Romatizma Hastaları Yağmuru Gerçekten Bilebilir Mi?

0
Bildergebnis für yagmur yagacak yagmayacak 
Romatizma Hastaları Yağmuru Gerçekten Bilebilir Mi?
Kemal Sunal'ın “Üçkağıtçı” filminde canlandırdığı Rıfkı karakteri romatizma hastası olduğu için yağmurun yağacağını önceden tahmin edebiliyordu.Yağmur yağmadan önce dizlerine şiddetli ağrılar gelir.Ve ağrıyan dizlerini ovalamaya başlar.Sonra bardaktan boşalırcasına yağmur yağar.Peki bu gerçekten doğrumudur?
İnsanlarda bilinen ilk romatizma-artrit bulguları Amerika Birleşik Devletleri’nde  Tennessee’de bulunan milattan önce 4500’li yıllara ait iskeletlerde tespit edilmiştir. Amerikan yerlilerine ait bu iskeletlerde romatoid artrit bulgularına rastlanmıştır. Tıbbın babası olarak kabul edilen, milattan önce altıncı yüzyılda yaşamış olan ilk kez İsa’dan 400 yıl kadar önce modern tıbbın babası kabul edilen Hipokrat romatizmal hastalıklar ile yoğun olarak uğraşmıştır. Eklemlerdeki ağrılara beyinden eklemlere akan kötü sıvının neden olduğunu düşünerek bu hastalıklar için eski Yunan dilinde akan sıvı anlamına gelen “rheuma” kelimesini kullanmıştır. Bu kelime romatizma kelimesinin kökü olup dünyanın birçok bölgesinde yüz yıllardır yaygın olarak kullanılmaktadır.
Soğuk Havalarda Ağrılar Artıyor
Özellikle eklem romatizması olanlarda, eklemlerdeki basınç alıcılarında hasar olmasından dolayı, hasta hava basıncı değişikliklerine daha duyarlı hale geldiğini kaydeden
Uzman Fizyoterapist Gökhan Aygül, "Bu yüzden soğuk ve yağışlı havalarda, bu hasta grubunun ağrıları daha da artar. Soğuk hava yüzünden kasların kasılması ve kısalması da ağrının artmasına neden olurken; eklemlerde normalde ağrı alıcıları soğukla aktif hale gelir ve bu havalarda eklem kökenli ağrıların artması ile sonuçlanabilir. Soğukta kan damarların büzülmesi sebebiyle de iskelet kas sistemine ulaşan kan miktarı azalır. Bu yüzden kas kökenli ağrılar artabilir Ayrıca soğukla beraber mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotonin seviyesinde düşme yaşandığını ve bu düşüşün eklem ağrılarını daha çok hissetmeye sebebiyet verdiğine dair çalışmalarda mevcuttur" diye konuştu.
D vitamini eksikliği de genel vücut ağrıları ile iskelet-kas sistemi kaynaklı ağrıların oluşmasında önemli bir neden olduğunu söyleyen Aygül, "Kışın güneşe daha az maruz kalındığı için D vitamini seviyesi düşer, bu yüzden de ağrılar artar. Genel olarak boyun ağrısı, bel ağrısı ve yaygın olan küçük eklem ağrılarını, bu mevsim geçişlerinde görmekteyiz. En sık miyalji dediğimiz kas ağrıları karşımıza çıkar. Sabah uyanınca nispeten sıcak yataktan kalkan kişide veya sıcak duştan sonra dışarı çıkınca anlık ısı düşmesi, kaslarda basit ağrı, kramp ve spazma yol açar. Anlık ısı düşmesi kas içerisindeki kan akımını azaltıp, ağrı ve hareket kısıtlılığı yapar. Yine aynı şekilde rüzgara maruz kalma esnasında, rüzgar derinin ısısını düşürerek kas ağrılarını meydana getirir" ifadelerini kullandı.
Ähnliches Foto 
Bunun nedeni hareketsizlik
"Soğuk mevsimde eklem ağrısının artmasının temel nedenlerinden biri, insanların soğuk olduğunda rahat hareket etmemeleridir. Sonuç olarak, kaslar normalden daha gergindir, dolaşım da azalır, eklemler üzerindeki baskı artar ve bu da donuk ağrıya neden olur.
Kasların ve eklemlerin harekete ihtiyacı var"diyor Almanya Klagenfurt hastanesinin ortopedi bölümünden Manfred Kuschnig.
Kaslardaki gerilim kış ağrılarının ana nedeni.Hareket etmeyen eklemler daha az eklem  sıvı üretimine yol açarken ağrılar daha kötüye gidiyor ve artıyor.Aktivite halinde olan hareketli olan vücutta ise eklemdeki daha iyi dolaşım ağrıları azaltıyor.Kuschnig ayrıca "Hareket kadar önemli onlan diğer konu ise kışın eklemlerinizi sıcak tutun,sıkı giyinin"diyor.
Akıllı telefon uygulaması ile test
Havanın hastalığın belirtileri üzerindeki etkileri artık biliniyor. Ancak hava değişiminin ağrılara neden olduğu hala soru işareti.
Bu zamana kadar konu hakkındaki yapılan araştırmalarda direk olarak hava durumu ve ağrı bağlantısı bulunamadı.Bu konuyu test etmek için akıllı telefon uygulaması bile üretildi.
Manchester üniversitesinde hekim olan Will Dixon"Cloudy with a Chance of Pain"projesi başlattı.Dixon bu rahatsızlığı olan hastalarla sürekli karşılaştığını söyleyerek"Birçok hasta hava durumuna göre ağrılarından şikayetçi oluyor"diyor.Ancak bu projeye çoğu hekim ve araştırmacılar gülüp geçtiler ve ciddiye almadılar.
2016 Ocak ayından beri proje kapsamında"uMotif" isimli application yardımıyla kronik ağrıları olan ve migrenli hastalardan bilgiler toplanmış.
İlk sene içerisinde İngiltere`den Leeds,Londra ve Norwich`den 9000`den fazla hasta uygulamayı indirdi.5824 hasta bilgileri araştırmacılara verdi.Hastaların 1/4 ü uygulamayı düzenli olarak kullanmış.
Ähnliches Foto 
Uygulamadan çıkan sonuca göre,bu üç şehirde yaşayan hastalar Subat ayından Nisan ayına kadar ağrıları olmadığını belirtmişler.Bahsedilen aylarda güneş daha fazla görülmüş ancak Norwich`te yağmurlarda azalma görülmemiş.Takip eden aylarda ise ağrılarda artış gözlemlenmiş.O aylarda ise Güneş azalmış ancak yağmurlarda artış olmuş.
Sonucun açıklanması için son olarak psikososyal etkiside araştırılmış.Buna göre uygulamaya ağrıları etkileyebilecek GPS baglantılı dokuz yeni aktivite eklenmiş.Ekip bu konudaki araştırmalara devam ediyor.
Bilim çevresinde destek görmeyen konu hakkındaki video için,bkz.[link]
Bir diğer araştırmada ise Harvard Medical School`dan Anupam Jena "British Medical Journal"`in noel özel sayısında makalesini yayımladı
Araştırmada Amerika`daki sigorta sirketi Medicare`nin bilgilerine başvurulmuş.Buna göre tüm yıldaki ağrıları olan hastaların doktor ziyaretleri referans alınmış.
Sonuca göre 1,5 milyon hasta 4 yıl içinde 11,6 milyon kez doktor ziyareti gerçeklestirmiş.İki milyon doktor ziyareti ise yağmurlu günlerdeymiş.Sonuç olarak biraz farklılıklar olsada insanların inandığı fenomeni desteklemiyor.Zira doktor ziyaretlerinin yağmurlu günlerdeki oranı 6,23% iken güneşli günlerde ise oran 6,42%.Jena ve ekibi romatizma ve Artrit ağrısıyla hava durumu ilişkisi bulamadı.
Jena "Ağrıyan eklemler veya sırt  ağrıları güvenilmez hava dedektörleridir" diyor.Ayrıca bazı ağrıları olanların evde ağrı kesici dozu yüksek ilaçlar kullanmasınında sonucu etkileyeceğini belirtiyor.
Bildergebnis für arthritis weather 
Bunları destekleyen ve Plos One da yayımlanan diğer bir makalede  Seattle`deki University of Washington`dan Scot Telfer tarafından yapılmış.Telfer bu araştırmada "google" aramalarını referans alarak diz ve kalça ağrıları olanları almış.Aramalar, sıcaklık arttıkça arama oranıda artmış.Diz agrıları en çok hava 23 derece iken,kalça ağrıları ise 28 derece iken aranmış.
Sonuca göre, bu doğrudan ağrıyı tetikleyen güneş ışığı ve ısıyla ilişkili bulunmamış. Bunun yerine, iyi havalarda insanlar gittikçe daha yoğun hareket eder ve bu da sonuçta eklemleri zorlar ve buda acıya neden olur.Tellfer"Sıcaklık ve acıyı etkileyen doğrudan bir mekanizma bulamadık. İnsanların güzel havalarda daha aktif olduklarını ve fazla yorulmaya ve incinmeye daha yatkın olduklarını ve daha sonra çevrimiçi bilgi aradıklarını düşünüyoruz. "dedi. Araştırmacılar şimdi bu hipotezi daha da ileri götürmek istiyor.
Ancak bu çalışma bile tek bir sonucu gösteriyor,oda herhangi bir bağlantının bulunamadığı. Bu konudaki tartışmalar kesinlikle devam edecek gibi. 
Alttaki SciShow videosunda konu hakkındaki makalemizi destekleyen diğer araştırmaları izleyebilirsiniz.
Kaynaklar
1.https://www.spektrum.de/news/die-wetterstation-im-knie/1422922 
2.https://www.cloudywithachanceofpain.com/
3.https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5326 
4.https://www.spektrum.de/news/loest-regen-gelenkschmerzen-aus/1526779
5.https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0181266 
6.https://www.focus.de/gesundheit/ratgeber/gelenkschmerzen/news/gelenkschmerz-studie-hitze-regen-sonnenschein-so-macht-sich-das-wetter-in-den-knochen-bemerkbar_id_7453193.html
7.https://www.derstandard.de/story/2000072993845/warum-gelenke-im-winter-besonders-schmerzen 
8.Video-SciShow-https://www.youtube.com/watch?v=qvljDhgSbSI

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !