Telif:Reuters
Nobel Ödülü sahibi Alman fizikçi Albert Einstein'ın inanç kavramını irdelediği ve 'Tanrı mektubu' olarak adlandırılan 1,5 sayfalık mektubu, New York'taki müzayedede yaklaşık 2,9 milyon dolara satıldı.
Einstein'ın 1954 yılında 74 yaşındayken Almanca olarak kaleme aldığı ve felsefeci Eric Gutkind'e hitaben yazdığı mektupta, Tanrı, İncil ve Yahudilik ile ilgili düşünceleri yer alıyor.
Bu mektup, Einstein'ın dini inancı ve dinlerle ilgili düşüncelerini en net şekilde aktardığı metinlerden birisi olarak gösteriliyor.
Einstein mektupta, "Tanrı sözcüğü bana insanların zayıflığının bir ifadesi ve ürünü olmanın dışında hiçbir şey ifade etmiyor… İncil ise kutsal ancak yine de nispeten ilkel efsanelerin bir derlemesi" diyor.
Yahudi halkının bir mensubu olmaktan memnun olduğunu belirten Einstein, Yahudilik inancının ise "diğer tüm dinler gibi ilkel batıl inançların vücut bulmuş hali" olduğunu söylüyor.[1]
2012'de müzayede sitesi eBay'da 3 milyon dolar başlangıç fiyatıyla satışa çıkarılan 'Tanrı mektubu'na alıcı çıkmadı.[2]
Getty images
Neden Einstein`ın farklı söylemleri mevcut?
Pek çok kişi Einstein'ın deist, agnostik, panteist hatta ateist olduğunu söyler.Bu karışıklığın sebebi Einstein'ın yaşlandıkça fikirlerinin değişmesi dolayısıyla farklı zamanlarda farklı demeçler vermesi. Ancak şundan eminiz ki Einstein semavi bir dine inanmıyordu. çünkü cennet-cehennem kavramları için "what a miserable creature man would be if he were good not for the sake of being good, but because religion told him that he would get a reward after this life, and that if he weren't good he'd be punished." sözünü sarf etmiştir.[4]
Einstein`ın dini inancı ile alakalı makalemiz için.bkz.[3]
Kaynaklar,
1.https://www.bbc.com/turkce/haberler-46449734
2.https://cernbilim.blogspot.com/2018/10/einsteinn-tanrnn-varlgn-reddettigi.html
3.https://cernbilim.blogspot.com/2018/06/albert-einsteinn-tanr-ve-dini-inanc.html
4.https://en.wikiquote.org/wiki/Albert_Einstein