Numeroloji Nedir?
Nümeroloji Okültizm’in bir dalı olup, evrenin sayısal bir kurgu içerdiğini, evrendeki hiçbir şeyin rastlantıya dayanmadığını, her şeyin sayısal bir düzen içinde meydana geldiğini varsayar ve sayılarla ilgili çeşitli analitik ve sentetik çalışmalarla, evrendeki ve olaylardaki gizli yasa ve ilkeleri keşfetmeyi amaçlar.
Antik Mısır ve Yunan'da nümeroloji
Nümeroloji bilgilerinin gelecek veya gizli şeyler hakkında bilgi edinmeye yönelik olarak kullanılmasıyla ilgili alana ise aritmansi adı verilir. Antik Yunan ve Kalde’de uygulanan aritmansi ya da aritomansi “sayılar bilimi” denilen nümerolojinin öncüsü olarak görülür. Nümeroloji’nin Batı’daki gelişimi, esas olarak, “sayılar bilimi ilâhî güçler bilimi demektir” diyen Pisagor’la başlamıştır. Pisagor’a göre, evren sayılar üzerine kurulmuş bir sistem olup evrendeki ahenk sayıların bir uyumudur. Fakat sayılar bilimine Yunanlardan çok daha önce Mısır’da önem verildiği bilinmektedir. Nitekim esin kaynağı Antik Mısır bilgeliği olan inisiye Pisagor’un nümeroloji ile ilgili sözlerini Antik Mısır bilgeliğini yansıtan Hermetika’da bulmaktayız: “Mükemmel işleyen evren, sayıların gücüyle düzenlenmiştir.” Sayıların seslerle ilişkilendirilmesi de, tarihçilere göre yine eski Mısır’da başlamıştır.
Antik Mısır’ın İsis misterleri inisiyeleri 22 sayısına çok önem verirlerdi. Yirmi iki sayısını kutsal saydıklarından ezoterik anlamını çok gizli tutmuşlarsa da, dinsel işlemlerde bu sayıyı kullandıkları bilinmektedir. Mısır’ın 22 sırrı, hermetik bilgeliğin Mısır’dan Avrupa’ya geçişiyle Okültizm’de 22 arkan ya da anahtar biçimine dönüşmüştür. Fakat Avrupa’da Okültizm’in ortaya çıkışından çok önce, Mısır’ı ziyaret eden Pisagor bu sayının önemini öğrenmiş bulunuyordu. Nitekim Pisagor matematikteki ünlü “pi” sayısını 22’yi 7’ye bölerek bulmuştur. Bu sayının daha sonra Dante’nin İlâhî Komedya eserinde kullanmış olduğu görülür. 22 gibi 11 ve 33 de nümerolojide “üstad sayılar” olarak kabul edilir.Tradisyonlarda en çok sözü edilen sayılar 1, 2, 3, 4, 5, 7, 12, 22, 40 ve 50’dir.
sayınız 6 ise Ruhunuzu özgürleştirmenin yolunu arıyorsunuz. Yalnızlığınız ve içe kapanmanız bu arayışınızda seçtiğiniz yöntem. Kendi gerçeğinizin peşinden kovalarken, kimi zaman rehberliğe ihtiyacınız olabilir.
Yardım istemeden önce, kendi yapabilirliklerinize ve kaynaklarınıza bakmalısınız. İç ışığınız sizi ısıtmasa bile, doğruya ve ihtiyacınız olana götürecektir. Sizi bilgeliğe ulaştıracak bu yolda tedbirli olmalı ve kendinize zaman tanımalısınız.
İbraniler'de nümeroloji
Fakat harflere nümerik değerler verilerek harflerle sayıların ilişkilendirilmesi alanında en yoğun çalışmaları kabalistlerin yapmış oldukları bilinmektedir. İbrani alfabesini kutsal alfabe olarak gören kabalistlere göre İbrani alfabesinin 22 harften oluşması bir rastlantı değildir. Fenike alfabesi gibi, bu alfabenin de 22 harften oluşmasında eski Mısır'ın hermetik etkisi olduğu sanılmaktadır.
Kabalistler 22 sayı ve harfi 3+7+12 biçiminde üç grupta ele alırlar. Bunlardan 3 temel harf semavi alemi, evrensel kökeni, başlangıcı temsil eder. Sonraki 7 "düalite harfi" "bilinçle idrak edilebilir âlem"in, yani aracı âlemin karşılığıdır. Kalan 12 harf ise duyularla algılanabilir âlemin karşılığıdır. Sayılarla ilgili kabalistik çalışmalar gematria, temurah ve notarikon adları altında üç ayrı uzmanlık alanı oluştururlar.
Araplar'da nümeroloji
Aslında, Kabalistlerin 3+7+12 biçimindeki üç gruplu sistemi Yahudiler'e özgü değildir, Antik Mısır, Fenike ve eski Etyopya'nın hiyeratik alfabe harflerinde ve Arap alfabesi harflerinde de uygulanmaktaydı. (Arap alfabesi de çok önceleri İbrani alfabesi harflerine denk düşen 22 harften oluşmaktaydı.) Harflere nümerik değerler vererek yapılan çalışmalar, İslam nümerolojisinde ebced hesabı ve cifr ilmi adıyla bilinir. "Allah" sözcüğünün ebced hesabındaki sayısal değeri 66’dır. bkz.[1]
Dini argüman olarakta kullanılıyor
Matematik insanların evreni daha iyi tanımlaması için buldukları kimine göre keşif kimine göre icaddır.Bilimde ve fizikte matematik çok önemlidir.Ancak numeroloji mitolojilerden ve hurafelerden gelirse ve hile yöntemi kullanılınca safsata olur ve konuya hakim olmayanlar çabucak inanabilir.Matematik ve fizik bilgisi olanlar ve bahsedilen konularda yeterli bilgisi olanlar için ise bunları deşifre etmek kolaylaşır.
Gün mucizesi
Misal olarak dinde "gün kelimesi 365 gün geçiyor"ve "günler" kelimesi de tam 30 defa geçiyor denilir.Kuran’da “yevm” sözcüğünün 365 kere geçtiğini iddia edenler, sözcüğün dilbilgisel bazı hallerini listeye alıp, diğerlerini ise dışarda bırakarak tamamen keyfî davranmaktalar. Ayrıca bir yılın 365 gün olduğu mutlak ve sabit bir gerçek değil esas alınan takvim sistemine göre değişken ve izafidir. Örneğin İslam Dünya’sının kullandığı (Ay’ı baz alan) Hicri Takvim’de bir yıl 354 gündür. Esas alınan takvim değil de Dünya’nın Güneş etrafında dönerken kendi ekseninde kaç kez dönüyor olduğu ise bu rakam 365,25′tir.Bugün kullandığımız (Güneş’i baz alan) Gregoryen takvimine göre bir yıl üç defa 365, dördüncü yılda ise 366 gün sürer. Yani bu takvimi esas alacak olursak mucizemiz yine eksiktir.
Milyonlarca sene evvel Dünyanın bir günü 24 saat değil 18 saatti.Ve yıllar sonra tekrar değişecek.
Günler kelimesi de 30 defa geçiyor ama 28 gün olan ve 31 gün olan aylar ne olacak?
19 Mucizesi Varmıdır?
19'un Kuran'a kodlanmış bir mucize olduğuna dair ne bir hadis nede bir ayet yoktur.Peygamberin bile haberi yok bu mantığa göre.
Tabiki sınırsız formül kullanırsanız kesin olur. İddiaya göre "Müddessir suresi'nde "19 mucizesi açıklanıyormuş.
Surenin 25. ayetine kadar Peygamber`den kafiri uyarmasından söz ediyor. 26. ayette ise şöyle deniyor;
'Ben onu “Sekar”a sokacağım.'Burada 19'cu ayet çarpıtıcıları diyor ki "Sekar Kuran'dır." Kimileride "Sekar bir iç sıkıntısı veya daralmadır "diyor. İslam alimleri ise Sekar'ı "cehennem "olarak tanımlıyorlar. Sure`nin devamında Sekar`ın tanımı yapılıyor zaten ama onu da kabul etmiyorlar. Burada "derileri kavurur değilde Halklar için (evrensel) bir göstergedir/ekrandır."diyerek bir şekilde kendilerini kurtarıyor ama Surenin devamında yakayı ele veriyorlar. Sekar 3 farklı manada ele alınmıştı. 3'ünü de Sure`nin ilerisinde ki bir ayete yerleştirip yorumu size verelim.
Önce mucize yorumcusu manasında (40-47) : Onlar cennetlerdedirler. birbirlerine suçlular hakkında sorular sorarlar ve dönüp onlara şöyle derler: "Nedir sizi Sekar'a sokan?"“Biz namaz kılanlardan olmadık.” dediler.[link]
Ve biz yoksulları doyurmuyorduk. Ve biz bâtıla dalanlarla beraber bâtıla (boş şeylere) dalıyorduk. Ve biz dîn gününü yalanlıyorduk. Nihayet ölüm bize gelip çattı.
Mucize yorumcusu çevirisinde 'sizi bu cezaya ne soktu' olarak çevirmiş .[link]
Oysa ayette Sekar(yani cehennem) geçiyor.
Bu Sekar kelimesi yerine önce 'Kuran', sonra 'dünyada ki iç daralması' (ki 19'u kanıtlamak için dünya'da gerçekleşmesi gerekiyor.Sekar'ın üzerinde 19 vardır ayetini bu 19'a inanmayanların zihnindeki veya içindeki iç daralmasıdır gibi saçma bir çeviri yapıyor onu anlamakta zor) birde "cehennem"olarak yorumlayıp okuyun hangisi gerçek ve mantıklı.
Diyanet ve Elmalılı tefsirine bakalim.bkz.[Diyanet][Elmalılı].Buda farkli olan.[Link]
1) Surede seslenilenlerin öldüğü belirtiliyor.
2) Seslenenler cennetteler, bunları da göz önünde bulunduralım.
Bu açıklamalardan sonra Sekar'ın %100 biçimde cehennem olduğu ortaya çıktığına göre,önce ki ayetlere dönebiliriz.30 ve 31. ayet.
Onun (Sekarın-yani cehennemin) üzerinde 19 (melek) vardır.
've biz, ateş ehlini (cehennem bekçilerini), meleklerden başkası kılmadık. Ve onların sayısını kâfirler için fitneden başka bir şey kılmadık'
Buraya kadar anlaşılan cehennemde melekler var ve onların sayısı da 19'dur.
Peki herşey tamam ama o halde bu sayı nasıl olurda müminlerin imanını artırır ve müşrikleri şüpheye düşürür?
Bunu da hadisleri reddettikleri için tabiki kendilerince yorumluyorlar.
30. ayet indiğinde müşrikler 19 tane melek mi olur, onları siler oradan kurtuluruz demişler .Bunun üzerine dikkat ederseniz Sure kısa cümleli ayetlerle ilerlerken birden 31. ayette çok uzun bir ayet inmiş. Bu bile 30 ile 31 arasında bir olayın gerçekleştiğinin kanıtıdır. 31. ayette" bu dalga geçenler hakkında onlar bu sayı sebebiyle şüpheye düşerler ancak Allah'a tam bir bağlılıkla bağlı olanlar hiç şüphe etmeden bunu kabul ettikleri için imanları artar" diyor.
Hulki Cevizoğlu ile "Ceviz Kabuğu"programında Süleyman Ateş`te bu konuyu açıklıyor.bkz.(8)[Youtube süre.2.35]
Bahsedilen 19 mucizesi sistemi nasıl?
Asağıdaki videoda gördüğümüz kadarıyla mucize yorumcuları sırf 19'u tutturmak için kafalarından formüller uydurmuşlar. (niye bu kadar uğraşmışlar derseniz eğer başarılı olurlarsa Kurandan 2 sure atılacak veya insanlar şüpheye düşecek, böylece mucize çökecek) besmele nasıl 19 harf olur diye düşünmüşler.
Önce şeddeli harfleride saymışlar, bakmışlar ki fazla gelmiş, tüm elifleri yazalım demişler yine fazla gelmiş, o halde bizde sadece harfleri sayalım demişler bu haldede eksik gelmiş, o halde er-rahman ve er-rahim'deki elif harflerini sayalım demişler ve tam oturmuş ve 19 çıkmış. Fakat bunu bir kural olarak kabul etmeyip, misal Nas suresi'nde gerektiği yerde "elif" harfini saymışlar gerektiği yerde saymamışlar.bkz.(3)[Youtube süre.1.19.00]
Bunları bilmeyen insanlara da çıkıp Nas suresini saydık bilmem kaç tane şu harften çıktı 19'a bölünce tam bölünüyor deyince, insanlar"inanılmaz bu da tesadüf olamaz!" diyor'.Böylelikle insanları şüpheye düşürüyorlar.
Mucizenin mekanizması
Saçma kriterlere gelelim de bu kişilerin sırf 19'u tutturmak için sistemlerini görelim.
Diyelim ki Besmele 19 harf olsun. Bu 19 sayısını da 3-4-6-6 harf olacak şekilde kelime kelime ayırmışlar. O halde normal bir insanın bu şemada izleyeceği yolu görelim.Besmele 3-4-6-6 diye ayrıldı ise, topluyoruz 19 çıkıyor.Birde çarpalım. çarptık ancak 19'a bölünmedi. çıkartma ve bölme işlemi de olmaz zaten. O zaman sayıları yanyana yazmışlar.Besmele`den"Elif`ide kaldırıyor"bkz.(3)[Youtube süre.1.03.15]
Böyle bir matematik zaten olamaz.Öyle bir işlem yok ama hadi var sayalım.Yanyana koyma işlemi yapalım . 3466 sayısı oldu, bölelim bunu 19'a. Yine bölünmedi maalesef. O zaman latin okunuşuyla okuyalım (yine farklı kriter uygulayalım.)
6643 sayısını böldüm yine olmadı. O zaman şöyle yapalım. Başına 1. sayı, 2. sayı diye yazalım.(13243646 şeklinde). Akla ziyan. Denk getirmek için bu formülü bulmuşlar sonunda.Neyse öyle gidelim. 1. sayı 3, 2. sayı 4 vs yazdık.Topluyoruz bakın. 29 etti, böldük 19'a tutmadı. Değiştirelim. Hadi çarpalım bari.Çarptık,gene bölünmüyor. O zaman yine yan yana yazma sistemini uygulayalım. 3466 sayısının yanyana yazma sistemiyle de uymadığını söylemiştik, o halde dedikleri biçimde yazalım. Nihayet tuttu, bu bir mucize olmalı.
Neyse devam edelim. Sonrasında ebced harflerini kullanarak devam etmiş ve sistemi değiştirmişler yine. Yani Besmelede ki her harfin bir değeri varmış, bunları yazıp kelime kelime ayırıp toplamışlar ve şu sayılar çıkmış. 102-66-329-289.
Normal bir insan ebced değerlerini bu şekilde yazdığı zaman ne yapar? Ebced değerlerini toplar veya çarpar ama neyse bunları matematik anlayışı yanyana yazma olduğu için sistemi o kabul edelim ve devam edelim.
Ebced değerlerimize dönelim. 102-66-329-289.Bunları bu halde yanyana yazıyoruz ve bölüyoruz. Bölünmüyor yine. Neyse Araplar gibi bakalım tersten okuyalım. 28932966102 sayısını bölelim.Yine bölünmedi. O halde tam tamına tersten okuyalım. 20166923982 ve yine bölünmedi. (bölünseydi bu yoldan ilerleyeceklerdi,ama olmuyor.) O zaman onların dediği gibi yanlarına 1. sayı 2. sayı yazarak yazıyorum bakın. Ve tuttu. Bingo.
Rahman ve rahim"kelimelerinin ifşası
Devam edelim. Devamında birinci sayı 3 ile 4'ü topladık 7 etti, 7 ile 6'yı topladık 13 etti. Bunları yanyana yaz bölünce 19'a bölünüyor diyorlar. (Peki 3 ile 4'ü toplamak nerden çıktı, iste yeni bir sistem daha) buna sadece gülünür. Kimsenin aklına gelmeyecek fikirlerle sistemi tutturmaya çalışmışlar. Tutmazsa harf atmışlar, tutmazsa gerekirse ayet atmışlar. Bunlar 19'a takmışlar resmen. Bazen yanyana yazma işlemi yapıyorlar, işlerine gelirse toplama işlemine geçiyorlar, işlerine gelirse çarpıyorlar.
2 ayeti atma meselesine de gelelim.Bahsedilen tevbenin son 2 ayeti. Mucizeci yorumcular Besmele içerisinde ki "rahman ve rahim"kelimelerinin Kuran'da tam olarak 19'un katı olması gerektiğine inanmışlar.Bir araştırmışlar ki "rahim" kelimesi 19'un katı değil. Buraya kadar normal. Asıl saçmalık devamında geliyor. Sonra demişler ki bir tane Allah bir tanede rahim kelimesi fazla. Bakacak olursak bir tane Allah bir tanede rahim kelimesi geçen birçok ayet var. Peki nasıl belirlemişler fazlalığın tevbe suresi olduğunu?Bunada şöyle bir kriter belirlemişler, (yine yeni kriter belirliyorlar.) Rahman ve rahim suresi yalnızca Allah'ın kendi için kullanacağı sıfatlardır ama burada Hz.Muhammed için kullanmış, o halde bu fazlalıktır. Böyle saçma bir mantık olabilirmi?Hulki Cevizoğlu ve Ceviz kabuğunda ifşa olmuştu bu konu.bkz.[7]
Diğer sözde mucizeler!
19 sisteminin diğer sözde mucizelerine gelelim.
Diyorlar ki, sure sayısı 114 ve 19'a bölünüyor. 114=6x19. Bunu 619 şeklinde alırsak.(niye böyle alıyoruz, kim belirliyor bunu) 19x6 olarak yazıyor. 196 olarak almalıydı o halde. (ki eğer o şekilde 19'a bölünseydi öyle alırlardı,çünkü belirli bir kriter yok ki ortada.İsterse 61x9 olarak alır, isterse 61+9 olarak alır, ya da isterse direk 6x19'u 619 diye alır. Böyle bir işlem matematikte var mı?Bunu böyle alırsalar 114. asal sayıya denk geliyormuş. Peki asal nerden çıktı? Yeni bir kriter daha.
114 asal sayıya denk gelmese bu seferde misal 114. edipiptik sayıya denk geliyor diyeceklerdi. Veya 19'a bölünse o da 19'a bölündü diyeceklerdi.İlk inen Sure sondan 19'uncu Sureymiş. Eğer ilk inen Sure sondan 38. olsa bu seferde bakın 19'a bölünüyor, veya baştan 19 olsa bakın 19 diyecekler. Veya bunlar hiç tutmasa sure 19 ayet derler. Bu kriterle bütün kitaplarda 19 üzerine 100 tane tesadüf bulabiliriz.
İnsanların aklını karıştıran sıkıntı şu,Bir Sure getiriyorlar. Diyorlar ki 19. Sure içinde 19 tane ayet var ve 19x15 harften oluşuyor. Bunu görende diyor ki bu tesadüf olamaz. Oysa ki bu kişiler bu sistemi bulana kadar günlerce araştırma yapıyorlar ve 1000 tane kriterden geçirip bu sonuca varıyorlar. Misal baştan 19 değilse sondan 19 olabilir (ihtimal yüzde 50) 19 degilde 38 olsa bu defa 19'a bölünüyor diyor. (19'un katı 20 tane Sure varsa ihtimal 20 katına çıktı) 19 ayet olmasa Besmele`yle 19 diyor. (ihtimal yine yükseliyor) Böyle hazırlayıp sununca sanıyorsun ki "pat" denk gelmiş hepsi.Sınırsız formülle denk gelir tabi.Tüm olasılık yöntemi ile bulunan formül denilebilir.
Zaten mucizeyi savunan videoda dakika 1.50.15`de itirafta bile bulunuyor.Ve yenilgisini ilan ediyor.
Espri malzemesi oldu ve ifşası
Böyle saçmalıklar ancak espri malzemesi olur.Örneğin"Tonton ve Arkadaşları" kitabındaki Mucizeler videosu buna bir örnek.En azından formülleri basit[5].
Akıllara Devlet Bahçeli`nin esprilere sebep olan "40 yapar" hesabını akıllara getirdi.[4]Benzer formüller kullanarak sonuca gitmiş.Aynen bunun gibi.
Cenk Koray adlı TV sunucusu Atatürk ve 19 mucizesi kitabını yazmıştı.bkz.[6]
Alttaki videoda mucize yorumcusunun mucizeyi nasıl ispatlayamadığını izleyelim.Karşısındaki konuya hakim ve matematiği iyi olduğu için olayı yani 19 mucizesini resmen bitirdi.[3]
Hiç alakasız bir Arapça cümlecikte de matematiksel mucizeler oluşturulabiliyor. Kelimelerin diğer kombinasyonlarını ve hesaplarının yapılmadığını ve buna rağmen bir mucize oluştuğunu söylüyor ve daha fazla benzerlikler içeren besmeleyle ilişkili mucizeler bulabilirdik diyor. Diğer kombinasyonları vb. yapsa kim bilir neler çıkacaktı. Verilen diğer mucizeleri de burada şu linkte görebilirsiniz.bkz.[3]
Sonuç olarak 19 mucizesi diye birşey yoktur.
Yukarıda özetini geçtiğimiz tartışmanın tamamı alttaki videoda.
Kaynaklar,
1. https://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCmeroloji
2.https://wikiislam.net/wiki/The_Miracle_of_19
3.https://www.youtube.com/watch?v=Bv2aTAlH6eo
4.https://www.youtube.com/watch?v=wxaA4bVzbRw
5.https://www.youtube.com/watch?v=YaNGvnULhmM
6.https://www.sabah.com.tr/galeri/turkiye/cenk_koray_ve_19_mucizesi/14
7.https://www.youtube.com/watch?v=Mj8QjvJR7Ns
8.https://www.youtube.com/watch?time_continue=251&v=xJ5fgcURWsc
Digerlerini bilmem ama besmelede ebcedler ve harf sayi siz dediginiz gibi deyi sadece basitce 1 2 3 4 sira ileva ederek yapinca 19 tam bolunyor ne yapsaniz da bu gercek))) ve bunun olma ihtimali tesadufe yer yox matamatiksel olarak. Yalanlamak icin yazmayiniz once bakiniz arastiriniz sonra
YanıtlaSil