Ezan Çiçekleri, Ezana Bağlı Olarak Mı Açılır?

0
Oenothera biennis, Vic-la-Gardiole 01.jpg 
Ezan Çiçekleri Nedir?
Ezan Çiçekleri olarak bilinen çiçeklerin bilimsel adı "Oenothera biennis"dir.Botanikte ise"akşam çuhaçiçekleri"olarak geçer.Pek yaygın olmayan diğer iki adı ışıldak çiçeği ve eşek otu.Bu çiçekler, Kuzey Amerika kıtasının doğusunda ve ortasında milyonlarca yıl önce evrimleşmiştir.Bu bitki çok eski zamanlardan beri, Kuzey Amerikalı şifacı Kızılderililer tarafından, kaynatılarak, yaraları iyileştirmek için kullanılıyor.
Bu bitki türü genellikle akşam saatlerinde açar, ertesi gün öğlene kadar açık durur ve öğlen kapanır. Daha sonra akşam, yeniden açar ve döngü böyle devam eder. Bu açma-kapama davranışı saatlerinin bu şekilde olma sebebi, diğer bitkilerden biraz daha farklı bir nektar rehberi desenine sahip olmasıdır (akşam çuhaçiçeğine benzer desenleri olan pek çok başka bitki de bulunmaktadır). Bu desen sebebiyle çiçek, ancak akşam saatlerinde ortaya çıkan ve bu çiçeğin desenlerini görebilecek ultraviyole duyargalara sahip olan kelebek ve güvelerin ortaya çıktığı zamanlarda açar ve öğlen saatlerinde, bu hayvanlar artık ortalıkta gözükmezken kapanır. Buna, bilimde "karşılıklı evrim" adı verilir. Bitkiler, tozlaştırıcılarıyla karşılıklı bir evrimsel süreçten geçerek ortak adaptasyonlara sahip olurlar. 
Niçin akşam ezanıyla birlikte çiçek açmaya başlar?
Güneş ışınlarının etkisini kaybetmesiyle çiçeğin ışığa duyarlı pigmentleri baskıyı durdurur ve çiçek açar.Bitkilerin çiçek açmaları tohum oluşturmak içindir. Tohum oluşması çiçeklerdeki polenleşmeye bağlı. Polenleşme genelde böceklerin yardımıyla olur. Böcekler en çok geceleri faaldir. Onun için bazı bitkiler gece çiçek açar, güzel kokularını ve tatlı nektarlarını gece açığa çıkarırlar. Her şey böceklerin polenleşmede katkı sağlaması içindir. Güzel kokusu, tatlı nektarı olmasa böcekler polenleşmesine yardım etmez.
Ähnliches Foto 
Ezan Çiçekleri, Ezana Bağlı Olarak Mı Açılır?
Ezan çiçeğinin halk tarafından bilindiği üzere ezan okunurken açtığı bilinmektedir. Fakat bu bilimsel olarak herhangi bir dayanağı bulunmayan ve gerçek olmayan bir yanılgıdır. Ezan çiçeği güneşe karşı duyarlı bir bitki olduğundan akşam güneş battığı sıralarda çiçeğini açmaktadır. Bu zaman genelde akşam ezanı saatine denk geldiği bilinmektedir. Fakat bazen ezandan önce bazen ezandan sonra açtığı gözle görülmektedir. Bazıları ise tam ezan saatine denk gelmektedir. Bazı çiçekler ise hiç açmadığı gözlemlenmiştir. Bu yanılgının sebebi bu iki zamanın denk gelmesidir. Ülkemizde  Ezan çiçeğinin hikayesi Ezan saatine denk gelen çiçek açma zamanından dolayı başlamıştır ve haberlere bile konu olan internete yüklenen bir kaç video ile oldukça ünlenerek hem pazarı oluşturulmuş hem de popülaritesi artmıştır. 
Dünya'daki diğer tüm akşam çuhaçiçekleriyle aynı vakitlerde açmaktadırlar.
Sonuç olarak, Ezan çiçeği ezanın icadından milyonlarca yıl önce evrimleşmiştir.Her
ezan vakti açmayıp sadece rastgelen akşam ezanında açması tesadüfün bir kanıtı.Zira dünya döndüğü için farklı zaman dilimlerinde farklı zamanlarda ezan başlıyor ve bitiyor.Bu mantıkla 
dünya`nın herhangi bir konumunda her dakika da bir ezan okunuyor. O zaman bu çiçeğin sürekli ya açık ya da kapalı kalması gerekmez miydi?Veya herhangi bir dijital ezan ses kayıt yöntemiyle herhangi bir saatte bu hareketi sağlayabilirmiyiz sorusunuda akıllara getirir.

Kaynaklar
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Oenothera_biennis
2.https://evrimagaci.org/ezan-cicekleri-ezana-bagli-olarak-mi-acar-2883
3.The Alkalizing Diet: Your Life Is in the Balance-PDF
4.https://nccih.nih.gov/health/eveningprimrose

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !