Çinli Bilim İnsanları Maymunlara İnsan Beyni Geni Nakletti

0
This picture released by the Chinese Academy of Sciences Institute of Neuroscience shows five cloned macaques at a research institution in Shanghai.     
(STR/AFP/Getty Images)-Chinese Academy of Sciences Institute of Neuroscience tarafından yayınlanan bu resimde Şangay'daki beş klonlanmış makak`ı gösteriyor.
Çinli Bilim İnsanları Maymunlara İnsan Beyni Geni Nakletti
Çinli bilim insanları ahlâk ve etikte sınır tanımıyorlar.Çin, yapay ay projesi haricinde bu araştırmadan kısa bir süre önce de tasarım bebekler ile gündeme gelmişti.Çinli bilim insanlarının gen düzenleme teknikleri kapsamında yaptıkları deneylerin sonuda gelecekmiş gibi görünmüyor.
Genetik Mühendisliği gün geçtikçe yeni gelişmeler ve araştırmalar ile gündemimize oturmaya devam ediyor. Çinli Bilim insanları tarafından genetik mühendislik alanında büyük tartışmalara yol açacak yeni bir gelişme yaşandı. Ancak çözüm bekleyen bazı tartışmalı konular hala sonuçlanmış değil. Çinli bilim insanları, maymunlar üzerinde yaptıkları deneyler sebebiyle bir kez daha gündeme geldi. Çinli bilim insanlarının gen düzenleme teknikleri kapsamında yaptıkları deneylerin sonu gelecekmiş gibi görünmüyor.
National Science Review`de yayınlanan makaleye göre,bilim insanları bu sefer de insan beyni genlerini maymunlara aktardılar. Üzerlerinde deney yapılan Makak maymunlarının daha zeki hale gelerek, hafızalarının kuvvetlendiği ifade edilen açıklama sonrasında ise bilim dünyası bahse konu deneylerin nereye kadar devam edeceğini tartışmaya başladı.
Bildergebnis für Scientists added human brain genes to monkeys 
Çinli araştırmacıların MCPH1 geninin insan varyantını 11 farklı makak maymununa uyarlayarak gerçekleştirdiği deney sonucunda, maymun beyninin insanlarınkine benzer bir gelişim kaydettiği belirtiliyor. China Daily sitesine göre deney sonucunda, hayvanlar sıradan maymunlara göre daha iyi tepki süresine ve gelişmiş kısa süreli hafızaya sahip olmuşlar.
Genin eklendiği makaklardan 6 tanesi hayatını kaybetti; 5 tanesi ise yaşamını sürdürdü. MRI taramaları ve hafıza testlerinden geçirilen makakların, kontrol grubuna göre daha büyük beyinleri olmadığı tespit edildi; ancak kontrol grubundakilere göre, renkler ve kutular halindeki resimleri tespit etmeye dayalı kısa-dönem hafıza testlerinde daha büyük başarı gösterdiler. Dahası, kontrol grubuna göre beyinleri daha uzun sürede gelişti; tıpkı insan bebeklerinde olduğu gibi.
Söz konusu deneye tepki gösteren genetik bilimci James Sikela durumu, “İnsan genlerinin beyin evrimine olan etkilerini incelerken genetiği değiştirilmiş maymunları kullanmak hiç uygun değil. Karşı karşıya kaldığımız durum tam anlamıyla kaygan bir zemin üzerinde duruyor.” sözleriyle eleştirmiş. Bilim insanı ayrıca, deneylerin hayvanların hayatlarını değersizleştirdiğini ve ileride ölçünün iyiden iyiye kaçabileceğini belirtmiş.
Akıllara, “Maymunlar Cehennemi” senaryolarını getirse de bahse konu deneylerin insanlığın nasıl ve neden bu kadar akıllı hale geldiği sorularına bir cevap aradığı belirtiliyor.
Bildergebnis für Scientists added human brain genes to monkeys 
Humanzee ve crispr tekniği
Aslında bunun ismi var, "humanzee". Human chimpanzee yani insan şempanze hibriti. Crispr (ing. Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) tekniğinin keşfi ile genetik modifikasyon işi inanılmaz oranlarda ucuzladı ve kolaylaştı. Eskiden yüksek maliyetle milyonlarca dolar harcayarak yaptıkları deneyleri bugün küçük bir labaratuvarda bilim insanları o kadar yüksek maliyet harcamadan yapabiliyor. Bu sebeple bu tip haberlere kendimizi yavaştan alıştırmamız lazım gibi görünüyor.Şu an resmi yapılmamasının tek nedeni etik baskılar ama kapalı kapılar ardında neler yapılıyor bilemiyoruz. Özelliklede Çinde.Çin crispr tekniğine çok büyük yatırımlar yapıyor.Nerdeyse ülkenin her bölgesinde crispr üzerine uzmanlaşan enstitüleri bulunuyor.
Tek sorun etik olması değil
Çinli bilim adamlarının maymunları zeki yapmak gibi bir dertleri olmadığı iddiasıda kulislerde dolanıyor.Maymunlar cehennemindeki gibi zeki maymunlar yaratarak insanları ve kendilerini yok etme derdinde olamazdılar.Yada dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan bir ülkenin işyerlerinde çalışacak zeki maymunlara ihtiyacı olamazdı.
Etik olmadıkları ve projelerinde ketum davrandıkları için onlara genelde kuşkuyla bakılıyor. Burdaki muhtemel başarı durumunda, eğer maymunları daha zeki yapılıyor ise insanı da daha zeki yapabilir miyiz üzerine araştırma yaptıklarını düşündükleri yönünde. Gelecekte dünya ırkından daha zeki bir Çinli ırkı ortaya çıkarmak gibi bir gayeleri olabilirmiydi.?Zeki insanların genlerini toplumun geneline ve hatta öncelikle siyasi liderlerine enjekte ederek çok zeki liderler, bilim adamları, mühendis ve dahiler, patronlar üreterek egemenliklerini garanti altıya almaya çalışabilirler. Zira onlarla aynı hızda gelişen bir de yapay zeka teknolojisi var. Gelecek süper güçler arasında değil süper zekiler arasında geçecek bir savaşa gebe görünüyor.Ünlü fizikçi Stephen Hawking`de "süper zeki nesil" ile ilgili olarak konuya dikkat çekmişti.
Kaynaklar
1.https://academic.oup.com/nsr/advance-article/doi/10.1093/nsr/nwz043/5420749 
2.http://www.chinadaily.com.cn/a/201904/02/WS5ca31228a3104842260b3fa3.html
3.https://futurism.com/the-byte/chinese-scientists-super-monkeys-human-brain-genes
4.https://en.wikipedia.org/wiki/Humanzee 
5.https://en.wikipedia.org/wiki/CRISPR
6.https://www.sciencealert.com/stephen-hawking-future-superhumans-threaten-end-humanity-genetic-engineering-crispr-evolution-ai-planet
7.https://cernbilim.blogspot.com/2018/12/cinde-gen-manipulasyonu-ile-tabu.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !