Tezgah Toplayan Fare ve Hayvanlardaki Hijyen

0
Tezgah Toplayan Fare  
Titizliğe çok düşkün olan ve yaşadığı kulübedeki tezgâhı dikkatli bir şekilde toparlayan bir fare, videoya kaydedilip internette paylaşıldı.
Fare birdenbire kutudan çıkıyor ve birkaç vida, tırnak makası ve metal bir zinciri alıp kutuya koyuyor. Farenin evini, tıpkı bir insanın yaptığı şekilde topladığını düşünmek insanı cezbediyor.
Elbette, biyolojide işler her zaman bu kadar basit yürümüyor.
 
Hayvanlardaki Hijyen 
Bir yaşam alanını hijyenik sebeplerle temizlemek, hayvanlarda olağandışı bir durum değil. Arılar cesetleri kovandan kaldırıyor, erkek balıklar yumurtalardaki küf ve kum parçalarını topluyorlar.
Eşini cezbetmek için dans eden kuşlarda, bir gösteri alanındaki atıkları temizlemek de yaygın bir davranış. Bunların hiçbiri, bu fare için geçerli değil; bu yüzden, kemirgenlerin doğuştan gelen davranışlarına dayanan bir açıklama aramamız lazım.
Kuzey Amerika’daki Neotoma cinsi farelerin, yuvalarını korumak için parlak nesneler, taÅŸlar ve odun toplama alışkanlığı bulunuyor. Bazı fareler de iyi bir kiler bulundurmayı seviyor; yiyecek bol olduÄŸunda, onu stokluyorlar.
Pek çok kemirgen, kendi bölgesinde bulduğu yeni nesneleri toprağa gömüyor ve bu davranış bazen, tüm kemirgenlerin sahip olduğu doğal kazma tepkisinin bir uzantısı şeklinde düşünülüyor. Fareler ve sıçanlar tünel kazmaya meraklıdır; bu yüzden kazı yapma isteği, onların davranış repertuarlarının önemli bir parçısını oluşturur.
Fareler, yatacakları yeri düzenleyip kuluçka da yaparlar. Kanıt olarak yalnızca kısa bir video bulunduğu için emin olmak zor fakat; farenin bu davranışının, bahsi geçen istifleme, gömme ve genel olarak bulunduğu ortamı düzenleme davranışlarından kaynaklanıyor olması muhtemel.
Farenin bölgesinde bulunan tüm bu nesneler, kafasının karışmasına sebep olmuş ve farenin bunları, güvenli olarak algıladığı bir yere saklamasına yol açmış olabilir.
Bu sebeple hayvanlar, sandığınızdan daha düzenlidir ve düzenli olan tek hayvan da bu fare değildir. Temizlik, çok sayıda canlı için bir erdemdir.
1. Çıngıraklı yılanlar
Çıngıraklı yılanların kolları yok fakat yine de, üçgen biçimindeki kafalarını ve kaslı boyunlarını kullanarak otları kenara çekiyor ve avlanma alanlarını temizliyorlar.
Alanlarını düzene sokarak, muhtemel avları için daha belirgin bir güzergâh elde ediyor olabilirler; bu durum, saldırı düzenledikten sonra yönünü düzeltemeyen bir yırtıcı için son derece faydalı.
Ähnliches Foto 
2. Ötücü kuşlar
Ötücü kuÅŸlar, yavrularının ‘dışkı keselerini’ taşıyıp yuvanın dışına atmalarıyla bilinir. Mavi kuÅŸlar, dışkı keselerini elektrik tellerine, çit direklerine ve telefon direklerine asarken görülmüşlerdir. Bu kuÅŸlar; dışkıları, yenmeyen yiyecekleri ve ölü yavruları hemen uzaklaÅŸtırma konusunda epey titizdirler ve bu sayede enfeksiyonu önleyerek, avcıların kuluçkayı tespit etmesini zorlaÅŸtırırlar.
3. Karıncalar
Hastalık tehlikesi, sosyal hayvanlar için daha ciddidir. Karıncalar ve arılar gibi sosyal böcekler, çok kısıtlı alanlar içerisinde büyük kalabalıklar halinde yaşarlar ve bu durum, onları bulaşmaya karşı eğilimli hale getirir. Pek çok karınca türünün, ölülerini tünellerde çürümeye bırakmak yerine yuvanın dışına taşıması da bu sebeptendir.
Yapılan bir çalışmada, eÄŸer karıncaların ölü bedenleri ortadan kaldırması engellenirse, ölmelerinin daha muhtemel hale geldiÄŸi bulunmuÅŸ. Ancak zıplayan Hint karıncalarının yöntemi biraz daha farklı; bu karıncaların yuvasında ölü karıncalar, artık avlar ve dışkı maddeleriyle dolu olan bir “çöp” odası yer alıyor. Bu odalarda, atıkları yiyen kurtçuklardan meydana gelen bir “kanalizyon takımı” çalışıyor.
4. Çıplak kör fareler
Çıplak kör fareler de yeraltında yaşıyorlar ve karıncalara benzer bir düzeni takip ediyorlar. Oyuklarında özel tuvalet alanları yapıyorlar ve bunlar dolduÄŸu zaman; “atık işçisi” kör fareler onları toprakla kapatıp yenisini kazıyorlar. Kör fareler, iÅŸ kendi tünellerine geldiÄŸinde epey titizler; geçitlerdeki asi kökleri, çakılları ve diÄŸer çöpleri alıp baÅŸka yere götürüyorlar.
Bilim insanları, yapılan bir çalışmada; bir kör fare oyuÄŸuna kablo ve bir termomotre yerleÅŸtirmiÅŸ ve “temizlik takımı” hemen gelip bunları temizlemiÅŸ.
5. Papaz balığı
BBC kanalının Blue Planet 2 belgeselini izleyenler; garibaldi papaz balığının, kuluçka bölgelerindeki deniz kestanelerini usanmadan temizlediği ve sonraki gün, bölgenin yine deniz kestaneleriyle kaplandığı videoyu hatırlayacaktır.
Yavru yetiştirme işinin büyük kısmını erkek balık yapıyor. Erkek bir garibaldi yetişkin olduğu zaman; hayatının geri kalanını geçireceği, gelecek vadeden bir resif alanı seçiyor.
Garibaldi, kuluçka bölgelerindeki deniz kestanelerini kaldırmaya ek olarak; etrafta gezen çerçöp ile deniz yıldızlarını da kaldırıyor ve birkaç kırmızı alg türü hariç, büyüyen bütün bitkileri kemiriyor. Budadığı şeyler, yumurtaların içinde durması için mükemmel bir boyut olan yaklaşık bir inç uzunluğa sahip.
Charles Darwin "derece farkı"diyor
Tıpkı fiziksel niteliklerde olduğu gibi, davranışsal nitelikleri de sadece içinde bulunulan çevre etkilemiyor; bunlar kalıtımla da aktarılabiliyor. Belirli özellikler, bazı bireylerin üremesini ve genlerini aktarmasını, diğerlerine göre daha muhtemel hale getirebiliyor; tıpkı, hastalığı veya avcılığı önlemek amacıyla temizlikte diretmek gibi.
Her ne kadar insanların özel ve eÅŸsiz olduÄŸunu düşünmek istesek de, Charles Darwin’in sözlerini yeniden hatırlamakta fayda var: “Ä°nsanlar ve diÄŸer geliÅŸmiÅŸ canlılar arasındaki farklar, ne kadar büyük olurlarsa olsun; muhakkak bir derece farkıdır, nitelik farkı deÄŸil.”

Kaynaklar
1.https://popsci.com.tr/bir-adam-farenin-kendi-dagittiklarini-topladigini-gorunce-sok-oldu-iste-olayin-sebebi/
2.https://www.newscientist.com/article/mg23731604-900-smell-of-death-tells-undertaker-bees-its-time-to-remove-corpses/
3.http://sciencenetlinks.com/science-news/science-updates/fatherly-fish/
4.https://insider.si.edu/2017/09/clean-sexy-panamas-golden-collared-manakins/
5.https://www.terminix.com/pest-control/rats/pack-rat/
6.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432897001629
7.https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-009-1466-y
8.https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1258/002367796780684890
9.https://www.jstor.org/stable/1370361?seq=1#page_scan_tab_contents
10.https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0118376
11.https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2014.0306
12.https://zslpublications.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1469-7998.1971.tb04544.x
13.https://www.nps.gov/chis/learn/nature/garibaldi.htm
14.https://twitter.com/ITVCentral[link]
15.Video-Oregon Zoo-https://www.youtube.com/watch?v=jin0dGcFjao

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !