

Hikaye, Tango Eyaleti, Nihon Shoki ve Man'yōshū için Fudoki gibi, 8. yüzyıla tarihlenen çeşitli edebiyat eserlerinde kaydedilen Urashimako (Urashima no ko veya Ura no Shimako  efsanesinden kaynaklanmaktadır.
Hikayenin farkl
ı versiyonlarıda mevcuttur.1918 yapımı kısa filmide mevcuttur.[7]
Elbette japonlar güzel bir şarkısınıda yapmışlar.[8]

Hayabusa 2 hakkında daha geniş bilgi,fotoğraflar için.bkz.[9]


Kaynaklar,
1.https://en.wikipedia.org/wiki/162173_Ryugu
2.http://haya2now.jp/en.html
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Urashima_Tar%C5%8D
4.https://en.wikipedia.org/wiki/Ry%C5%ABg%C5%AB-j%C5%8D
5.https://twitter.com/drbrianmay/status/1022814794745884672?lang=de
6.https://en.wikipedia.org/wiki/Queen_(band)
7.https://www.youtube.com/watch?v=vLYLiFYkMsw
8.https://www.youtube.com/watch?time_continue=58&v=-zQWavER7to
8.https://www.youtube.com/watch?time_continue=58&v=-zQWavER7to
9.http://www.hayabusa2.jaxa.jp/en/
10.Video-DLR-https://www.youtube.com/watch?v=8H4aZX_8hMA
11.https://en.wikipedia.org/wiki/Asteroid_mining

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !