Akrepler İntihar Eder Mi?

0
Bildergebnis für akrepler intihar eder mi 
Akrepler İntihar Eder Mi?
Akreplerle ateş hakkındaki hikaye yanlış yorumlamaya dayanmaktadır.Bunun gerçek gözlem üzerine temeli var, ancak yanlış yorumlaması söz konusu. Akrepler, soğuk kanlı hayvanlar gibi ısıya karşı çok hassastır. Vücut sıcaklıkları belirli bir seviyenin üzerine çıkarsa, örneğin ateşe yakınlığı nedeniyle, acı içinde çılgınca kıvranmaya başlarlar .Bu muhtemelen intihar girişimi olarak yorumlandı.Zira akrepler oksijen yetersizliğindeki stres durumlarında bile intihar etmezler.
Ateş çemberine sarılmış bir akrebin kendini sokuyor gibi gözükmesi bir algı yanılgısıdır. Hiçbir akrep kendisini sokarak intihar edemez, zira her akrebin kendi zehrine karşı bağışıklığı bulunmaktadır. Dolayısıyla akrep intihar etmeyi denese bile bunu asla başaramayacaktır. Akreplerin ateş çemberi, alkol, rakip korkusu gibi baskılar altında kaldıklarında intihar ettiklerine dair yaygın inanış, çok eskilere kadar dayanmaktadır ve bilim insanlarının da ilgisini çekmektedir. Öyle ki 21 Nisan 1887 tarihli Nature dergisinde “Akrepler İntihar Eder Mi?” başlıklı bir makale yayınlanmış ve farklı bilim insanlarının görüşlerine yer verilmiştir. Makalenin özet paragrafının ilk cümlesi şöyledir: “Yaptığı deneyler sonucunda Bay Bourne tarafından yapılan çıkarım, akreplerin intihar etmediği ve ölüm sebebinin ateşin yaydığı sıcaklık olduğudur.”
Akrepler,"poikilotherm" (değişkensıcaklı) denilen çevre sıcaklığına bağımlı hayvanlardır. Bu, sıcaklıklarını düzenleyemedikleri anlamına gelir, bu nedenle ortam sıcaklığına bağlıdırlar. Bu yüzden etrafı ateşle çevrelenirlerse, vücutları sıcaklaşır ve kramplar meydana gelir ve çılgınca kıvranırken "kuyruğundaki" kasılmalarınıda tetikler. Bu hareketlerden birinde kendine zarar verdigi anlaşılıyor. Aslında olan şey, sıcaklık yükselince, vücutlarındaki proteinlerin denatüre olmasına ve hatta pıhtılaşmasına, 60 ya da 65 ºC üzerindeki sıcaklıkta geri dönüşü olmayan bir sona giderken, vücutlarındaki kıvrılmaları tetiklemesine ve sonunda ölmesine neden olmasıdır.
Ayr
ıca,iğnenin akrepi koruyan sert kabuğundan (dış iskelet) geçemeyeceğinide göz önünde bulundurmalıyız.
Bildergebnis für do Scorpions committed suicide 
İntiharlarında ısrarcı olanlar 
Bilimsel olarak böyle bir kanıt bulunmuyor.Ancak bazı iddialarda akrebin kesinlikle kendini soktuğuna şahit olduklarını söyleyenlerde var.Bunun nedeni ise panik sırasında kendi iğnesini kendisine istemsiz farkında olmadan istisnai batırması ve hatta iğnesinin kopması bile  muhtemeldir.
Alttaki videoda Zoomin.TV`de gösterilen bu videoda kapalı bir kavanozdaki akrebin sıcaklık duyarlılığı nedeniyle intihar yanılgısına sebep olan videosu anlatılarak gösterildi.
Son olarak, bir hayvanın intihar etmeye «karar vermesi» için, sadece birkaç türlerinin sahip olduğu bir zekaya ve akıl yürütme kapasitesine ihtiyacı vardır. Aksine, hayvanlarda en köklü davranışlardan biri hayatta kalma içgüdüsüdür. Aslında, “intihar etme” kavramı bile oldukça insan merkezli, hayvanlara uygulanması zordur zira omurgasız hayvanlarda nerdeyse imkansızdır. 
 
Kaynaklar
1.https://www.nature.com/articles/035590a0 
2.Video-Zoomin.TV-https://www.dailymotion.com/video/x1r92dl 
3.https://metode.org/metodes-whys-and-wherefores/why-do-scorpions-commit-suicide-when-surrounded-by-fire.html
4.https://en.wikipedia.org/wiki/Poikilotherm
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !