Atatürk’ün Soyağacı ve Soyu Bilinmiyormu?

0
Atatürk’ün soyağacı 85 yıl sonra yayımlandı 
Atatürk`ün 85 yıl sonra ortaya çıkan soyağacı
Atatürk’ün Soyağacı ve Soyu Bilinmiyormu?
Atatürk’ün soyu zaman zaman gündeme gelir.Soyu bilinmiyor iddiaları bitmek bilmez.
Öncelikle Atatürk`ün soyu bilinsede bilinmesede yaptıkları önemlidir.Bunu söyleyen kişi kendi soyunu nereye kadar biliyor onu sorgulamak lazım."Ne mutlu Türk`üm diyene" demiş ve ülkemizi düşmanlardan kurtarmış bir önderden bahsediyoruz.Soyunu bilmesek ne olurdu?
Atatürk nutuk`ta şöyle diyor"Benim yaratılışımda fevkalade olan bir şey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir."[2]
Atatürk’ün Soyağacı
85 yıldır ortada görülmeyen ve Atatürk’ün akrabalarından Ahmet Esmen’in elinde bulunan bu soyağacı, NTVTarih tarafından yayınlandı.
Soyağacı, başta Rıza Nur olmak üzere pek çok kişi tarafından Atatürk hakkında öne sürülen iddiaların niçin ciddiye alınmaması gerektiğini bir
kez daha seriyor gözler önüne.

Mustafa Kemal’in ailesi hakkında öteden beri, neredeyse tamamı dedikodu niteliğinde olan ve itibarını zedelemeyi amaçlayan söylentiler ortaya atılmıştır. Mustafa Kemal’in, 1924 yılında Bayındırlık Bakanı olan kuzeni Süleyman Sırrı Bey ile birlikte hazırladığı soyağacı, bütün bu iddialara cevap niteliği de taşıyor.
TÜRKİYE’de öteden beri Atatürk’le uğraşmanın en ucuz yollarından birisi, ailesi ile ilgili iddialar ortaya atmaktır. Bunlardan en ünlüsü ise Sağlık ve Eğitim Bakanlığı da yapan Dr. Rıza Nur tarafından ‘Hatıratım’da dile getirilmiştir. Cumhuriyet dönemi çalışan tarihçiler doğal olarak gülüp geçmişlerdir bu türden iddialara ama Atatürk’ü yıpratmayı yahut ismini zedelemeyi amaçlayanlar da bundan bir türlü vazgeçmemişlerdir.
İşte NTVTarih Dergisi’nin Kasım sayısında ilk kez yayımlanan Atatürk’ün soyağacı, bu türden iddialara da cevap niteliği taşıyor. Derya Tulga ile Ayşegül Parlayan’ın imzasını taşıyan haber, Atatürk’ün soyağacı konusunda yapılan çalışmaların genel bir özetini de veriyor. Ancak, asıl önemli olan, 85 yıl sonra ilk kez yayımlanan bu soyağacının doğrudan Mustafa Kemal tarafından hazırlanması. Dergide yer alan bilgilere göre, Mustafa Kemal, kendisi gibi Hacı Abdullah Ağa’nın torununun torunu olan ve Cumhuriyet’in ilk Bayındırlık Bakanlığı görevini yürüten Süleyman Sırrı Bey ile birlikte oturup soyağacını hazırlamaya başlıyor.
Ähnliches Foto 
Mustafa Kemal hazırladı
“Zübeyde Hanım dahil aile büyüklerinin peşpeşe hayata veda etmeleri, belki de bu kararın alınmasını etkilemiştir. Çalışmada diğer kağıtlara göre katlamaya biraz daha dayanıklı olan ve tuval olarak da kullanılan beyaz keten resim kağıdı seçilir. İş bittikten sonra Gazi, Süleyman Sırrı’ya kendisinden sonra bu şecereyi muhafaza etmesini tembihler. Fakat o sırada zor şartlarda çalışan Süleyman Sırrı Bey, 51 yaşında vefat eder. Böylece şecere, Süleyman Sırrı’nın ilk evliliğinden olan kızı Gülseren Hanım’la oğlu Fikri Ziya Aral’a miras kalır. Yeni kuşakların eski yazıdan anlamadıkları için şikâyet etmeleri üzerine Aral, 1987’de bunu Latin alfabesine çevirir, yeni kuşakları ekler ve kısa süre sonra vefat eder. Gülseren Hanım’a kalan aile emaneti 2009’da onun da vefatıyla tek çocuğu Ahmet Esmen’in eline geçer.” 
Soyağacı Ahmet Esmen`de
Peki ama bu kadar kıymetli bir belge, nasıl olmuş da bugüne kadar kütüphane raflarında kalmıştır? Ahmet Esmen şöyle diyor:  “Durumu anlayabilecek yaşa geldiğimde annemle babam beni karşılarına alıp, ‘Tesadüfler bu kıymetli insanla aynı soydan gelmene sebep oldu. Senin bunda hiçbir marifetin yok. Ayrıca hepsinden önemlisi, akrabalığın verdiği bir mesuliyet var’ dediler.”

Soyağacı hangi yalanları çürütüyor?
Dergideki yazıda, 85 yıl sonra ortaya çıkan soyağacının bugüne kadar ortalıkta dolaşan pek çok iddiayı çürüttüğü de belirtiliyor:
“Pek çok yerde ortaya atılan Zübeyde Hanım’ın Hacı Sofiler’den olduğu iddiası bu şecereyle çürüyor. Çünkü bu aile Mustafa Kemal’in değil, şecerede görüldüğü gibi Hacı Sofilere gelin giden Gülsüm Molla yoluyla Süleyman Sırrı’nın sülalesi. Bazı kaynaklar, Zübeyde Hanım’ın babasının tam üç kere evlendiğini kaydetmesine rağmen şecerede bunu göremiyoruz. Israrla Atatürk’ün teyzesinin oğlu iddia edilen eski TKP liderlerinden Reşat Fuad Baraner de şecerede gözükmüyor, zaten şecereye göre Atatürk’ün teyzesi yok, iki dayısı var.”

 Ähnliches Foto
Atatürk’ün soyu Bilinmiyormu?
İnkılâp Tarihi Enstitülerinin, tarihçilerin ve askerî tarih uzmanlarının şimdiye kadar yapamadıkları işi emekli bir Diyanet görevlisi yaptı ve Atatürk’ün ailesi konusunda arşivlerde bulunan bilinmeyen belgeleri ortaya çıkardı.
Mehmet Ali Öz adında emekli bir din adamı, Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi ile annesi Zübeyde Hanım hakkındaki eksik bilgileri tamamlayan ve tamamen belgelere dayanan bir çalışma yaptı.
Öz, Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım’ın babası Feyzullah Efendi’nin Selânik’in eski ailelerinden “Nakibzâdeler”in mensubu olduğunu ve 1857’de doğduğunu yazıyor. 
Selânik’e ait nüfus defterlerinde bulduğu kayıtlara göre Zübeyde Hanım’ın 17. yüzyıl şeyhülislâmı Feyzullah Efendi’nin, Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Efendi’nin de Selânik Mevlevihânesi’nin şeyhlerinden Ahmed Efendi’nin torunu olduğunu ifade ediyor. 

Murat Bardakçı'nın konu ile ilgili yazısı[4]
Mehmet Ali Öz`ün kitabı`nı satın almak isterseniz[5
Mehmet Ali Öz'ün konuk olduğu Teketek'i izleyebilirsiniz. Programda kitabını belgelerle 3 saat boyunca özetliyor.Video en altta.[6]
 
Yunan tarihçi Vasilis Dimitriadis kitabı
Yunan tarihçi Vasilis Dimitriadis, ömrünün 50 yılını Atatürk'ün soyunun nereye dayandığını, akrabalıklarını araştırmaya adadı ve sonuca ulaştı. Türk ile Yunan tapu ve mahkeme kayıtlarına dayanan belgeler Atatürk'ün soyunun nereye ulaştığını ortaya koyuyor.

Belgeler önce 2010 yılında Türk Tarih Kurumu'na yollandı. 2013 yılında Prof. Dr. Levent Kayapınar bu belgelere el attı ve Türk Tarih Kurumu'ndan, Yunan tarihçi Vasilis Dimitriadis'in yazdığı "Bir evin hikayesi" adlı kitap satışa çıktı.[7]
ATATÜRK'ÜN DEDESİNİN ADI DA MUSTAFA'YMIŞ-Hemen sağdaki resim(Atatürk'ün dedesinin isminin Mustafa olduğunu gösteren belge.)
"Ali Rıza Efendi'nin soyu yıllarca tartışıldı. Çok tuhaf iddialar ortaya atıldı ancak hiçbir zaman belge ortaya konulamadı" diyen Levent Kayapınar, Mustafa Kemal Atatürk'ün soyuyla ilgili olarak "Bu belgelerde Atatürk'ün babasının Ali Rıza Efendi olduğunu, Ali Rıza Efendi'nin babasının ise Ahmet olduğunu, Ahmet'in babasının da Mustafa olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Mustafa Kemal'e büyük dedesinin ismi verilmiş durumda" bilgilerini verdi.

Atatürk'ün annesinin soyuyla ilgili olarak da konuşan Levent Kayapınar, "Belgelerde Zübeyde Hanım'ın da 3 nesil geriye giderek soyunu görme imkanımız var. İbrahim oğlu Feyzullah'ın kızı Zübeyde şeklinde belgelerde yer alıyor. Belgelerde Zübeyde Hanım'ın annesi Ayşe Hanım ve Ayşe Hanım'ın annesi Emine Hanım'ın molla sıfatını kullandığını görüyoruz. Dolayısıyla bu sıfatlarla Zübeyde Hanım'ın son 1 asırda Selanik'in köklü Müslüman ailelerinden olduğunu anlayabiliyoruz" dedi.[10]

Makedonya'nın batısındaki yörük köyü Kocacık'a giden herkes babasının doğduğu yeri ve dedesinin evini görebilir, köylüsünden ailesinin hikayesini dinleyebilir.Kocacık köyü ile ilgili izlenimler için.[8]
Atatürk'ün dedesinin evinin restore edilmeden önceki fotoğrafı da mevcut[9]
 
Mustafa ismi neden konuldu?
Atatürk'ün Kemal isminin okuldaki öğretmeni tarafından verildiğini biliyoruz. Ancak asıl ismi olan "Mustafa"nın niçin verildiği şimdiye kadar bilinmiyordu. Aileler eskiden çocuklarına genelde kendi anne ve babaları ile daha büyük atalarının isimlerini koyarlardı. Atatürk'ün dedesinin ismi Ahmed'di. Ancak ağabeylerinden birine bu isim verilmişti. Ali Rıza Efendi oğluna dedesinin ismi olan Mustafa'yı vermiştir. İlk defa bu kitapta yayınlanan belgeler ışığında Atatürk'ün dedesinin Mustafa olduğunu öğreniyoruz ve Atatürk'ün soyu 18. yüzyıla kadar iniyor.
Atatürk'ün dedeleri Manastır'daki Kocacık Köyü'nden gelip Selanik'e yerleşmiştir.
Yapılacak yeni araştırmalarla daha eski tarihlere ulaşılabilir.
Atatürk'ün anne tarafından ise dedesi Feyzullah Efendi, dedesinin babası İbrahim Efendi, dedesinin dedesi ise Molla Hasan Efendi'dir. Kitapta hem anne hem de baba tarafından akrabaları hakkında geniş bilgi mevcut.
Anneannesi Ayşe hanımın 1899'da Atatürk'ün Harp Okulu'na girdiği yıl vefat ettiğini bu eserden öğreniyoruz.
Yine Atatürk'ün teyzesi Fatma Molla'nın kocası Ali oğlu Abdullah'ın ailesi hakkında geniş malumat elde ediyoruz. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin birçok kitapta anlatıldığı gibi kerestecilikle uğraştığı eserdeki vesikalarla belgeleniyor.
Bildergebnis für atatürk kücüklügü
Atatürk sabatayistmiydi?
Bu konuda Türkiye`de ve dünya`da çeşitli iddialar ortaya atıldı.Ve haberler yapılıyor.Atatürk`ün dini görüşleri tartışılabilir ama Türk`lüğü kesinlikle tartışılamaz.Yukardaki belgeler zaten ispatlıyor.
Prof. Dr. Ortaylı, İngiltere’nin başkenti Londra’da, "Turkish Forum UK" tarafından düzenlenen toplantıda, "Tarih Boyunca Türk-İngiliz İlişkileri" konulu bir konuşma yaptı.Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ortaylı, bir dinleyicinin, "Son zamanlarda Ulu Önder Atatürk’ün Yahudi ve İngiliz ajanı olduğuyla ilgili bazı internet sitelerinde iddiaların yer aldığını" söylemesi üzerine, "Atatürk’ün ne olduğu belli. Atatürk köylüdür. O karga hikayesinin üzerinde onun için çok dururlar. Köylüler Yahudi olmaz" ifadelerini kullandı.[12]
Öte yandan Ali Rıza Efendi'niñ soy ağacına bakıldığında öyle bir olasılık zaten ortadan kalkıyor.
Sebetayların kaydını osmanlı imparatorluğu tutardı. sebetayları askeri liselere almıyordu. Mustafa Kemal` in sebetay olma ihtimali yoktur. 
1935 yılında Atatürk'ün emriyle mason locaları kapatılmıştır.Dönemin gazetelerine göz atalım.[13]
Kocacık Yörükleri
Kocacık Yörükleri, Orta Asya'dan gelerek Anadolu'da Aydın/Söke Bölgesinde yaşayan "Kızıloğuz" Türkmenlerindendir.Atatürk'ün Dedesi Ahmet Efendi ve Amcası Hafız Mehmet Emin Efendi'nin taşıdıkları Kızıl lakabı da buradan gelmektedir. Kocacıklıların Balkanlar’a göçmeden önce Anadolu'da hangi bölgede oldukları ve geride kalan akrabaları ile ilgili arşiv kayıtları: Kocacık, Kocacıklı, Kocacıklu, Gocacık, Gocacıklı, Gocacıklu: Adana,Kars-ı-Meraş,-Karahisar-ı-Şarki-Sancağı
Novak köyü, Kocacık köyüne yakın 400 haneli 1600 nüfusa sahip bir Türk köyüdür. Kocacık, meydana gelen göçten dolayı nüfusu bir hayli azalmıştır. Bugün Kocacık köyünün % 80'inden fazlası Novak köylülerinden oluşan Türklerdir.[14]
Sonuç olarak,
Atatürk`ün soyu bilinmeseydide kendisi yaptıklarıyla adı gibi Türklerin atası olmayı haketmiştir.Sorulması gereken asıl soru Atatürk`ün soyu değilde "Atatürk olmasaydı" olmalıdır.Ayrıca bu belgeleri bir tarihçi veya önemli bir kurum değilde bir imamın araştırıp bulması bizim en büyük ayıbımızdır.Böylesine önemli gerçekleri Yunanlıdan veya bir imamdanmı ögrenmeliydik.

Atatürk Makedonya Türkmen kökenli ve yörük olup Türk oğlu Türk`tür.[11]

 
Kaynaklar,
1.http://www.hurriyet.com.tr/gundem/ataturk-un-soyagaci-85-yil-sonra-yayimlandi-12833636
2.https://tr.wikiquote.org/wiki/Mustafa_Kemal_Atat%C3%BCrk/T%C3%BCrk_Milleti
3.https://www.youtube.com/watch?v=WKkX2A0Q8OU
4.https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/989986-ataturkun-soykutugunun-eksiklerini-emekli-bir-din-adami-bulup-yayinladi
5.https://www.idefix.com/kitap/ataturk%e2%80%99un-ailesi/mehmet-ali-oz/arastirma-tarih/tarih/ataturk/urunno=0001691743001
6.https://www.youtube.com/watch?v=EvsjKKnVLuw
7.https://emagaza-ttk.ayk.gov.tr/1567-bir_evin_hikayesi__sel%c3%a2nikteki_mustafa_kemal_ataturkun_evi_ve_ailesi_hakkinda_turkce_ve_yunanca_be-yayini.html
8.https://twitter.com/TrakyaBalkan/status/702264146134495232
9.https://twitter.com/TrakyaBalkan/status/821822391185801216
10.https://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/1408446-yunan-tarihci-ataturkun-soyunun-nereden-geldigini-belgeledi
11.https://www.youtube.com/watch?v=XXNdj1xtK4k
12.http://www.milliyet.com.tr/ortayli---ataturk-yahudi-olamaz-cunku-----gundem-1363746/
13.https://www.youtube.com/watch?v=GZw_fFsU-QU
14.Başbakanlık Arşiv Belgelerine göre: Osmanlı İmparatorluğunda Oymak, Aşiret ve Cemaatler”, Tercüman Yay.1979
15.https://tr.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Kemal_Atat%C3%BCrk 
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !