Ayam Cemani Tavukları İç Organlarına Kadar Neden Siyah Renklidir?

1
Ayam Cemani Cinsi Tavuklar Sahibini Zengin Ediyor 
Ayam Cemani 
Siyah tavuklar bir diğer ismiyle Ayam Cemani olarak da bilinen ve dünyanın en nadir tavuk cinsi olan siyah tavuğun sadece tüyleri değil eti, iç organları hatta kemikleri bile siyah. Yani aslında Türkiye’de bolca görülen siyah tüylü tavuklardan tam olarak farklıdır. Siyah tavuklar tür olarak büyük kümes hayvanları cinsindendir ve en önemli özelliği yeşil parıltılı simsiyah tüylere sahip olmasıdır.
Etimolojik olarak Sanskritçe’de “Ayam” tavuk, “Cemani” ise siyah anlamına gelmektedir. Bu isim, kara tavuğa renginden dolayı eski zamanlarda yaşamış Endonezya yerlileri tarafından verilmiştir. Diğer tavuklarla aynı olan kan rengi dışında büsbütün siyah olan tavuğun renginin siyah oluşu bir tür genetik mutasyondan kaynaklanmaktadır.
Endonezya efsanelerinde Ayam Cemani
Ayam Cemani'lerin ana vatanı Endonezya'da büyülü olduğuna yönelik inanışın bulunduğu, 12'nci yüzyıldan beri Endonezya efsanelerinde yer aldığı kaydedildi. Endonezya'da 15. yüzyılda Majapahit Krallığı'ndan gelen inanışa göre, Ayam Cemani tavuğunun güç ve bereket getirdiği, beslendiği yeri belalardan koruduğu düşünülüyor.
Bölgede açılışlar, törenler ve kutlamalarda da kötülüklerden korunmak için Ayam Cemani tavuğu kesiliyor. Zenginler tarafından beslenen bu kömür renkli tavukların, sahibine daha çok servet ve güç getirdiği, kimi zaman ise iyi şans işareti olarak yorumlandığı öğrenildi.
Endonezya kökenli Ayam Cemani cinsi tavuklar, simsiyah renkleriyle dünyanın ilgisini çekmeye ve gün geçtikçe yaygınlaşmaya devam ediyor.
Siyah tavuk özellikle Hindistan bölgesinde mistik olarak kutsal ve uğurlu bir hayvan sembolü olarak görülmekte ve dileklerin kabul olması amacıyla bazı dini törenlerde kullanılmaktadır. Hindistan’da ülke dışına çıkarılması yasaktır. Bunun yanı sıra siyah tavuk Çin’de alternatif tıpta çeşitli iyileştirme yöntemleri içerisinde de kullanılmaktadır. 
Bildergebnis für ayam cemani 
Genetik mutasyon
Genetik bir mutasyon yüzünden vücutlarındaki tüylerden, iç organlarına kadar siyah olan bu tavukların sadece yumurtaları ve kanları normal tavuklarla aynı renkte. 
Gizmodo adlı tasarım, teknoloji ve bilimsel haber sitesinin haberine konu olan cinsi tavukları, ABD'de yetiştiren Paul Bradshaw "Görünüşleri dolayısıyla, günümüzün en Moda tavuğu Ayam Cemani. Büyülü bir görünüşleri var. Güneş ışığının altındayken, kapkara tüylerinin arasında mor ve yeşil yansımalar göze çarpıyor" dedi.[kaynak]
"Bu siyahlığın sebebi Asya'da ortaya çıkan ve zamanla Avrupa'ya da gelen bir çeşit gen mutasyonu" ifadelerini kullanan Bradshaw "Bu mutasyon, Ayam Cemani'lerin normal bir tavuktan on kat daha fazla melanin üretmesine neden oluyor" şeklinde konuştu. 
Bilim insanları, insan derisinde, saçında ve beynin bazı bölgelerinde de bulunan koyu renkli pigmentler olan melaninlerin fazlalaşması anlamına gelen ve "fibromelanos" adıyla anılan bu genetik durumun herhangi bir zararı bulunmadığını kaydetti.
Bu tavuk ve horozların iç organlarının hatta kemikleri ile bağırsaklarının bile siyah olmasına neden olan bromelanosis olarak bilinen bir genetik durumdan kaynaklanan dokuların aşırı pigmentasyonu.[kaynak] 
Yani bu cins tavuk ve horozlar aslında aşırı pigmentasyondan mustaripler.
Bildergebnis für ayam cemani  
Farklı siyah tavuk ırkları varmıdır?
Yetişkin bir siyah tavuğun boyu yaklaşık 25 cm, ağırlığı ortalama 2 kilo, horozları ise 2,5-3 kilo arasında değişir. Yani kendileri çok iri kıyım tavuklar değiller. Bu tavuk cinsi diğer tavuk cinslerine göre daha yakın zamanda ortaya çıktığından dolayı modern bir tavuk ırkı olarak adlandırılabilir. Siyah tavuklar genel olarak böcek, çimen, pirinç, mısır, fasulye ve tohumlarla beslenmektedir.
Bilinenin aksine farklı siyah tavuk ırkları bulunmamakta, bu tavuk cinsi arı bir tür olarak varlığını sürdürmektedir. Bu kuş türünün devamı, korunması, geliştirilmesi ve yetiştiren kişilerin bilgilerini birbirleriyle paylaşabilmeleri için 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir dernek kurulmuştur.
Derneğin bir diğer amacı ise çeşitli ülkelere yapılan ithalat sırasında siyah tavuğun değişen genetik yapısının farkına varıp türün asli olan genetik özelliklerini korumak, farklı siyah tavuk çeşitleri ve kusurlu kuşların yetiştirilmesini engellemektir.
Ayam cemani cinsi tavuklar bir yıl boyunca en fazla 70 kadar yumurtluyorlar ve bu da çok nadir bulunmalarına neden oluyor.

 
Siyah Tavuk Nerede Bulunur?
Dünyanın en pahalı tavuğu olarak bilinen siyah tavuk eskiden sadece Güneydoğu Asya bölgesi, Çin ve Hindistan’da yetişmekteydi. Yüzyıllar öncesinde bu tavuğun Endonezya’nın Java, Madura adası ve Sumatra bölgelerinde ortaya çıktığı söylenmektedir.
Hollandalı sömürgeciler tarafından tanımlanan siyah tavuk ilk olarak 1998 yılında Hollandalılar tarafından Avrupa’ya ithal edilmiştir. Yıllar önce Hollanda hükümeti, tavuk çiftliği kurulması için Endonezya’ya bir ekip gönderir. Tavuk çiftliği kurulduktan sonra ekipteki Jan Steverink 10 adet Ayam Cemani yumurtası ile Hollanda’ya döner. Kara tavuğun Avrupa’ya gidiş hikayesi böyle başlar. Bunun sonucunda günümüzde Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Almanya ve Hollanda’da da üretilmektedir. Avrupa ülkelerinde üretiliyor olmasına rağmen bu tavuk türüne Endonezya dışında sık olarak rastlanmamaktadır. Ekinlerde bulunan zirai ilaçlar yüzünden nesilleri tehlike altındadır.
 
Kaynaklar,
1.https://gizmodo.com/this-goth-chicken-doesnt-conform-to-your-perfect-chicke-1791841530 
2.https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0173147
         

 

 

 

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !