İnsan ve Hayvanlardaki Erken Boşalmanın Evrimsel Kökeni

0
Bildergebnis für stoppuhr
İnsan ve Hayvanlardaki Erken Boşalmanın Evrimsel Kökeni
Lawrence Hong isimli bir toplumbilimci "En Hızlının Hayatta Kalması: Erken Boşalmanın Kökeni" üzerine isimli çalışması oldukça yerinde bir başlığa sâhip özgün bir makale yayınladı.
Scientific American`daki makaleye göre,erkeklerin biyolojik olarak erken boşalmaya programlandıkları ve atalarından kalan bir miras olarak erken boşaldıkları evrimsel teorinin en kadim önermelerinden biri, bu doğal ve olağan bir durum. Çünkü daha uzun süreli bir cinsel ilişkinin üremeye herhangi bir katkısının olmadığı, ayrıca boşalma süresinin uzun olması erkeği dış tehlikelere karşı korunmasız bıraktığı, hatta geç boşalmanın türün devamı için bir tehdit bile oluşturduğu bilinen bir gerçek.
En Hızlının Hayatta Kalması: Erken Boşalmanın Kökeni
En son çalışması dünya çapında fenomen olan trans bireylerin gece kulübü şovlarıyla alâkalı olan Hong, insanın uzun evrim tarihi süresince dişiye hızla binen, hemen boşalan ve çabuk inen eline çabuk bir partner, dişiler için en makbulü olabilir (olmaktadır) şeklindeki görüşüne bu makalede yer vermiştir. Hong un bu sonuca varmasındaki en önemli olgu, insanlarda, erkeklerin vajinaya girmelerinin ardından ortalama olarak sâdece iki dakika sonra boşalarak orgazm olmaları, öte yandan bu vajinaların sâhiplerinin ise penisin içlerine girmesinden sonra orgazm olmalarının en azından iki kat daha fazla zaman alması olgusudur.
Tanım hakkındaki fikir ayrılıklarına ek olarak başka bir tartışma da, erken boşalmanın bir işlev bozukluğu olarak düşünülüp düşünülemeyeceği üzerinedir. Kinsey, Pomeroy ve Martin'in işaret ettiği gibi memelilerin çoğu, içeri girdikten ya da kısa bir süre sonra boşalmaktadır. Kinsey'in grubu tarafından yürütülen görüşmeler, 6000'in üzerindeki erkekten oluşan örneklemin %75'inin içeri girdikten sonra 2 dakika içersinde boşaldığını belirtmektedir. Makalede bu iki bilgi kaynağına dayanarak Kinsey ve arkadaşları, evrimsel bir bakış açısıyla böylesine çabuk ve yoğun boşalmanın muhtemelen uyumsal (adaptive) ve bu bağlamda üstün (superior) olduğunu öne sürmektedir. Daha yakın bir dönemde benzer bir duruş, Hong tarafından savunulmuştur. Hong, literatürü taradıktan sonra kendi başına erken boşalmanın, içeri girmeden boşalmada olduğu gibi aşırı olmadığı sürece klinik bağlamda düşünülmemesi gerektiği sonucuna varmıştır. Partnerin edineceği haz üzerine sorulan sorulara Hong şöyle yanıt vermiştir: Kadınlarda cinsel doyum, diğer, belki de daha iyi araçlarla sağlanabilir. Bu tanımda anahtar nokta, erken boşalmanın bir anlamda uyumsal olarak görülebileceği; bundan dolayı ona bir işlev bozukluğu denilirken dikkat edilmesi gerektiğidir.  
Bildergebnis für Premature ejaculation 
Erken boşalma aslında bir avantajmış
Erken boşalma, erkeklerde en çok görülen cinsel işlev bozukluklarından biri. Prof. Dr. Kadıoğlu, bunun bir hastalık olup olmadığını sorguluyor. Türkiye’de bu konuda istatistik bulunmadığını ancak Venezüella’da erkeklerin yüzde 42′sinin erken boşaldığının belirlendiğini anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, bu konuya da şöyle açıklık getiriyor:
‘‘Erkeğin 2-5 dakika arasında boşalması ‘erken boşalma’
olarak adlandırılıyor. Ancak, nüfusunun yüzde 42′sinde görülen bir şey, hastalık olabilir mi? Bu neredeyse, erkeklerin yarısı demek. Doğaya dönüp baktığımızda, erken boşalmanın bir avantaj olduğunu görüyoruz. Doğada, dişiye, spermlerini çabuk aktarmak, soyunun devamını sağlamanın en iyi yolu. Çünkü çiftleşme sırasında, avlanma olasılığı çok yüksek. Bu nedenle çabukluk önemli. İnsanoğlu da vahşi doğadan uygar yaşama geldiğine göre henüz evrimini tamamlamamış olabilir. Erkeklerin vücudu henüz bunu ayarlayamamış.’’
Bu erkekler için bir müjde mi yoksa felaket mi bilinmez ama Prof. Dr. Kadıoğlu, erken boşalmanın doğaya bağlı olduğunu söylüyor ve hemen ardından ekliyor: ‘‘Evrim belki 200 bin yıl sonra tamamlanacak ve erkeklerin böyle bir sorunu kalmayacak.’’
Vahşi hayvan korkusu, erken boşalma refleksini yarattı
CİSED Genel Başkanı Dr. A. Cem Keçe; ''Erken boşalma bize göre kazanılmış bir reflekstir. Çok eski devirlerde ilkel çağlarda yaşayan insanlar doğada yaşamlarını sürdürmek ve canlarını korumak zorundaydılar.
Seks yaparken de bir yandan da her an vahşi bir hayvanın saldırabileceği korkusunu yaşamaktaydılar. Bu nedenle de erkek bir an önce işlerini bitirmeyi yani boşalmayı amaçlıyordu. Seksten keyif almak için huzurlu bir ortam gereklidir.
Eğer huzur yoksa ve tehlike varsa vücutta adrenalin salgılanır ve kişi bir an önce bulunduğu ortamdan kaçmak ister. Yani erken boşalma da insanın kendini korumak için geliştirdiği bir savunmadan oluşmuş ve nesilden nesile aktarılmış bir davranış örüntüsüdür. Yani erken boşalma ilkel bir savunmadır.'' dedi.
Bildergebnis für Vorzeitiger Samenerguss 
Beyin kafayı, kafa vajinayı, vajina penisi büyüttü
Prof. Dr. Kadıoğlu, insanlarda, erkeklerin cinsel organlarının büyük olmasının da, evrim sürecinde gelişen beyinle ilgili olduğunu anlatıyor.
İnsanların beyinlerinin gelişmesiyle, kafalarının büyüdüğünü belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, ‘‘Kafa büyüyünce, doğurmak için kadınların vajinaları da genişlemek zorunda kaldı. Böyle olunca, erkeklerin cinsel işlevlerini yerine getirebilmeleri için cinsel organları da büyüdü’’ diyor. Yani, evrim sürecinde, insanların gelişen beyinleri, erkeklerin doğadaki benzerlerinden daha büyük cinsel organa sahip olmalarına neden oldu.
Penisin şeklide etkiliyormuş
2016`daki "iflscience.com"daki makaleye göre erkeklerin uzun süre penetrasyonda bulunmasının sebebi "penisin şekli"dir.
2003'te yapılan bir araştırmaya göre penisin ucundaki "çıkıntı" (bizde sünnet edilen bölüm) vajinada önceden bulunan başka erkek spermlerini temizleyecek ve bu bölgeye kendi spermini iletecek şekilde evrimleşmiştir. Bu da er kişinin kendi neslini devam ettirebilmek adına döllenme şansını artıracaktır. Bu yüzdendir ki boşalma öncesi aktivite bu kadar uzun sürer (teorik olarak).
Bu arada "Antechinus" adlı Avustralya keseli hayvanı 1 hafta boyunca kör olup ölme pahasına çiftleştirilmiş.Ayrıca çıngıraklı yılanların da bir gün boyunca çiftleştikleri gözlemlenmiştir. 
Bildergebnis für Vorzeitiger Samenerguss 
Erkekler neden kadınlara göre daha erken tatmin oluyor?
Biz insanlarda erkeklerin kadınlardan erken tatmin olması da aynı sebepledir. Hızlıca dişisini dölleyip yoluna devam eden atalarımız daha kolay çoğaldıkları için erkekler kadınlardan daha kolay tatmin olacak şekilde evrimleşmiş.
Zira modern hayatta istenmeyen bir şey olsa da, evrimsel olarak erkeğin erken boşalması büyük bir avantaj.

Memeli hayvanlarda bunun örnekleri mevcut
İnsanlarda oldugu gibi çoğu memeli hayvanlarda erken boşalır ama kendisine ya da dişisine göre göre erken değildir. Yaptıkları çiftleşmenin amacı türün devamı olduğundan,hayatta kalma baskisi yüksek oldugu icin ne kadar çabuk halledersen o kadar başarılısındır ve eğer dişiyi dölleyebilirsen başarmışsındır demektir.insan denen memeliye gelirsek, insan yaptığı sex'in %90'ını üremek için değil de zevk için yaptığından bu bir yükümlülük değildir . Zevk alarak yaptığın bir eylem de erken bittiğinde ister istemez bir tatminsizlik baş gösterir. Buna da erken boşalma diyoruz.
Bonobo maymunları ise, zevk için cinsellik yaşayan enden türlerden biridir ve çiftleşmeleri sırasında, insanlar gibi pozisyon değiştirirler. çiftleşme süreleri de göreceli olarak daha uzundur. 
Sözün özü, aslında tüm hayvanlar erken boşalmazlar.Onlara göre ideal zamanında boşalıyorlar.

Kaynaklar
1.https://blogs.scientificamerican.com/bering-in-mind/not-so-fast-whats-so-e2809cprematuree2809d-about-premature-ejaculation/
2.http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/insan-monogam-degil-seri-monogam-39236828
3.https://www.jstor.org/stable/3812346?seq=1#page_scan_tab_contents
4.https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(15)01881-6/pdf 
5.https://t24.com.tr/haber/erken-bosalan-erkeklerin-ortak-ozellikleri,219676
6.https://en.wikipedia.org/wiki/Premature_ejaculation 
7.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090513803000163
8.https://www.iflscience.com/plants-and-animals/how-long-does-sex-normally-last/all/ 
9.Video-NatGeoWild-https://www.youtube.com/watch?v=82GUjPConiE

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !