Kompakt Disk (CD)'ler Neden 74 Dakika Uzunluğunda?

0
 
Beethoven’ın 9. senfonisi
Dijital Kompakt Disk Ses Standardı 1980′de belirlendi. O zaman süreleri 74 dakika olarak tesbit edilmişti. Peki, neden 60 veya 70 dakika değil de 74 dakika?..Philips ve Sony birlikte markalarının ar-ge çalışmalarının ana konusu 1970’lerde CD standartlarının ne olacağı üzerineydi. Rock müziğin zirvede olduğu 1970′lerde Philips 11.5cm’lik bir disk üretmek istemiş, Sony ise 10cm’lik bir formatı tercih etmişti…
Her ikisinde 60 dakika 16 bit ve 44.056 Hz söz konusuydu. 
Her iki biçim de plakları içine alacak kadar genişti, ancak Norio Ohga adındaki bir adam buna itiraz etti.
Ohga, bir opera sanatçısıydı ve Sony’nin teyp kaydedicisini ilk kez dinlediğinde şirkete ses kalitesini eleştiren bir mektup göndermişti.
Ohga’ya Sony’de bir iş teklif edildi. Ohga’nın etkisi o kadar büyük oldu ki 1980′de Sony’nin başkanlığı görevine kadar yükseldi.
Ohga, Beethoven’in korolu 9. Senfoninin sığacağı bir CD biçimi istiyordu.
Philips’e göre de Ludwig van Beethoven’in(1770 Bonn- 1827 Viyana), 9. senfonisinin kayıtlara geçmiş en uzun seslendirimi 74 dakika sürüyordu ve 60 dakika bu eser için yeterli gelmiyecekti.
Beethoven’ın 9. senfonisinin ortalama olarak 74 dakika sürüyor olması CD süresinin belirlenmesinde ana etken olmuş, sonuç olarak CD, 74 dakikalık ve 12cm’lik bir yapı kazanmıştı.
Tüm bunların dışında ünlü orkestra şefi Herbert Von Karajan’ın 9. senfoniyi bir CD’ye sığdırmak istediği de söylenenler arasında.
Bildergebnis für why cd 74 minutes 
Harry Nyquist teorisi
Standart ses kayıt formatının o dönemler 44.100 hz olarak belirlenmesi de bu konuda bir etkendir. Bu örnekleme oranını değiştirdiğiniz takdirde aynı cd'ye yapabileceğiniz maksimum kayıt süresini değiştirebilirsiniz (muhtemelen cd çalarınız böyle bir cd'yi çalmayacaktır o ayrı konu)
Örnekleme frekansının 44.100 olarak belirlenmesi ise Harry Nyquist'in 1920'lerdeki örnekleme oranına ilişkin teorisine dayanır.[kaynak]
Bu teoriye göre bir sesteki değişimlerin tekrar oluşturulabilmesi için ses dalgasının her periodda iki kez örneklenmesi gerekir. insan kulağının duyacağı en yüksek frekans yaklaşık 20.000 hz olduğuna göre (en azından dinleme cihazları bu mantığa göre yapıldığı için) 40.000 hz'lik bir örnekleme frekansının her frekanstaki seslerin doğru şekilde çalınması için yeterli olacağı düşünülmüş (ki daha sonra bu sayının aslında 22.000 olduğu ortaya çıkmıştır), bunun biraz daha fazlası olan 44.100 hz'te karar kılınmıştır.
Bu durumun sonucunda süreyi belirlemekte geriye kalan tek kriter cd'nin fiziksel özellikleridir.  

Gerçekten sebep Beethoven`miydi?
Gizmodo`daki makalede Philips`in başmühendisi Kees Immink konuyu şöyle cevaplıyor,

"It is a good PR story. In fact, it was all about the slight advantage Philips had with their factory able to make 11.5 cm discs.
An article by my hand—Beethoven, Shannon, and the Compact Disc pdf —offers a detailed discussion on the 12 vs 11.5 cm diameter issue.
Greetings,
Kees"[kaynak]

Not:"Beethoven, Shannon, and the Compact Disc "bölümündeki pdf sayfası haricinde Youtube linki olarak ekledik.Burdan [kaynak] tıklayarak youtube sayfasına gidebilirsiniz.
Sonuç olarak,Beethoven'in 9 Nolu Senfonisi ,o dönemlerde teknolojik imkanlarla tek bir CD'de yayınlanmasına olanak vermiyordu ve bu 1979'da son buldu.Nihayetinde maksimum süresi 74 dakika, 33 saniyeye ayarlandı ve mezarında Beethoven rahat bir nefes aldı.
Modern müzik dinleyicileri şimdi  Dokuzuncu Senfoniyi tüm ihtişamıyla dinleyebiliyor.

Kaynaklar,
1.https://www.classicfm.com/discover-music/why-is-a-cd-74-minutes/
2.https://gizmodo.com/why-is-the-cd-74-minutes-long-updated-5729864
3.Video-https://www.youtube.com/watch?time_continue=4022&v=dHDXdbSWu0E
4.https://en.wikipedia.org/wiki/44,100_Hz 
5.https://www.youtube.com/watch?v=eoxjk9XgJxg
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !